Cum spun specialiștii că șoferii trebuie să depoziteze anvelopele de vară pentru a nu le strica

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.11.2024 - 17:08
Cum spun specialiștii că șoferii trebuie să depoziteze anvelopele de vară pentru a nu le strica - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ
Cum spun specialiștii că șoferii trebuie să depoziteze anvelopele de vară pentru a nu le strica - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

A venit vremea schimbării cauciucurilor de vară ale mașinii cu cele de iarnă, dacă vehiculul nu e încălțat cu pneuri „All Seasons”, pentru toate anotimpurile. Iar, potrivit specialiștilor, șoferii trebuie să depoziteze anvelopele de vară într-un anume fel pentru a nu le strica.

SHARE

Când temperaturile exterioare scad sub 7°C, cauciucul anvelopelor de vară se întărește și acestea nu mai oferă aderența optimă necesară condusului în siguranță. Prin urmare, pneurile de vară trebuie schimbate cu unele specifice pentru anotimpul rece și depozitate cu grijă, având în vedere că trebuie să stea până spre sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie. 

Citește și: Pe ce parte trebuie să monteze șoferii anvelopele noi, dacă nu au bani decât de două?

Cum spun specialiștii că șoferii trebuie să depoziteze anvelopele de vară pentru a nu le strica

În primul rând, dacă anvelopele sunt lăsate afară, nefolosite pentru perioade lungi de timp (o lună sau mai mult), suprafața lor se va usca și pot apărea fisuri.

Prin urmare, specialiștii Michelin recomandă depozitarea anvelopelor de vară într-un mediu interior răcoros, uscat și curat.

Citește și: VIDEO 28 de anvelope de iarnă, testate de ADAC. Care sunt cele mai bune și cele mai proaste

Apoi, înainte de a depozita cauciucurile, ar fi bine să faceți următoarele operațiuni:
- Notați poziția pneurilor pe mașină. Acest lucru vă va permite să rotiți corect anvelopele data viitoare când le montați, pentru a vă asigura că se uzează uniform
- Inspectați fiecare pneu în parte, uitându-vă după eventuale deteriorări sau uzura neuniformă (poate indica că mașina nu are geometria roților corectă, n.red.)
- Curățați jantele și anvelopele cu apă și uscați-le bine pentru a limita coroziunea
- Îndepărtați toate pietrele sau reziduurile care sunt prinse în canelurile anvelopelor

Depozitați anvelopele în interior, într-o zonă curată, aerisită, uscată, neexpusă la temperaturi extreme și bine ventilată, ferită de lumina directă a soarelui și de intemperii.

Păstrați-le departe de sursele de căldură, flăcări, materiale incandescente, echipamente care pot provoca scântei sau descărcări electrice și orice sursă de ozon (transformatoare, motoare electrice, aparate de sudură etc.).

Citește și: Cât a ajuns să coste dotarea cu anvelope de iarnă a unei Dacia Logan ori Sandero? Și peste 2.700 lei

Dacă aveți suficient spațiu în garaj, în boxă sau pe balconul închis și dacă cauciucurile de vară sunt montate pe jante, depozitați-le în poziție verticală, agățați-le sau stivuiți-le (maximum două câte două), asigurându-vă că acestea nu sunt deformate și că sunt așezate, de preferință, pe paleți. Atenție, înălțimea stivei nu trebuie să depășească 1.20 m, spun specialiștii Michelin. 

Dacă anvelopele de vară nu sunt montate pe jante, nu le stivuiți și nu le agățați. Depozitați-le în poziție verticală.

În cazul în care anvelopele se află pe un vehicul parcat pentru o perioadă lungă de timp, acestea trebuie să fie degrevate de greutatea vehiculului. Fie prin ridicarea acestuia, fie prin demontarea anvelopelor. În caz contrar, se pot produce daune ireversibile.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te