IPS Teodosie, chemat la judecata Sfântului Sinod pentru acte de răzvrătire. Rămâne în ”ascultare”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.02.2024 - 16:56
ÎPS Teodosie FIPS Teodosie Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

ÎPS Teodosie a fost chemat la judecata Sfântului Sinod al BOR pentru tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică. Ca urmare a transmis că rămâne în deplină ascultare față de patriarhul Daniel.

SHARE

ÎPS Teodosie vrea să ridice Arhiepiscopia Tomisului la rang de mitropolie. Însă în prezent se află în ”deplină ascultare” față de patriarhul Daniel. 

El a fost chemat la judecata Sfântului Sinod al BOR pentru „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reuneşte în şedinţă pe data de 29 februarie.

IPS Teodosie, chemat la judecata Sfântului Sinod. Este cercetat pentru acte de răzvrătire

Scandalul dintre IPS Teodosie și conducerea BOR continuă. Arhiepiscopul vrea să fie mitropolit și în acest sens a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod un referat pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului. 

Citește și: ÎPS Teodosie, recomandări controversate pentru femei: „Să nu mai poarte cercei, nu-și au locul”

Prima încercare a lui Teodosie de a cere ridicarea arhiepiscopiei la rang de mitropolie datează încă din 2003, când patriarh al BOR era Teoctist, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al BOR. Atunci, cererea sa a fost respinsă.

A mai încercat și în 2021, iar  Patriarhul Daniel i-a respins tentativa. Nici în 2023 nu a reușit. Iar acum și-a reluat eforturile. 

Citește și: Cum s-a trezit Teodosie cu 100.000 € în cont pe care nu îi poate justifica. A trăit cu 11.000€/ lună

Conform unui comunicat al Cancelariei Sfânului Sinod, citat de Antena 3 CNN, "întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte

 Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan".

Purtătorul de cuvânt al BOR: ”Biserica nu e o sectă formată din extremiști și ultrarigoriști”

Pe 10 februarie urma să se desfășoare un miting al societății civile în favoarea recunoaşterii Mitropoliei Tomisului însă ÎPS Teodosie susține că nu a știut nimic până la apariția știrii transmise de organizatori în mediul online.   A cerut să nu se mai organizeze acest protest.

S-a întâmplat la câteva ore după anunțul că va fi judecat de Sfântul Sinod al BOR pentru "tulburarea păcii din viața Bisericii", "răzvrătire" și "indisciplină", pentru că a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși nu îndeplinește criteriile. 

Citește și: ÎPS Teodosie, urmărit penal de DNA Constanța. Care este acuzația?

 "Având în inimă dragostea pentru pace, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi îndeamnă pe organizatorii mitingului de sâmbătă să preschimbe marşul în procesiune şi înflăcărarea în rugăciune, prin renunţarea la întrunirea planificată", cerea Teodosie la miezul nopții. În urmă cu câteva ore, Arhiepiscopia Tomisului susținuse că nu a inițiat și nu a organizat mitingul pentru recunoașterea Mitropoliei Tomisului, scrie digi24. 

Pe pagina sa de Facebook, Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu a transmis, referindu-se la acest demers, că ”Biserica nu e o sectă formată din extremiști și ultrarigoriști.

Nu a fost niciodată.
Virtutea stă în echilibru, nobilă moderație, discreție. Nu în exces. Biserica este comunitatea hristocentrică de credință, speranță și dragoste prezente în fiecare dintre membrii ei în grade diferite”.
 
”Nu suntem trupa de asalt, ci „turma” simbolică a Marelui Păstor”, a scris Bănescu pe pagina sa de facebook.
 
La finalul lunii trecute, Arhiepiscopul Tomisului,  a anunțat că îl dă în judecată pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR. Avocata prelatului, a anunțat că va deschide o acțiune în justiție, precizând că Bănescu ar fi încălcat „principiul prezumției de nevinovăție”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te