FOTO: Mărturii ale victimelor de la protest: „Am fost împușcat cu gloanțe de cauciuc în stomac”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 13.08.2018 - 17:54

Peste 30 de oameni au depus plângeri penale la Parchetul Militar în urma intervenției brutale a jandarmilor de vineri din Piața Victoriei. Victimele povestesc cum au fost împușcate cu gloanțe de cauciuc, rănite de grenade defensive sau lovite cu bestialitate de jandarmi.

SHARE

Cristian, un tânăr de 26 de ani s-a prezentat luni la Parchetul Militar Bucureşti, pentru a depune plângere penală împotriva jandarmilor, pe care îi acuză că l-au împuşcat cu gloanţe de cauciuc la mitingul Piaţa Victoriei.

“Am fost în faţă, am stat jos. Nu scandam. La aproximativ o jumătate de oră, au intrat jandarmii în noi. Ştiu doar că am fost împuşcat şi nu am mai fost conştient. Am fost împuşcat cu gloanţe de cauciuc în stomac şi în picioare. Nu ne-au avertizat. Au intrat direct şi ne-au călcat în picioare. Toată lumea stătea jos. Erau oameni în vârstă şi copii (…) Imediat m-au luat la Urgenţă, după ce am fost pansat la salvare, am fost dus la Elias. Am scos un certificat medico-legal (…) Noi nu am făcut nimic. Nu mi se pare normal. Noi nu am făcut nimic greşit. Cred că ei aveau în cap de două săptămâni să facă asta. Nu înţeleg de ce (…) Am muncit doi ani de zile în străinătate. Am venit să stau cu familia. Am crezut că o să se schimbe totul, dar văd că nu se poate”, a declarat Cristian, potrivit Agerpres.Printre cei care au veni la Parchetul Militar s-a aflat şi un bărbat rănit la un picior, după explozia unei grenade defensive lansată dinspre jandarmi.

“Nu credeam că se întâmplă aşa ceva în România. Sunt plecat din ţară de 18 ani. Acum nu mă pot întoarce la Londra, pentru că sunt şofer şi nu mai pot conduce. Eu nu renunţ. De acum, o să ne informăm şi noi mai mult şi o să încercăm să informăm pe toată lumea ca să ştie”, a spus bărbatul, care spune că a venit din Londra pentru a protesta.
Tot luni, la Parchetul Militar Bucureşti a venit şi un bărbat bandajat la cap, în urma unei lovituri pe care ar fi primit-o de la un jandarm.

“Atunci când jandarmii au spart barajul, au pus gardul pe mine, mi-au dat cu spray-ul în ochi şi un scut în cap. Eu mă aflam în partea stângă, cum te uiţi spre sediul Guvernului, unde era o zonă liniştită, fără violenţe. Lângă mine erau adolescenţi, nişte doamne mai în vârstă, două persoane din Franţa şi cam atât. Nu am văzut persoane violente. Eu nu am auzit niciun avertisment, pentru că aş fi plecat. Nu m-am dus acolo să iau scuturi în cap. ‘Pentru că aşa merit’ – aşa mi-au spus. Cel care m-a lovit îmi amintesc că era o matahală de doi metri. A venit din spate, mi-a dat cu spray în ochi, eu m-am aplecat şi el mi-a aplicat în moalele capului cu scutul”, a relatat bărbatul.
Procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia de vineri seară din Piaţa Victoriei.

Prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Ionel Corbu, a declarat luni că până în prezent au fost depuse în jur de 30 de plângeri de către persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor.
(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea) 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te