Daea: Nu sunt dispus ca România să devină grădină zoologică. Ce le-ar face cormoranilor

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 06.03.2019 - 17:09
Daea ar intra în apă după cormorani. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Agriculturii a declarat, miercuri, la Brăila, că nu este dispus ca România să devină „grădină zoologică”, referindu-se la faptul că 22 de ţări au cerut derogare pentru cormorani, dar ţara noastră, încă nu.

SHARE

Ministrul Petre Daea a declarat că efectivele de cormorani s-au înmulţit foarte mult în Europa şi trebuie promovate măsuri, în condiţiile în care pierderile de peşte sunt uriaşe. Acesta susţine că în România cormoranii mănâncă de trei ori mai mult peşte decât obţin fermierii din acvacultură și că îi vine să intre îmbrăcat în apă, când vede un cormoran.

„Trebuie să se ia măsuri de către Comisia Europeană pentru că efectivele de cormorani în Europa s-au înmulţit îngrijorăror. În 25 de ani numărul a crescut de 24 de ori, ajungându-se la minimum 1,8 milioane de exemplare. România face parte din ţările care sunt grav afectate. La nivelul Uniunii Europene pierderea cantităţii de peşte prin consumul zilnic al acestor păsări care se hrănesc numai cu peşte este de 300.000 de tone. În România cormoranii mănâncă de trei ori mai mult peşte decât obţin fermierii din acvacultură. Şi dumneavoastră aţi avut aici un fermier care spunea să mergem să vedem cum la ora actuală sunt în jur de 100 de cormorani în amenjarea pe care o are. Eu am spus că nu merg, pentru că mă îndeamnă să intru după ei îmbrăcat”, a declarat ministrul Agriculturii, potrivit Mediafax.

Petre Daea a mai spus că va cere derogare de la Comisia Europeană pentru a vâna cormorani, astfel încât România să nu se transforme în „grădină zoologică”.

„Sunt soluţii foarte clare, le vom prezenta, echilibrăm efectivele. Prin măsurile specifice pe care le-au luat şi alte ţări. Facem ce trebuie, ce au făcut şi alte ţări. 22 de ţări au cerut derogare de la Comisie, din nefericire România nu a cerut. (...) Aş vrea să înţelegeţi că eu nu sunt dispus ca România să devină grădină zoologică”, a precizat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a vizitat, miercuri, şantierul pe care se lucrează la modernizarea unor mari sisteme de irigaţii.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -