Au apărut, din nou, simboluri naziste, la protestul de la Parlament. Plângere la Parchet și Poliție

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 22.12.2021 - 11:10
Inquam Photos / George Călin
Protestatar AUR desenează svastica pe steagul UE. Sursă imagine: AFP, Daniel Mihăilescu/ Getty Images
Inquam Photos / Octav Ganea

La protestul de la Parlament, organizat de Alianța pentru Unirea Românilor, a apărut și svastica nazistă, desenată pe un steag al Uniunii Europene. Alexandru Muraru, reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului, a făcut plângeri penale.

SHARE

Reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, a sesizat, miercuri, Parchetul General și Poliția, pentru folosirea de simboluri naziste în timpul protestelor din fața Parlamentului României. 

Nu este pentru prima oară când la protestele organizate de AUR apar fie însemne naziste, fie trimiteri la lagărele de concentrare, fiind trivializată memoria Holocaustului (de exemplu, „Vakcin macht frei”, „Nu uita, domnule Fritz, Timișoara nu-i Auschwitz”). Șefii AUR nu s-au dezis niciodată de astfel de lozinci scandate public la protestele organizate de ei. 

Citește și: O țară întreagă, la cheremul AUR și al Dianei Șoșoacă 

Totodată, atât parlamentarii AUR sau ex-AUR, cât și susținătorii lor, folosesc adesea expresia „certificat nazist” sau măsuri „naziste” când se referă la certificatul verde sau la vaccinarea anti-COVID. 

Totodată, parlamentarii AUR au elogiat, de-a lungul timpului, legionari în Parlamentul României. Spre exemplu, senatorul AUR Sorin Lavric i-a elogiat, între alții, pe legionarul Valeriu Gafencu și pe Mircea Vulcănescu de la tribuna Senatului, provocând o reacție publică a Institutului pentru Studierea Holocaustului și a Ambasadei Israelului la București. Celălalt co-președinte al AUR, Claudiu Richard Târziu, are platforma rostonline.ro, cu tente legionare, iar recent l-a elogiat în Parlament pe filosoful Petre Țuțea, care a fost membru al Mișcării Legionare. 

Citește și: Fondatorul AUR din acte, Marius Dorin Lulea, a scris o carte în care îl apără pe Ion Antonescu 

Deputatul AUR Albișteanu, profesor de istorie, disculpa Mișcarea Legionară pe un site legionar 

AUR are și un Senat, la fel ca Mișcarea Legionară 

Fotografie făcută de Daniel Mihăilescu - AFP/ Getty Images/ trimisă de deputatul Alexandru Muraru

„Acest gest inacceptabil este o palmă dată memoriei milioanelor de victime ale regimului german nazist și nu poate fi decât o consecință a derapajelor unei formațiuni politice neolegionare, care a folosit tribuna Parlamentului ca portavoce a mesajelor admirative față de criminalii de război. Expresiile extremiste ale unor reprezentanți în Parlamentul României sunt inacceptabile în fața opiniei publice, a persoanelor și organizațiilor care luptă pentru memoria victimelor Holocaustului. Acest comportament reprobabil din partea unor demnitari nu a făcut altceva decât să se materializeze în incidente publice de natură xenofobă.

Degradarea și tensionarea repetată a atmosferei din Parlament a creat acest context social, iar desenarea zvasticii este o consecință directă a politicii partidului extremist AUR. Așa cum am mai spus în repetate rânduri, ascensiunea acestei formațiuni politice în Parlament a degradat încontinuu, masiv, discursul public și a reluat o amplă operațiune sistematică de punere în discuție a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului. Toate acestea reprezintă o escaladare fără precedent după anii 90.

Instituțiile abilitate trebuie să fie ferme și să lucreze de urgență cu celeritate în cercetarea și sancționarea unor astfel de fapte antisociale și ilegale, care produc grave prejudicii de imagine statului român”, a explicat Alexandru Muraru, într-un comunicat remis redacției. 

Citește și: Amenzi de peste 170.000 de lei în urma protestului de la Parlament

Sursă imagine: Inquam Photos - Octav Ganea 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te