Viceprimarul Bădulescu, nou răspuns grosolan pentru evrei: Să vă întoarceți de unde ați venit

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 05.04.2019 - 15:38
Aurelian Bădulescu. Sursa: Inquam Photos - Alberto Grosescu

„Recomandarea mea este să vă întoarceți de unde ați venit, să mă lăsați să am eu grijă de morții neamului meu”, a răspuns viceprimarul Bădulescu, după ce șeful Centrului pentru Combaterea Antisemitismului a criticat intenția amplasării unui bust al lui Antonescu în Capitală.

SHARE

UPDATE: CNCD se autosesizează în cazul viceprimarului Bădulescu, după declarațiile despre evrei

---

Săptămâna trecută, viceprimarul Aurelian Bădulescu a declarat, pentru Newsweek România, că vrea să propună amplasarea unui bust al mareșalului Antonescu în București, după ce a fost acuzat de antisemitism. Anterior, Bădulescu a criticat propunerea ca Muzeul Holocaustului să fie amplasat în centrul Bucureștiului, pentru că ar fi un loc „încărcat de românism”. 

Citește și: De ce nu avem un Muzeu al Holocaustului în România

AUDIO Acuzat că e antisemit, viceprimarul Capitalei vrea un bust al mareșalului Antonescu

După aceste declarații, directorul Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA) din România a a criticat, într-o scrisoare adresată comunității internaționale, intenția viceprimarului Bădulescu. Totodată, MCA România i-a cerut primarului Gabriela Firea un punct de vedere oficial față de reacțiile viceprimarului.  

De asemenea, Institutul pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” i-a cerut demisia lui Aurelian Bădulescu. 

„Ultimul bust al mareșalului Antonescu a fost înlăturat din curtea unei biserici din București după patru ani de proteste ale centrului, în 2006. Este extrem de deranjant că, 13 ani mai târziu, viceprimarul Bucureștiului ia poziție împotriv amplasării Muzeului Holocaustului în centrul orașului, în timp ce susține amplasarea unui bust al unui criminal de război. Promovarea și propunerea unui proiect care onorează memoria unui criminal de război nu ofensează doar memoria victimelor Holocaustului, unele dintre ele încă în viață, ci încalcă și legea. Faptul că un viceprimar abuzează de poziția sa pentru a-și asuma un proiect care onorează memoria unui criminal de război, ignorând deliberat legea, arată o realitate deranjantă, tristă și inacceptabilă: dacă Consiliul General al Municipiului București aprobă un asemenea proiect, România regresează cu 20 de ani în ceea ce privește asumarea crimelor comise în timpului celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva evreilor și romilor”, se arată într-o scrisoare deschisă a lui Maximilian Marco Katz, directorul MCA România, adresată comunității internaționale.

Scrisoarea MCA România

Citește și: Institutul Elie Wiesel reacționează dur, după declarațiile viceprimarului Bădulescu despre Antonescu

În replică, viceprimarul Aurelian Bădulescu, care s-a prezentat drept „cetățean român creștin-ortodox”, a ținut să-i atragă atenția directorului MCA că nu a scris în limba română și să „se întoarcă de unde a venit”.

„Nu știu cine și ce vă aduce prin România, dar este evident că sunteți străin de acest neam și, pe cale de consecință, de istoria poporului român. (...) Recomandarea mea este să vă întoarceți de unde ați venit și să mă lăsați să am eu grijă de morții neamului meu. (...) Nu vă voi saluta cu deosebită considerație, așa cum este normal, pentru că nu vă bucurați de considerația mea. În altă ordine de idei, sunt bucuros că oameni ca dvs. sunt preocupați de subiecte pe care domnia voastră le tratează, sigur, în calitate de musafir în țara mea”, este răspunsul pe care viceprimarul Bădulescu l-a adresat comunității evreiești.

Răspunsul lui Aurelian Bădulescu 

Citește și: UPDATE Acuzații de antisemitism la Huși: 73 de morminte din cimitirul evreiesc, vandalizate

În două rânduri, consilierii generali nu au aprobat sediul pentru Muzeul Holocaustului în centrul orașului. 

Citește mai multe pe această temă aici: Institutul „Elie Wiesel” îi bate lui Firea obrazul că nu îi dă spațiu pentru Muzeul Holocaustului

Aflați de ce nu are România un Muzeu al Holocaustului în numărul de mâine al Newsweek România. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te