Compania chineză CATL, lider mondial în domeniul bateriilor pentru vehicule electrice, promite o revoluție cu noile sale baterii, care încorporează două chimii diferite într-un singur pachet. Se așteaptă ca tehnologia să reducă viteza de încărcare și să extindă autonomia până la 1.500 km, în funcție de tipul și puterea automobilului pe care este montată.
Citește și: Modelul chinezesc Lynk & Co 02 este Best Electric Car in România 2025. Cel mai bun consum, Ford Puma
„Revoluție” în lumea mașinilor electrice! Chinezii au făcut o baterie ce oferă și 1.500 km autonomie
În timp ce CATL (Contemporary Amperex Technology) se pregătește să se listeze la bursa din Hong Kong în încercarea de a strânge 4,9 miliarde de euro, producătorul de baterii „Nr 1” din lume dezvăluie o tehnologie de baterii complet nouă, care pare extrem de promițătoare.
Cunoscute sub numele de „Freevoy Dual-Power”, aceste baterii dispun de o arhitectură „dual-power” care permite combinarea a două tipuri de chimii într-un singur pachet, oferind ce este mai bun din ambele lumi.
Concret, aceste baterii includ două zone energetice, fiecare cu o chimie diferită.
Citește și: Șeful Toyota nu crede în mașinile electrice sport. „Prefer mirosul de benzină și zgomotul motorului”
Prima, cunoscută sub numele de „zona principală”, poate utiliza diferite sisteme de celule chimice definite în funcție de obiceiurile și cerințele de conducere.
Iar cea de-a doua se bazează pe o baterie LFP (litiu, fier, fosfat), dezvoltată special pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor care efectuează călătorii lungi. Aceasta acționează ca un prelungitor de autonomie.
Datorită anodului său autoformant (o tehnologie deja dezvoltată de CATL), această a doua „baterie” își îmbunătățește semnificativ densitatea energetică: +50% din masă și +60% din volum.
În total, producătorul chinez CATL anunță o densitate energetică de peste 1.000 Wh/l (watt oră pe litru).
Cu titlu de comparație, o baterie LFP are o densitate medie de 384 Wh/l (500 Wh/l pentru o NMC).
Citește și: Electrificarea naște „monștri”! Prima mașină electrică Ferrari, cu platformă „Made in China”
Prin urmare, Freevoy Dual-Power oferă mai multă energie în același volum de baterie.
Această sursă de alimentare dublă permite acumulatorului să ofere două zone energetice puternice și independente și să dubleze diverse funcții: tensiune înaltă și joasă, structură, gestionare termică și protecție împotriva pierderii termice.
În acest fel, potrivit CATL, Freevoy Dual-Power ar garanta continuitatea, stabilitatea și siguranța energiei furnizate.
Acest design, împreună cu integrarea software inovatoare, va oferi o sursă de alimentare mai stabilă și mai fiabilă, ideală pentru conducerea autonomă L3 și L4, care necesită o mulțime de senzori și unități electronice mari consumatoare de energie.
Trei tipuri de baterii dual-chimice
CATL a lucrat deja la trei tipuri de baterii dual-chimice, fiecare dintre acestea fiind proiectată pentru diferite tipuri de utilizare.
- baterie dublă sodiu-ion/LFP. Aici găsim o baterie principală sodiu-ion de tip Naxtra (o tehnologie CATL) combinată cu un acumulator LFP echipat cu un anod autoformant. Această combinație valorifică la maximum performanțele la temperatură scăzută ale tehnologiei sodiu-ion, care este deosebit de eficientă pe vreme rece, păstrându-și 90% din capacitate la -40°C. Toate acestea garantează în același timp o autonomie extinsă. În plus, bateria Naxtra are o capacitate energetică de 175 Wh/kg și o durată de viață de 10 000 de cicluri, comparativ cu o medie de 4 000 pentru bateriile litiu-ion.
- baterie dublă LFP/LFP. De data aceasta, bateria secundară LFP cu anod autoformant este cuplată la un acumulator principal LFP de tip Shanxing cu încărcare ultrarapidă (din nou, o tehnologie dezvoltată la CATL), pentru care producătorul susține un timp de reîncărcare de la 0 la 80% în 15 minute. Acest sistem promite o autonomie de 1.000 km pentru berlinele cu un ampatament de 3 m.
- Baterie cu dublă putere NMC-LFP/NMC-NMC. Aici găsim o baterie principală NMC (nichel, mangan, cobalt) care funcționează în duo cu o celulă LFP prevăzută cu un anod autoformant. Împreună, acestea pot furniza mai mult de 1 MW de putere. Și chiar și atunci când sarcina scade la 20 %, puterea livrată rămâne peste 600 kW. O versiune îmbunătățită a acestui duo, cu o baterie NMC echipată, de asemenea, cu un anod autoformant, oferă o capacitate de peste 180 kWh în berline cu un ampatament de 3 m și poate depăși pragul de autonomie de 1 500 km.
CATL a anunțat că speră să vadă această tehnologie în primele modele de producție până în 2027-2028.