Ministerul Apărării plătește 30 milioane euro pentru modernizarea radarelor FPS-117 prin NATO

DE Petru Zoltan | Actualizat: 05.11.2020 - 16:59
Radar AN/FPS-117E (T) al Armatei Române/FOTO: roaf.ro

Ministerul Apărării Naționale a decis să modernizeze cele cinci radare terestre FPS-117 prin implementarea Modului 5 IFF. Contractul de aproximativ 145,5 milioane lei va fi atribuit direct Agenției NATO pentru Sprijin și Achiziții.

SHARE

Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții îl va subcontracta companiei Lockheed Martin, producătorul radarelor. Prin această metodă de atribuire a contractului, Ministerul Apărării a scutit compania Lockheed Martin de obligațiile de offset.

În cazul în care contractul era atribuit direct producătorului Lockheed Martin, compania americană era obligată să investească minim 80% din valoarea contractului în economia românească sau să presteze activități de cooperare industrială.

Radare vechi de peste 20 de ani, modernizate în 2007

Radarele terestre FPS-117 au fost cumpărate de Ministerul Apărării Naționale în perioada 1998-1999 de la compania americană Lockheed Martin. La începutul anului 2007, Ministerul Apărării Naționale a semnat un nou contract cu compania americană pentru modernizarea celor cinci radare. De atunci, au trecut aproape 13 ani.

Acum, ministrul Apărării Nicolae Ciucă a semnat și promovat o Notă de Fundamentare pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern pentru „necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții Modernizare radare FPS-117”. Documentul a fost avizat favorabil de ministrul Finanțelor Publice, Vasile Florin Cîțu.

Conform Notei de Fundamentare, radarele FPS-117 aflate în dotarea Armatei Române de peste 20 de ani trebuie supuse unui program de modernizare pentru a menţine sistemul de supraveghere în parametrii proiectaţi. Dar nu se menționează nimic de ultima modernizare.

„Modernizarea radarelor este necesară cu prioritate pentru implementarea Modului 5 IFF criptat de interogare amic-inamic al NATO. IFF Mod 5 va constitui principalul mijloc de identificare în situaţie de criză şi conflict, cu performanţe mult îmbunătăţite şi un nivel de securitate ridicat în comparaţie cu celelalte moduri de identificare. Conform cerințelor NATO, modernizarea la IFF Mod 5 a tuturor radarelor care contribuie la supravegherea spațiului aerian integrat al alianței este o obligație, asumată prin ratificarea documentelor specifice NATO”, se menționează în documentul emis de Ministerul Apărării Naționale.

În urma procesului de modernizare, întregul sistem de supraveghere a spaţiului aerian va fi adaptat „la realităţile câmpului de luptă modern, aliniat progresului tehnologic înregistrat în domeniul construcţiei radarelor. Se creează astfel condițiile pentru integrarea în sistemul de comandă-control aerian NATO în Europa, ACCS - Air Command and Control System, la care Forțele Aeriene sunt parte, precum şi pentru implementarea IFF Mod 5 NATO.”

Radarele, produse de Lockheed Martin

Contractul de modernizare a radarelor FPS-117 a fost estimat de Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA) la aproximativ 145,5 milioane lei. Adică la aproximativ 30 milioane euro. Tot din Nota de Fundamentare se poate afla că bunurile și serviciile destinate pentru modernizarea radarelor FPS-117 se va face prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții, care la rândul ei va subcontracta întreaga afacere companiei Lockheed Martin, producătorul radarului.

Radarele FPS-117 au fost produse inițial de compania General Electric Aerospace, parte a grupului General Electric. În 1993, GE Aerospace a fost vândută companiei Martin Marietta pentru o sumă de peste trei miliarde USD. Doi ai mai târziu, Martin Marietta a fuzionat cu compania Lockheed și au format actuala Lockheed Martin.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te