Gigantul Michelin a decis să închidă fabricile sale din Vannes (Morbihan) și Cholet (Maine-et-Loire). Iar șeful grupului a fost chemat pe 22 ianuarie 2025 în fața Comisiei Economice din Senatul francez să dea explicații.
Citește și: CRIZĂ Europa refuză mașinile electrice. 54.000 de angajați concediați, inclusiv în România
Șeful Michelin: Producerea unei anvelope în Europa, de 2 ori mai scumpă ca în Asia
Florent Menegaux, șeful grupului Michelin, a expus în fața Comisiei Economice din Senatul francez problemele care au determinat gigantul din domeniul anvelopelor să își regândească strategia industrială în Europa, subliniind concurența feroce a producătorilor din Asia și costurile de producție din ce în ce mai mari de pe „Bătrânul continent”, precum și nevoia unor investiții în robotizarea proceselor de producție pentru ca Michelin să-și poată păstra competitivitatea în Europa.
„Astăzi, producerea unei anvelope în Europa e de 2 ori mai scumpă ca în Asia”, a declarat Florent Menegaux, referindu-se la impactul cumulat al creșterii costurilor energiei și al inflației salariale începând din 2019.
Acest dezechilibru face ca exportul din Europa să fie din ce în ce mai puțin viabil, în ciuda faptului că Michelin încă exportă mai mult acolo decât importă, informează autoplus.fr.
Citește și: Zeci de mii de oameni, în pericol în industria auto. Experții prevăd creșterea falimentelor cu 50%
Prin urmare, decizia Michelin a fost luată în interesul competitivității. Uzina din Cholet, specializată în anvelope pentru camionete, era, potrivit directorului general, „cea mai scumpă din lume”.
Iar în ceea ce privește uzina din Vannes, unde se produceau armături metalice pentru pneurile pentru vehiculele grele de marfă, aceasta a fost considerată mai puțin strategică decât fabrica de la Golbey (Vosgi).
Alegerea s-a bazat, de asemenea, și pe dinamismul pieței muncii din Morbihan, considerată mai favorabilă pentru reconversia angajaților.
Pentru a menține o producție competitivă în Europa, șeful Michelin Florent Menegaux face apel la o transformare radicală a fabricilor.
„Trebuie să avem fabrici raționalizate, hiperproductive (...) și să investim masiv în robotizare”, a declarat el.
În opinia sa, Franța își va putea păstra un rol industrial semnificativ în sectorul anvelopelor numai dacă va urca în gamă.
Dar, această strategie este subminată de politici comerciale dezechilibrate. Florent Menegaux a menționat cazul unui concurent indian care exportă masiv în Franța, în timp ce India interzice importurile de anvelope străine. „Și noi lăsăm să se întâmple acest lucru”, a spus Florent Menegaux indignat.