Sărăcie lucie la Roșia Montană: 2.700 locuitori, 200 de salariați, 40 de computere, doi doctori

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.07.2021 - 00:24

Includerea localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO nu a bucurat autoritățile locale. Primarul sugerează că oamenii, și așa săraci, vor întâmpina noi greutăți.

SHARE

Decizia UNESCO de a include Roșia Montană în patrimoniul mondial nu aduce beneficii nici pentru locuitori, nici pentru țară, spune Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană.

„Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil”, a spus Furdui.

Citește și: Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO. Nu se mai poate face minerit în zonă

„Oamenii de aici nu sunt bogați, oamenii din mediul rural au fost obișnuiți să-și repare imobilul cum au putut”, a adăugat el. „Alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roșia Montană, nu le vedem în momentul de față”, a mai spus Furdui, citat de Digi24.

S-au „pierdut” 1.200 de locuitori

 

Newsweek România a văzut că, în acest moment, la Roșia Montană sunt mai puțin de 200 de angajați în condițiile în care populația este de 2.700 de persoane. Populația activă ar fi în jur de 1.550 (între 19 și 64 de ani).

Numărul celor care iau șomaj este sub 150. Astfel că un număr de 1.200 de persoane active fie nu au niciun venit și implicit ocupație, fie lucrează la negru, ori sunt plecate la muncă în străinătate.

În 2010 erau 995 de angajați, un deceniu mai târziu sunt sub 200. Iar populația a scăzut în același interval de la 4.000 la puțin peste 2.700.

În Roșia Montană sunt în jur de 250 de copii care merg la școală. Nu toți au putut urma școala online deoarece în localitate există numai 42 de computere (ultima raportare a INS).

Statistica mai arată că există doi medici de familie, două biblioteci și niciun medic stomatolog.

Citește și: Ce obligații are România și cât de mult costă menținerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO

Includerea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO vine la pachet cu mai multe obligații pentru România. Autoritățile trebuie să se asigure că este menținută integritatea sitului protejat. UNESCO nu are instrumente reale pentru a interveni efectiv în stoparea degradării.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.