Streinu Cercel, care zicea că virusul nu ajunge în România, premiat de Firea pentru lupta anti-COVID

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.08.2020 - 10:03
Facebook

Primarul Gabriela Firea a acordat diploma de cetățean de onoare al muncipiului București mai multor medici. Streinu Cercel a alternat sceptisicmul cu anunțurile apocaliptice legate de violența virusului.

SHARE

„Am acordat titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti pentru 34 de medici, in cadrul unui eveniment de inalta tinuta. Sunt onorata ca, in calitatea mea de Primar General al Capitalei, pot multumi, in numele tuturor bucurestenilor, personalităților de prim rang ale lumii medicale, in semn de recunoaștere și de apreciere a profesionalismului, devotamentului şi implicării lor în dezvoltarea actului medical românesc…

(29) Prof. Univ. Dr. ADRIAN STREINU-CERCEL Doctor in stiinte medicale, membru titular al Academiei de Știinţe Medicale şi manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, instituție medicală emblematică în privința standardelor actuale științifice și ale sistemului de sănătate. Membru titular al Academiei Europene HIV/SIDA. A fondat, în anul 2009, Academia Europeană HIV/SIDA și Boli Infecțioase. Doctor Honoris Causa al mai multor universități de profil din tară”, a scris Firea pe Facebook.

Streinu Cercel a avut o serie de reacții controversate și contradictorii.

În februarie a spus că „acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Însă, ținând cont că avem un germene nou care nu a mai fost în circulație până acum, toată lumea este alertată și e normal să fie așa”, potrivit Digi24. 

A ignorat pericolul COVID
Streinu Cercel ne-a asigurat că epidemia de coronavirus nu poate ajunge în România deoarece nu va ieși din China.

„Majoritatea sunt forme ușoare – 75%, nu prea ajung să fie depistate clinic. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele privind persoanele care intră în țară. China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus.

Măsurile sunt pentru a putea identifica primii pacienţi. La Institutul „Matei Balș” pot fi diagnosticați și tratați potențialii pacienți", a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, pe 7 ianuarie 2020 citat de Digi24. 

 Cercel: Gripa aviară va ucide două milioane de români


„Patru milioane de romani se vor îmbolnăvi de gripă, iar doua milioane vor muri, o dată cu izbucnirea pandemiei de gripă aviară. “Într-un prim val al pandemiei, adică în primele 4 – 5 luni, se pot îmbolnăvi până la 4 milioane de români, iar 2 milioane dintre aceștia vor muri. Oamenii trebuie să știe ca ne așteptăm la un virus foarte agresiv”, a declarat, pe 22 iunie 2006, în cadrul unui seminar, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”.

În final au murit câteva sute de oameni la nivel global.


Citește și: Nebunia lui Cercel

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te