Securistă și plagiatoare, revine să predea la universitatea din Oradea

DE Valentin Mirică | Actualizat: 05.11.2021 - 12:51
Daniela Ionescu Foto: ebihoreanul.ro

O plagiatoare dovedită, fost ofițer de securitate pe vremea regimului comunist, va reveni în funcția de conferențiar universitar și va preda la universitatea din Oradea, urmare a unei decizii a justiției. Ea va fi despăgubită cu circa 500.000 de lei.

SHARE

În urmă cu cinci ani, în 2016, Daniela Ionescu a fost concediată de universitatea din Oradea, după ce, prin ordin al ministrului Educației, Mircea Dumitru,  i-a fost retras gradul didactic de conferenţiar şi i-a fost desfăcut contractul de muncă. Ea era decan al facultății de textile-pielărie din cadrul acestei universități. 

Citește și: Profesorul Cristian Apetrei demontează fake-urile doctorului Răzvan Constantinescu

Daniela Ionescu a fost ofițer de securitate înainte de 1989, după care a devenit cadru universitar. Ea este căsătorită cu liderul sindical al universității. 

Potrivit ebihoreanul.ro, ea a fost prima persoană din România condamnată penal pentru plagiat: Daniela Ionescu copiase cartea unei profesoare din Iaşi, faptă pentru care, în 2003, a plătit o amendă penală, iar autoarea lucrării pe care o copiase a beneficiat de despăgubiri de 200 de milioane de lei vechi. 

Universitatea din Oradea nu numai că nu a sancționat-o, dar a promovat-o. În 2005, Daniela Ionescu a promovat la gradul de conferenţiar, între 2006 şi 2008 a fost decana Facultăţii de Textile-Pielărie, iar în 2016 era la un pas să ajungă profesor universitar. 

Abia în 2016, ministrul Educației de la acel moment, Mircea Dumitru, a emis un ordin prin care a dispus revocarea titlului didactic, ordin în baza căruia, în vara aceluiaşi an, Universitatea a constatat încetarea de drept a contractului de muncă.

Însă Daniela Ionescu s-a adresat instanței, cerând anularea deciziei Consiliului de Etică, a ordinului ministrului Dumitru și a retragerii titlului de conferenţiar, precum şi a deciziei de concediere. Ea a câștigat aproape toate procesele. Singurul lucru pe care Ionescu nu l-a obţinut în instanţă a fost anularea raportului Consiliului de Etică în care se constata că a plagiat, raport care a rămas valabil.

Însă ea a reușit să anuleze ordinul semnat de ministrul Dumitru, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2019, pe motiv că, potrivit deciziei CNE, titlul de conferenţiar trebuia retras, nu revocat. „Diferenţa este că prin revocare titlul şi-a pierdut valabilitatea din trecut, în timp ce prin retragere ar fi fost invalid pentru viitor. Or, au arătat judecătorii, CNE nu degeaba a impus retragerea, nu revocarea, ştiind că nu se poate opera o asemenea sancţiune pentru trecut”, explică ebihoreanul.ro. 

Citește și: Extremistul care l-a amenințat pe Raed Arafat cu moartea: Îl invit la masă și îi dau și femeia mea

La 15 octombrie ea a fost repusă în funcție și va fi despăgubită cu salariile din perioada concedierii, adică aproape 500.000 de lei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te