Institutul Elie Wiesel reacționează dur, după declarațiile viceprimarului Bădulescu despre Antonescu

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 28.03.2019 - 19:18
Alexandru Florian. FOTO: Inquam Photos- Adriana Neagoe

Directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” a condamnat declarațiile viceprimarului Aurelian Bădulescu, care și-a exprimat intenția de a construi un bust al mareșalului Ion Antonescu, după ce a fost acuzat de antisemitism.

SHARE

„Este o persoană într-o poziție publică și vorbește, vreau să cred, fără să se gândească. Nicun om cu capul pe umeri nu poate să emită în public asemenea afirmații. Avem ordonanța de urgență 31/2002 care este foarte clară în ceea ce privește pedepsele pe care le poate primi o persoană care dorește să facă cultul unui criminal de război pe spațiul public. (…) 

Sunt sondaje în România privind percepția imaginii lui Ion Antonescu și sunt procente cu două cifre care încă îl consider erou național (…) Opiniile oamenilor sunt în funcție de gradul de informare, de cultură și de cum cunosc istoria”, a declarat Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, pentru RFI. 

Miercuri, viceprimarul Aurelian Bădulescu a declarat, pentru Newsweek România, că vrea să propună în București construirea unui bust al mareșalului Ion Antonescu, găsit vinovat de Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului pentru masacrarea evreilor din teritoriile românești. 

Declarația viceprimarului a venit după ce, în ultima ședință a Consiliului General al Muncipiului București, a criticat amplasarea Muzeului Holocaustului pe Lipscani, despre care a spus că este „o zonă plină de românism”, „vascularizată în istoria noastră, a românilor”.

Afirmațiile au fost criticate de Radu Ioanid, director în cadrul Muzeului Holocaustului de la Washington, și de către Institutul „Elie Wiesel”, instituția care ar trebui să se ocupe de amenajarea muzeului, acuzându-l de antisemitism. 

Citește mai multe aici: AUDIO Acuzat că e antisemit, viceprimarul Capitalei vrea un bust al mareșalului Antonescu

Aflați de ce nu are România un Muzeu al Holocaustului în numărul de săptămâna viitoare al Newsweek România. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -