O țară întreagă, la cheremul AUR și al Dianei Șoșoacă

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 21.12.2021 - 18:49

Marți, o țară întreagă s-a uitat cum câteva mii de oameni, care se consideră apărători ai libertății și chiar martiri, au urlat în fața Parlamentului  că li se impune „certificatul nazist” - în cuvintele uneia dintre figurile proeminente ale mișcării anti-vaccin, Diana Șoșoacă.

SHARE

După ce o parte din protestatarii furioși au intrat în Parlament, Claudiu Târziu, unul din cei doi capi ai AUR, a acuzat, pe Facebook, „diversiunea” unor „provocatori”. Celălalt lider al AUR, George Simion, care a avut cele mai consistente mesaje pe rețelele sociale pentru a-și mobiliza susținătorii la miting, a sugerat că, dacă certificatul verde va fi adoptat, vor fi „revolte sociale”.

„Azi, le-am împiedicat, dar nu garantez că o să se mai întâmple asta”, a transmis Simion.

Oare la astfel de manifestări s-o fi referit Sorin Lavric, șef al Senatului AUR, când anunța, profetic, în decembrie 2020, că Alianța pentru Unirea Românilor începe „un război ideologic” și își propune „dislocarea” partidelor din Parlament?

Ce pare să nu-și mai amintească nimeni, în vacarmul zilei de azi (ca de fiecare dată când AUR își mobilizează susținătorii la mitinguri), este că proiectul privind certificatul verde s-ar fi putut dezbate în Camera Deputaților doar dacă ar fi primit raport de la Comisia de sănătate, ceea ce oricine ar fi putut afla cu un simplu click pe site-ul Camerei Deputaților.

Dar acesta a fost, desigur, doar un pretext pentru AUR, care a oferit azi un simplu preview a ceea ce ar putea organiza și a mai bifat puțin la imaginea de salvatori, pe care încearcă cu disperare să și-o construiască de când au intrat în Parlament. Salvatori de restricții, apărători de tradiții, de partea poporului. Conform sondajelor de opinie, le-a ieșit până acum: au reușit cel puțin să depășească USR.

Citește și: Cum se construiește AUR ca salvatorul „românilor“ | Newsweek Romania

AUR a văzut că scandalul merge de fiecare dată. Să luăm recentul exemplu al Dianei Șoșoacă, senatoare ex-AUR, care a provocat un spectacol internațional după ce a sechestrat în biroul de avocatură o echipă de jurnaliști din Italia, iar polițiștii, în loc să treacă la chestionarea parlamentarei, i-a percheziționat și ținut în secția de poliție opt ore pe jurnaliști.

Diana Șoșoacă, cu un discurs care te trimite cu gândul la discursurile extremiste din anii 1930 sau cu cele ale PSD din epoca Dragnea, mai are un dosar penal la activ, după ce a împiedicat vaccinarea într-un centru din județul Iași, acuzând că acolo oamenii „sunt vaccinați cu forța”. DIICOT însă nu dă detalii despre mersul anchetei.

Mihai Lasca, un alt deputat renegat între timp de AUR, este cercetat de DIICOT pentru răspândire de informații false, după ce a susținut în spațiul public că vaccinurile anti-COVID „paralizează” și că în spitale „oamenii sunt omorâți”. Nici despre acest dosar nu avem alte informații.

Parchetul General a transmis, acum ceva vreme, că trei parlamentari sunt cercetați pentru zădărnicirea combaterii bolilor, fără să dea detalii nici măcar despre partidele politice din care provin aceștia.

Citește și: EXCLUSIV Trei parlamentari, în dosare ale Parchetului General pentru zădărnicirea combaterii bolilor | Newsweek Romania

Circul va continua și după ziua de astăzi.

PSD, care n-ar vrea să-și supere electoratul, nu pare să aibă nici un gând să susțină certificatul verde prin lege, în condițiile în care parlamentarii social-democrați sunt cei care au înclinat balanța la Senat pentru respingerea proiectului de lege, depus tardiv de PNL și UDMR și votat și de USR.

PNL, prin vocea lui Cîțu care învingea pandemia astă-vară, a aruncat săgeți către PSD privind certificatul verde, iar Alexandru Rafila, actual ministru al Sănătății, a acuzat „conotațiile politice”. Totuși, din aceleași conotații politice, presupunem că n-am mai auzit nici un cuvânt despre introducerea certificatului verde pentru personalul medical, profesori sau lucrătorii din centrele rezidențiale, măsură care i-ar proteja mai mult pe cei vulnerabili și care ar oferi mai multe garanții pentru păstrarea școlilor deschise, a spitalelor neblocate și a centrelor rezidențiale mai sigure.

Vaccinarea s-a prăbușit: luni s-au vaccinat circa 6.600 de oameni cu prima doză, iar astăzi – 6.800 de persoane. Până în 21 decembrie, la ora 17.00, erau 7,74 milioane de români vaccinați cu schema completă și 1,9 vaccinați cu doza a treia. Cu puțin noroc, spre finalul lui 2022, o să avem și noi cei zece milioane de români vaccinați. Desigur, până atunci, cine știe ce mutații mai are COVID.

În ianuarie, valul al cincilea va lovi și România, iar autoritățile vor fi ocupate, în continuare, să se războiască în declarații, AUR va urla la mitinguri în care va acuza, desigur, „dictatura medicală”, în timp ce spitalele se vor umple din nou, iar oamenii vor muri pe capete.   

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te