Viață pe Marte? Cercetătorii spun că planeta nu este chiar atât de moartă. Descoperirea NASA

DE Alin Crișan | 27.10.2022 - 20:49
Planeta Marte - Foto: Profimedia

Planeta este, de fapt, chiar foarte vie, dacă se ține cont de cutremurele periodice înregistrate de misiunea InSight la nivelul scoarței marțiene începând din februarie 2019.

SHARE

Misiunea InSight a detectat mișcări ale magmei marțiene care sunt identice cu cele înregistrate pe Terra și pe Venus. Imaginile cu scoarța aridă a planetei Marte pot fi înșelătoare.

"Deși activitatea vulcanică principală de pe 'Planeta Roșie' datează din urmă cu 3,5 miliarde de ani, Marte nu este chiar atât de moartă", a declarat Clement Perrin, fizician la laboratorul de planetologie şi geoștiințe din cadrul Universității din Nantes.

Seismometrul său, un instrument de înaltă precizie dezvoltat de Centrul Național de Studii Spațiale (CNES) din Franța, a fost fixat în solul marțian la peste 1.200 de kilometri distanță de regiunea Cerberus Fossae. Aceasta este una dintre zonele cele mai 'tinere' de pe Marte, cu o vechime de ordinul a 10 milioane de ani și cu falii deschise, care sunt asociate unor activități vulcanice, a explicat Clement Perrin.

"Un studiu geologic recent a arătat, cu ajutorul unor imagini obținute de o sondă aflată pe orbita lui Marte, rămășitele unei activități vulcanice din urmă cu 50.000 - 200.000 de ani.

Altfel spus, o formațiune destul de tânără, care este similară ca vechime cu vulcanii latenți din Franța", a explicat cercetătorul francez."Înainte să ajungem pe Marte prin intermediul InSight, se spunea că planeta era aproape de sfârșitul vieții sale, cu un nucleu care nu mai era foarte activ", a continuat Perrin.

Potrivit acestuia, oamenii de știință se așteptau să găsească o planetă zguduită de mici seisme venind cam de peste tot, semn că acest corp ceresc se contractă lent în timp ce se răcește, așa cum se întâmplă în prezent cu Luna și cu Mercur.

Însă seismometrul misiunii InSight a înregistrat cu totul altceva, și anume, o sursă ce arată o activitate internă a planetei.

Același instrument francez a detectat în zona Cerberus Fossae seisme pe care cercetătorii le-au atribuit circulației magmei, compusă din roci în fuziune și aflate în scoarța planetară la adâncimi cuprinse între 15 și 50 de kilometri.

Pentru a obține răspunsuri la noile întrebări generate de aceste descoperiri, oamenii de știință vor avea nevoie foarte repede de un înlocuitor al misiunii InSight, al cărei seismometru urmează să își înceteze activitatea în lunile următoare.

Panourile sale solare, acoperite de praf, nu îi mai furnizează o cantitate suficientă de electricitate pentru a-i asigura funcționarea.

NASA anunță noi rezultate științifice obținute de sondele de pe Marte

Agenția Spațială americană, NASA, anunță, joi, noi rezultate științifice bazate de observațiile efectuate de două dispozitive spațiale care studiază Planeta Roșie.

Este vorba despre sonda robotizată InSight, destinată explorărilor seismologice și geodezice, care se află pe solul marțian, și despre Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), observatorul spațial satelizat în jurul lui Marte.

Echipele ambelor misiuni vor explica felul în care datele și imaginile culese de InSight și MRO au contribuit la o descoperire majoră.

Semnificația exactă a rezultatelor științifice nu este complet clarificată.

Conform site-ului NASA, noutățile vor fi prezentate în cadrul unei conferințe de presă care va începe joi, la ora locală 14 (ora 21 în România).

Sonda InSight se află pe Martie din 26 noiembrie 2018, având, între altele, misiunea de a efectua experimente științifice menite să completeze informațiile despre structura internă și rotația lui Marte.

Sonda orbitală MRO supraveghează planeta din noiembrie 2006.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te