VIDEO 37 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov din 1987. „Vrem mâncare și căldură!”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 15.11.2024 - 16:10
37 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov din 1987. „Vrem mâncare și căldură!” - Foto: hitfm.ro
37 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov din 1987. „Vrem mâncare și căldură!” - Foto: hitfm.ro

La 15 noiembrie 2024, sunt comemorați 37 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov din 1987, înăbușită în forță de Securitatea dictatorului Nicolae Ceaușescu.

SHARE

Începând cu anul 2021, în ziua de 15 noiembrie este marcată Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, pentru a aduce în prim plan în conştiinţa publică evenimentele petrecute în cadrul primei revolte ample împotriva regimului comunist.

Citește și: Alegeri prezidențiale 2024. Nicolae Ceaușescu a fost primul președinte al României. De când?

37 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov din 1987

Potrivit expunerii de motive a Legii 215 din 22 iulie 2021, având iniţiatori mai mulţi deputaţi şi senatori ai formaţiunilor PNL, PSD şi USR, „revolta anticomunistă de la Braşov a fost acţiunea care a şubrezit zidul comunist construit în jurul României, zid care s-a prăbuşit, în 1989, prin sacrificiul tinerilor care au ieşit în stradă în luna decembrie a acelui an însângerat. (...)

Luptătorii anticomunişti din 15 Noiembrie 1987 au arătat că este posibil să te opui dictaturii comuniste, în mod spontan!

Din acest motiv este relevantă şi trebuie cinstită cum se cuvine Ziua Revoltei Anticomuniste de la Braşov din 1987, an de an, în data de 15 noiembrie".

Citește și: De ce îi bătea Ceaușescu la fund pe ambasadorii străini? Dictatorul mânca și bea cu poftă orice

În 2024, primăria Braşov colaborează cu Asociaţia 15 Noiembrie 1987 pentru a marca cei 37 de ani scurşi de la momentul în care muncitorii de la întreprinderea de autocamioane, cărora li s-au alăturat şi alţi braşoveni, au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva dictaturii comuniste.

Astfel, la 15 noiembrie 2024, la Cinema One - Complexul Coresi Mall se desfăşoară sesiunea de discuţii între membri asociaţiei şi participanţii la vizionarea filmului ''Braşov - 2 ani prea devreme''.

De la ora 11.00 are loc ceremonialul religios, urmat de discursuri şi depuneri de coroane, pentru ca de la ora 18.30, la Centrul Cultural Apollonia, în sala Doina Cornea, membrii asociaţiei şi participanţii să discute pe marginea evenimentelor petrecute la 15 noiembrie 1987.

Citește și: Construcția misterioasă al cărei scop Ceaușescu l-a păstrat secret. Ce se afla, de fapt, acolo?

În plus, la 16 noiembrie, are loc crosul popular intitulat ''Crosul 15 Noiembrie'', fără taxe de participare, la care s-au înscris să ia startul 1.300 de participanţi.

Crosul, destinat atât amatorilor, cât şi profesioniştilor, este organizat anual în memoria muncitorilor de la Uzina de Autocamioane Roman care au avut curajul să se ridice împotriva regimului comunist.

Deopotrivă, este organizată o expoziţie dedicată revoltei din 1987, prilej cu care sunt prezentate în format fotografic secvenţe din acele zile cu arestarea celor implicaţi în revoltă, copii ale unor documente din arhiva Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, intervenţia forţelor Miliţiei din ziua de 15 noiembrie 1987, precum şi fragmente din reacţiile presei internaţionale faţă de evenimentele de la Braşov, conform informaţiilor prezentate de Marius Boieriu, preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie

„Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem pâine fără cartelă!”

Primele prostestele anticomuniste au început practic pe 14 noiembrie 1987, la Secția 440 „Matrițe” a întreprinderii de autocamioane Steagul Roșu. Era zi de salariu, iar muncitorii au primit doar jumătate din bani. Pe fluturașii de salariu, în dreptul rubricii „Rețineri” era scris cuvântul „social”.

Fără să fie organizați dinainte, muncitorii au decis să nu mai lucreze, iar schimbul de noapte nici nu a pornit utilajele.

Pe 15 noiembrie 1987, la ora 7.00, au sosit și muncitorii din schimbul I, iar starea de agitație și protestele s-au amplificat. Muncitorii au spart geamurile sediului administrativ al uzinei, iar în jurul orei 8.00 circa 4.000 de muncitori erau adunați la porțile acesteia. În jurul orei 11.00 ei au luat hotărârea să meargă la sediul Comitetului Județean al PCR, ca să se facă ascultați.

Inițial demonstranții au scandat revendicări sociale: „Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem banii noștri!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină și căldură!” și „Vrem pâine fără cartelă!”.

În dreptul Spitalului Județean, ei au cântat imnul revoluției de la 1848 și al României de astăzi, „Deșteaptă-te, române!”.

După ce au ajuns și au intrat în clădirea Comitetului de Partid, manifestanții au incendiat tot ce amintea de regimul comunist, iar un rug uriaș, alcătuit din înregistrări de propagandă și documente de partid, a ars ore bune în piața din centrul Brașovului.

La sosirea serii, forțele de Securitate și armata au înconjurat zona centrală a Brașovului și au împrăștiat prin forță revolta. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te