Rusia preia controlul asupra acțiunilor subsiadiarelor companiilor occidentale Carlsberg şi Danone

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.07.2023 - 13:09
Rusia preia controlul asupra actiunilor Carlsberg şi Danone - PXFuel

Federaţia Rusă a decis să preia controlul asupra acțiunilor subsiadiarelor ruseşti ale companiilor occidentale Carlsberg şi Danone. Producătorul de iaurturi investighează situația, în timp ce producătorul danez de bere spune că nu a fost informat oficial.

SHARE

Statul rus a preluat controlul asupra subsidiarei din Rusia a producătorului francez de iaurt Danone, împreună cu participația companiei de bere Carlsberg la un producător local de bere, potrivit unui decret semnat de președintele Vladimir Putin.

Decretul spune că statul rus va gestiona temporar acțiunile Danone Rusia și Baltika, companie deținută de Carlsberg.

Rusia preia controlul asupra acțiunilor Carlsberg şi Danone

Măsura vine după ce, în aprilie, filialele rusești ale companiei germane Uniper și ale companiei finlandeze Fortum au fost trecute sub controlul statului.

Kremlinul a avertizat atunci că ar putea confisca și mai multe active occidentale, pe ceea ce a declarat că este o măsură temporară, ca represalii la acțiunile străine împotriva companiilor rusești din străinătate.

Danone a declarat că investighează situația și că "se pregătește să ia toate măsurile necesare, pentru a-și proteja drepturile, în calitate de acționar al Danone Rusia, și pentru a asigura continuitatea operațiunilor companiei, în interesul tuturor părților interesate, în special al angajaților săi".

Citeşte şi: Carlsberg îşi vinde afacerile din Rusia, Preţul tranzacţiei nu este cunoscut însă public

Baltika este una dintre principalele companii producătoare de bere din Rusia, cu o cotă de piață de aproximativ 30%. Carlsberg a anunțat în martie că va vinde toate activitățile sale din Rusia, unde avea 8.400 de angajați.

Luna trecută, producătorul multinațional de bere a declarat că a găsit un cumpărător pentru această activitate, la mai bine de un an după ce și-a anunțat ieșirea de pe piață, din cauza conflictului din Ucraina.

"În urma decretului prezidențial, perspectivele acestui proces de vânzare sunt acum foarte incerte", a declarat Carlsberg într-un comunicat.

Citeşte şi: Rețeaua "Gustos și atât", imitația rusească după McDonald's, nu mai are cartofi până la toamnă

"Grupul Carlsberg nu a primit nici o informație oficială din partea autorităților ruse cu privire la decretul prezidențial sau la consecințele pentru Baltika Breweries." 

Una dintre puținele multinaționale care au rămas în Rusia de la începutul ofensivei din Ucraina, Danone a declarat în octombrie că intenționează să se retragă din cea mai mare parte a activităților sale.

Danone a declarat atunci că va renunța la afacerile cu produse lactate și vegetale din Rusia, păstrând doar ramura de nutriție infantilă. Măsura ar putea duce la o depreciere de până la un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari), a spus aceasta.

Un număr mare de mari companii occidentale s-au retras din Rusia de când Moscova a lansat ofensiva din Ucraina, la 24 februarie 2022.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te