Reputatul constructor auto japonez Nissan, pionier al mașinilor electrice de serie, are mari probleme tocmai din cauza electrificării și a hotărât să închidă uzina Oppama, după ce nu a reușit să se înțeleagă cu compania taiwaneză Foxconn să producă vehicule electrice ale acestui brand pe liniile de asamblare neutilizate ale fabricii, în contextul dificultăţilor financiare cu care se confruntă.
Citește și: Criza din industria auto și tarifele lui Trump: Producția din UK, la cel mai scăzut nivel din 1949
Criza din industria auto: Nissan închide una dintre uzinele sale istorice. 4.000 angajați, „OUT”!
Producția la uzina Oppama a Nissan, care funcționează din 1961 și în care lucrează acum circa 4.000 de angajați, se va opri în martie 2028.
Planul de redresare „Re:Nissan”, prezentat în urmă cu câteva luni, include reducerea numărului de unități de producție ale construcotului auto nipon de la 17 la 10.
Una dintre fabricile Nissan care urmează să fie închise a fost acum identificată pe 15 iulie 2025, iar noul director general, Ivan Espinosa, a numit-o „O decizie dificilă, dar necesară”.
Citește și: Criza din industria auto: Liderul industriei auto din România dă afară peste 800 de angajați
Fabrica Oppama, situată în districtul Oppama, va fi închisă după anul fiscal 2027 al Japoniei, care se încheie în martie 2028.
Modelele actuale și viitoarele vehicule planificate inițial pentru Oppama vor fi asamblate în schimb la uzina din Kyushu.
Directorul general al Nissan a recunoscut că „nu a fost ușor - nici pentru mine, nici pentru companie” să închidă o uzină care a fost operațională din 1961.
În ultimii 64 de ani, mai mult de 17,8 milioane de vehicule au ieșit de pe porțile uzinei Nissan din Oppama.
Fabrica construiește în prezent modelele mini Note și Note Aura, dar a produs anterior hatchback-ul electric Leaf, excentricul Cube și March (Micra).
Inițial, a asamblat Datsun Bluebird, un sedan compact cu tracțiune spate.
Citește și: Criza din industria auto se adâncește. Audi dă 7.500 oameni afară. „Trebuie să facem compromisuri”
Până la sfârșitul lui 2027, Nissan a planificat să-și reducă numărul de angajați cu 20.000.
Nissan intenționează, de asemenea, să își reducă operațiunile de cercetare și dezvoltare prin micșorarea numărului de platforme de vehicule de la 13 la 7 și prin reducerea complexității pieselor cu 70%.
Închiderea uzinei Oppama se numără printre măsurile drastice menite să reducă capacitatea de producție globală a Nissan de la 3,5 milioane la 2,5 milioane de unități.