CES 2024: TV-ul translucid de 2 metri, robo-pantofii care „aleargă” cu 10 km/h, vitraliul-voltaic

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.01.2024 - 16:04
CES 2024: TV-ul translucid de 2 metri, robo-pantofii care „aleargă” cu 10 km/h, vitraliul-voltaic - Foto: Profimedia Images
CES 2024: TV-ul translucid de 2 metri, robo-pantofii care „aleargă” cu 10 km/h, vitraliul-voltaic - Foto: Profimedia Images
CES 2024: TV-ul translucid de 2 metri, robo-pantofii care „aleargă” cu 10 km/h, vitraliul-voltaic - Foto: cnet.com

Consumer Electronics Show (CES) 2024, cel mai important salon de tehnologie din lume, care se desfășoară între 9 și 12 ianuarie în Las Vegas, și-a deschis porțile. Printre noutăți, TV-ul translucid de 2 metri, robo-pantofii care „aleargă” cu 10 km/h și vitraliul-voltaic.

SHARE

TV-ul translucid de 2 metri

În fiecare an, televizoarele sunt în centrul atenției la cea mai mare expoziție de electronice de consum din industrie, iar ecranul transparent LG Signature OLED 4K de 77 inch (195,5 cm) de la LG este cel despre care vorbește toată lumea la CES 2024. Este translucid, adică se poate vedea prin el, chiar și atunci când pe ecran rulează ceva.

La nevoie, o peliculă mai întunecată se ridică de la bază, la apăsarea telecomenzii, transformându-l într-un superb televizor 4K de ultimă generație, cu un aspect mai "normal".

Citește și: VIDEO „Globul de cristal”, nouă opțiune pentru mașinile premium. E făcut de Continental și Swarovski

Văzând tehnologia LG Signature OLED 4K în acțiune, aceasta se aseamănă cu modul în care ochelarii de soare de tranziție trec de la clar în interior la mai întunecat atunci când ieșiți afară la Soare.

Deoarece OLED-urile - diode organice emițătoare de lumină - pot fi imprimate pe orice suprafață, ecranul este practic o bucată de sticlă transparentă, nu mai lată decât un smartphone.

Robo-pantofii care „aleargă” cu 10 km/h

Shift Robotics prezintă la CES 2024 un fel de robo-pantofi care te fac să alergi fără prea mult efort cu o viteză de până la 10 km/h. 

Moonwalkers X "AI Informed" arată ca niște patine cu rotile super high-tech. Fiecare platformă de magneziu pe care îți prinzi pantofii cu niște catarame are un sistem de operare care controlează un sistem de transmisie.

Iar robo-pantofii inteligenți comunică între ei pentru a vă menține stabil și pentru a „alerga” cu până la 10 km/h, adică de aproximativ 3 ori mai repede decât viteza normală de mers.  

Nu patinezi. Nu alunecă. Nu faci nimic altceva decât să mergi, Pentru a accelera, trebuie doar să faci un pas mai mare. Iar ca să încetinești sau să te oprești, doar... micșorezi pasu sau te oprești.

Citește și: VIDEO CES 2024 Mașinile, transformate în console de jocuri pe roți: split-screen și controllere

Frânele regenerative de la bord vă încetinesc și conferă o oprire lină, similară cu modul în care funcționează frânele la majoritatea vehiculelor electrice. 

Fiecare robo-pantof Moonwalkers X "AI Informed" cântărește aproximativ un kilogram, dar te fac să te miști mult mai repede cu mai puțini pași.

Un purtător de cuvânt al companiei spune că robo-pantofii ar fi foarte utili milioanelor de persoane care lucrează în depozite și centre de distribuție.  

Shift Robotics a testat pantofii robotizați în magazine Ikea din Suedia și afirmă că aceștia au contribuit la creșterea productivității cu aproximativ 250% în unele cazuri. Oameni care în mod normal fac aproximativ 30.000 de pași pe zi au reușit să facă aceeași cantitate de muncă chiar mai repede, cu doar 1.300 de „pași”. 

Vitraliul-voltaic

Panourile fotovoltaice solare sunt la modă și extrem de utile având în vedere că produc energie electrică din una dintre cele mai abundente resurse pe care le avem și se amortizează rapid, lumina Soarelui. Dar nimeni nu le-a considerat vreodată frumoase.

Compania inQs a găsit însă o modalitate de a produce celule pentru panourile fotovoltaice din sticlă colorată.

Japonezii expun la CES 2024 un geam de sticlă colorată, ca un vitraliu, care generează electricitate.

Deocamdată, vitraliul-voltaic este mic, reușește să alimenteze doar un ventilator de birou. Dar dezvoltarea tehnologiei ar putea schimba „fața” panourilor fotovoltaice obișnuite. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te