Pașaport de vaccinare: cum ar putea arăta, cine-l susține, de ce unele state se opun

DE Mircea Marian | Actualizat: 25.02.2021 - 13:41
Pasaport de vaccinare Foto: Print screen ABC7

Emiterea unui pașaport de vaccinare, la nivel european, este una din temele discutate, azi, de liderii Uniunii Europene. Tot mai multe state, a căror PIB depinde de turism, cresc presiunea pentru ca persoanele vaccinate să poată călători liber.

SHARE

În condițiile în care campaniile de vaccinare împotriva Covid-19 încep să capete ritm, unele guverne, precum cele din Spania și Grecia, încep deja să facă demersuri pentru adoptarea unui pașaport valabil la nivelul UE pentru persoanele care s-au vaccinat, astfel încât ele să poată călători din nou fără restricții.

„Facem apel ca munca să continue asupra unei abordări comune a certificatelor de vaccinare”, se menţionează într-un draft de concluzii al summitului UE prin videoconferinţă consultat de Reuters, fără a avansa un calendar privind obţinerea de rezultate concrete.

Potrivit sursei citate, pentru realizarea pașapoartelor, UE lucrează împreună cu Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA), Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Germania și Franța se opun acestor pașapoarte, invocând discriminarea. 

Premierul britanic Boris Johnson a spus că libertarienii vor avea obiecții. 

Pașaport de vaccinare: cum ar putea arăta

Cele mai mari șanse sunt ca un astfel de document să fie de fapt o aplicație pe telefon. NHS, sistemul de sănătate publică din Marea Britanie, are deja o astfel de aplicație, iar guvernul de la Londra intenționează să o transforme în pașaport digital. Inițial, cabinetul Boris Johnson se opunea acestor pașapoarte, dar, între timp, pare să-și fi schimbat opinia și studiază problema, scrie The Times.

Și Organizația Mondială a Sănătății respingea pașapoartele de vaccinare în ianuarie, dar acum cooperează cu diverse state la emiterea lor.

În Bahrein, pașaportul de vaccinare este tot pe aplicația guvernamentală de urmărire a infectărilor cu covid-19. 

Problema centrală este legată de posibila falsificare a informațiilor: dacă folosești, de exemplu, aplicația NHS, poți face un print-screen al dovezii de vaccinare și să o trimiți unui prieten, care nu e vaccinat, dar să o folosească, scrie The Times. Guvernul britanic a oferit 75.000 de lire unei companii care să realizeze o identificare a imaginii faciale, iar apoi să verifice baza de date privind vaccinurile.

Revista Forbes laudă o aplicație realizată de o firmă din Portugalia, aplicație care poate gestiona și date din pașaport sau din permisul de conducere, și care permite unei terțe părți să aibă acces limitat în timp - de exemplu strict pe perioada unui zbor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te