Legătura dintre cartelul Jalisco Nueva Generacion din Mexic și Hell's Angels din România

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.05.2022 - 19:08
Cartelul Jalisco Nueva Generacion din Mexic și Hell's Angels din România voiau să ducă droguri din Mexic în România și Noua Zeelandă Foto: sofrep.com

Două dosare instrumentate de justiția din Statele Unite au ca obiect traficul de droguri prin intermediul unor infractori români, mexicani și neo-zeelandezi.

SHARE

Cartelul Jalisco Nueva Generación (CJNG) și-a extins operațiunile în România, de unde controlează traficul de droguri al acestei organizații de către diferite națiuni din Europa.

Citește și: VIDEO Cum ia Poliția peste picior urmăritul general Mircea Nebunu din Milano: Să-l mâncați pe ăsta

Potrivit documentelor declasificate de la Departamentul de Justiție al Statelor Unite, la care MILENIO a avut acces, operațiunile criminale ale organizației mexicane din România includ trafic de cocaină și metamfetamină, precum și spălare de bani.

Citește și

Liderul Hell's Angels România negocia două asasinate, 400 kg de cocaină, AK-47 și grenade din Serbia

Pe baza informațiilor de la Agenția SUA pentru Controlul Drogurilor (DEA), sistemul de justiție din SUA a descoperit că CJNG își extinde controlul asupra traficului de droguri în România și în țări precum Noua Zeelandă.

Citește și: VIDEO Interlopul Glonț era și escortă activă pentru femei și bărbați când nu amenința polițiști live

Rețeaua de trafic de droguri a fost descoperită după ce guvernul român l-a extrădat în Statele Unite pe mexicanul Carlos Rubén Ramírez Monroy, pe care justiția americană îl identifică drept unul dintre principalii lideri ai cartelului.

Potrivit dosarului penal nr. 4: 19-CR-00631-01, deschis la Curtea Districtuală a Statelor Unite pentru districtul sudic al statului Texas, cu sediul în Houston, Ramírez Monroy a fost predat de justiția română omologului său american pe 15 iulie 2020 și se află în prezent la centrul de detenție Joe Corley din Conroe, Texas.

„Procesul de descoperire (împotriva cetățeanului mexican) este în desfășurare și se referă la o investigație internațională cu mai multe agenții care se desfășoară cel puțin din 2016 până în prezent. Guvernul (SUA) a început un proces de descărcare a probelor, care este lung și complicat. Constă în principal din numeroase rapoarte detaliate și înregistrări audio. Guvernul este în curs de a pune înregistrările audio la dispoziția avocaților apărării ”, se arată în dosarul penal, conform publicației mexicane Milenio.

Legătura dintre Jalisco Nueva Generacion, România și Noua Zeelandă

Un alt dosar instrumentat de justiția din Statele Unite este cel al liderului motocicliștilor Hell's Angels din România.

Marius Lazăr a negociat cu doi neozeelandezi dar și cu alți membri ai Hell's Angels despre o tranzacție de 400 kg de cocaină din Mexic destinată pieței din SUA, dar și 10 kg de cocaină pe care voia să le vândă în România. Totodată, el voia să înceapă să furnizeze mașini blindate, arme de asalt – de la AK 47, la grenade M26, pistoale Zastava, puști Zastava și veste antiglonț, produse la fabrica Zastava Arms, în Serbia.

La începutul acestei luni Curtea de Apel București a admis cererea autorităților americane de a-l extrăda în SUA, pe Marius Lazăr.

Motivarea deciziei de extrădare, obținută de NewsOnline.ro, este spectaculoasă și arată o organizație Hells Angels implicată în activități de tip mafiot la nivel mondial. 

"În scopul perpetuării conspirației, ca parte și în scopul atingerii scopului acesteia, inculpații și alții au comis diverse fapte concrete în Districtul de Est al statului Texas și în alte părți", se arată în dosar conform newsonline, apoi sunt descrise momentele negocierilor.

În jurul datei de 21 iulie 2020, neozeelandezii Michael Matthews Murray şi Patrick Johnson Marc s-au întâlnit la cină în București, România și au discutat despre cumpărarea de cocaină, inclusiv (1) să fie folosit orașul Beaumont, statul Texas ca bază pentru recepționarea plăților, producerea echipamentului industrial în care să se ascundă drogurile și exportul drogurilor din Statele Unite; (2) metode posibile de transfer ale fondurilor ca să se evită detectarea de către organele de aplicare a legii; și (3) acordul lor să se majoreze cumpărarea de 200 de kilograme cu încă 200 de kilograme în consignație, în total 400 kilograme de cocaină.

În jurul datei de 22 iulie 2020, Matthews și Lazăr, lider al filialei Hells Angels din România, au solicitat unei persoane (despre care cei doi știau că folosește orașul Beaumont, Texas, ca bază pentru operațiuni) să aranjeze asasinarea a trei bărbați din România, dintre care doi erau traficanți de droguri rivali și membri ai unui club de motocicliști rival.

În jurul datei de 24 august 2020, un membru al conspirației a efectuat trei tranzacții care au rezultat într-o depunere în valoare totală de 629.182 USD într-un cont bancar într-o bancă aflată în statul Texas, sumă care urma să fie retrasă în Beaumont, Texas. Din suma respectivă, Matthews a alocat 10.000 USD ca plată pentru asasinarea planificată a Victimei 1, iar restul ca plată parțială pentru transportul planificat de 400 de kilograme de cocaină.

Drogurile urmau să fie aduse din Mexic. 

În jurul datei de 27 și 28 august 2020, Lazăr a negociat achiziționarea armelor, inclusiv grenade și o pușca automată AK-47, ca să fie livrate în Statele Unite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te