VIDEO Interlopul Rechinu, transferat la închisoarea de maximă siguranță din care a evadat El Chapo

DE Mihai Duță | Actualizat: 21.06.2021 - 16:36
Interlopul Rechinu, transferat la închisoarea de maximă siguranță unde a fost deținut și El Chapo Foto: google maps/Jesus Mejia

Considerat a fi liderul mafie române din Mexic, Florian Tudor, zis Rechinu, a fost transferat de la penitenciarul Nord la închisoarea de maximă siguranță Altiplano, din statul Mexic. Acolo a fost deținut celebrul El Chapo, liderul sângerosului cartel Sinaloa.

SHARE

Procesul de extrădare în România continuă, însă Florian Tudor beneficiază încă de un ordin judecătoresc de suspendare conform căruia nu poate fi deportat sau expulzat din Mexic.

Citește și: Interlopul Armin Bitzy i-a luat gâtul cămătarului Gabi „Șef" în fața unor copii care se jucau

Rechinu a fost arestat în Cancun, Mexic, la 27 mai, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile române. 

Citește și: Romii prinși la granița dintre Mexic și SUA spun că-s persecutați în România. Legătura cu Rechinu

O săptămână mai târziu a fost mutat de la penitenciarul Nord, din Mexico City, la închisoarea de maximă siguranță Altiplano. 

Nu poate fi pus la izolare și trebuie să i se acorde asistență medicală la închisoarea de maximă siguranță Altiplano

Chiar și în închisoarea de maximă siguranță Altiplano, românul beneficiază de un ordin al unui judecător federal mexican, conform căruia Florian Tudor nu poate fi izolat și trebuie să i se asigure asistența medicală solicitată. 

Citește și: Sindicatul Sportului: Bolidul ministrului Novak a fost ascuns în parcarea subterană după un accident

Decizia a venit în urma unei contestatții făcute de interlopul Rechinu.

Astefl, judecătorul Agustín Tello Espíndola a decis ca izolarea lui Florian Tudor să înceteze imediat și să i se ofere serviciul medical adecvat, în condormitate cu diagnosticul medicilor, astfel încât să nu îi fie puse în pericol sănătatea și viața.

Citește și: Clanul turcilor Raim construia vile de lux pe Litoral. Aveau 3,5 milioane de euro din prostituție

 

Evadarea lui El Chapo de la Altiplano

Guzman a evadat în iulie 2015 din închisoarea de maximă securitate Altiplano, din apropierea capitalei, parcurgând un tunel de 1,5 kilometri cu ajutorul unei motociclete fixate pe șine.

Tunelul pornea din zona dușului din celula sa – singura zonă care nu era supravegheată video – și avea ieșirea într-o casă aflată în construcție. Tunelul – cu o înălțime de 1,7 metri și lățime de 75 de centimetri - era săpat la zece metri sub pământ, iar Guzman s-a folosit de o scară ca să coboare. Tunelul era echipat cu lumină artificială, sistem de ventilație și era făcut din materiale de construcție de calitate.

Nu a fost prima oară când Guzman a evadat din închisoare. O mai făcuse și în 2001, fiind prins apoi în 2014.

De ce nu poate fi extrădat Rechinu chiar dacă a fost arestat

La scurt timp după arestare, Antonio González García, judecător de drepturi și libertăți, a acceptat procesarea solicitării depuse de Florian Tudor împotriva extrădării sale în România și i-a acordat o nouă suspendare.

Judecătorul a subliniat că inculpatul și-a ratificat cererea cu garanții, motiv pentru care suspendarea planului care împiedică extrădarea este încă în vigoare.

Citește și: Cum a dispărut interlopul Boncu tocmai când urma să fie iar arestat chiar din sediul Poliției Timiș

El a admis, de asemenea, o nouă suspendare în care Tudor a cerut încetarea actelor de izolare a românului și a cerut protecție față de măsura deportării din țară.

Citește și: Călăuza Aline Bica l-a dat de gol, în Italia, pe interlopul care spunea că-i dă droguri lui Smiley

„Se acordă suspendarea planului cu privire la acte care constau în detenție în regim de izolare, deportare, expulzare ca străin și / sau extrădare, precum și pentru orice alte acte interzise de articolul 22 din Constituție, pentru ca autorităților responsabile nu pună în executare imediată măsurile, să le înceteze sau, dacă este cazul, să se abțină de la realizarea lor ”, se arată în rezoluția instanței.

Judecătorul a subliniat că toate autoritățile țării sunt obligate să protejeze și să garanteze drepturile cetățenilor fără nicio distincție, „această măsură de precauție are ca unic efect împiedicarea ca măsurile reclamate să fie consumate iremediabil și să provoace daune suplimentare persoanei care solicită protecție federală ”, conform publicației Milenio.

González García a stabilit următoarea ședință de judecată la 30 iunie pentru a stabili dacă îi acordă sau nu protecție lui Florian Tudor împotriva extrădării.

Până în prezent, Parchetul General din Mexic nu a deschis niciun dosar împotriva lui Florian Tudor , după doi ani de investigații și acuzații ale Unității de Informații Financiare (UIF).

Rechinu a fost arestat în baza unui mandat de arestare provizorie în scopuri de extrădare, care a fost acordat de un judecător federal, întrucât guvernul român încearcă să-l judece pentru infracțiuni de crimă organizată, extorcare și tentativă de omucidere.

Ulterior, judecătorul de control al Centrului Federal de Justiție Penală din închisoarea Nord, Marco Antonio Fuerte Tapia, a descris detenția drept legală și a dispus detenția preventivă în timp ce procesul de extrădare este în desfășurare.

Guvernul român are la dispoziție 60 de zile pentru a depune în mod formal cererea de extrădare, conform Milenio.

Ce se întâmplă cu proprietățile românului din Mexic

 

Toate acuzațiile la adresa interlopului oltean

Rechinu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, tentativă la omor calificat, patru infracțiuni de instigare la șantaj și o infracțiune de șantaj, comise pe teritoriul Mexicului și al României.

Citește și

Interlopul oltean care a speriat Mexicul

Mafia românească din Mexic, condusă de Rechinu, clona aproximativ 1000 de carduri pe zi și fura câte 200 de euro de la fiecare victimă. Asta însemna cam 20 de milioane de dolari lunar, iar prejudiciul total se ridică la 1,2 miliarde de dolari, conform FBi. 

Citește și

Interlopul Rechinu apără un jurnalist mexican amenințat cu moartea. Ce a dezvăluit Victor Flores

Imperiul infracțional construit de „Rechinul“ Florian Tudor a început să se destrame treptat după ce fost său bodyguard, Sorin Marcu a fost asasinat în Cancun.

Citește și Asasinarea lui Marcu

Totul a culminat cu Operațiunea „Caraibe“, coordonată de FBI și Unitatea mexicană de Informații Financiare, prin care se urmăresc proprietățile și tranzacțiile financiare efectuate de Florian Tudor. Alte anchete sunt în desfășurare în România. 

Citește și

Interlopul Rechinu îi cere președintelui Mexicului să aibă grijă de fiul său dacă el va fi asasinat

Unitatea de Informații Financiare (UIF) a blocat 79 de conturi bancare folosite pentru fraudă în Mexic.

Unul din liderii Partidului Verde Ecologist, Jose de la Pena Ruiz de Chavez, a fost demis în urma legăturilor pe care le avea cu mafia românească.

Mai mulți politicieni și șefi de poliție mexicani sunt vizați de anchetele în curs

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te