VIDEO Iarnă în toată regula, în mare parte din România. Drumuri înzăpezite, vânt puternic, inundații

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 19.11.2023 - 08:43
Iarnă în toată regula, în mare parte din România. Drumuri înzăpezite, vânt puternic, inundații - Foto: Facebook/Directia Regionala de Drumuri si Poduri Buzau

Iarnă în toată regula, în mare parte din România. Drumuri înzăpezite, vânt puternic, copaci și stâlpi de înaltă tensiune puși la pământ, inundații, case și mașini avariate.

SHARE

Circulaţia pe A1 Sibiu-Deva se desfăşoară, duminică dimineaţă, în condiţii de ploaie şi vizibilitate redusă sub 150 de metri, din cauza ceţii, pe tronsonul kilometric 225-292, anunţă Centrul Infotrafic. Pe unele porţiuni din A2 şi A4 se semnalează vânt puternic. Tot din cauza vântului, toate porturile de la Marea Neagră rămân închise.

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, la ora 7.00 nu sunt autostrăzi sau drumuri naţionale cu circulaţia restricţionată ca urmare a condiţiilor meteorologice sau din cauza vreunui eveniment rutier.

Citește și: Marile companii auto din Vest nu fac față Chinei care „inundă” piața europeană cu mașini ieftine

”La nivel naţional, plouă în judeţele Alba, Constanţa şi Tulcea, se circulă în condiţiile unui carosabil umed în majoritatea zonelor din ţară, temperaturile sunt pozitive în general, fără probleme de formare a poleiului, fără evenimente rutiere produse.

În zonele înalte de munte, circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă, precipitaţiile s-au oprit, nefiind restricţii de trafic. Se acţionează cu utilaje şi material antiderapant”, arată sursa citată.

Pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti nu sunt precipitaţii, dar carosabilul este parţial umed.

Pe  A1 Sibiu-Deva plouă, carosabilul este umed, iar vizibilitatea redusă sub 150 de metri, din cauza ceţii, pe tronsonul kilometric 225-292. 

Şi pe A10 Sebeş-Turda plouă, carosabilul fiind umed.

Pe A2 Bucureşti-Constanţa, între kilometrii 10-144 nu sunt precipitaţii, dar carosabilul este umed, vântul suflă puternic, iar pe tronsonul kilometric 144-212 plouă moderat, carosabilul e umed şi vântul puternic.

Pe A4 Ovidiu-Agigea se semnalează ploaie moderată, carosabil umed, vânt puternic.

Toate porturile de la malul Mării Negre rămân închise din cauza vântului puternic.

Citește și: Iarna nu e ca vara. Ce trebuie să verifice șoferii la orice mașină pentru a nu rămâne în pană

52 de localităţi din 16 judeţe, afectate de vremea rea

Peste 3.300 de pompieri, cu peste 2.500 mijloace tehnice, sunt la datorie pentru limitarea şi înlăturarea efectelor generate de vremea neprielnică sub incidenţa căreia se află mai multe judeţe din ţară, informează sâmbătă seara Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit unui comunicat de presă, în cursul zilei de sâmbătă, în intervalul 7,00 - 21,00, manifestarea fenomenelor hidrometeorologice prognozate a generat efecte în 52 de localităţi din 16 judeţe - Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vrancea -, unde s-a intervenit pentru îndepărtarea unor elemente de construcţie de la nouă imobile, cât şi pentru degajarea a 134 de copaci şi şapte stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil din cauza vântului, fiind afectate 16 autoturisme.

De asemenea, echipajele operative au intervenit pentru evacuarea apei din patru case, o anexă gospodărească, două curţi, două subsoluri şi o stradă.

Circulaţia rutieră a fost temporar afectată din cauza stratului de zăpadă depus pe carosabil pe două drumuri naţionale (DN 1/BH, DN 17/SV) şi pe două drumuri judeţene (DJ 608A/CS, DJ 708D/HD).

Totodată, din cauza vântului puternic au fost suspendate manevrele în toate porturile din judeţul Constanţa, cât şi în Bara Sulina din judeţul Tulcea.

"Important de menţionat este că nu sunt semnalate persoane blocate sau urgenţe medicale care nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor hidrometeorologice. La acest moment, echipajele operative sunt în teren şi derulează misiuni în sprijinul autorităţilor şi cetăţenilor din judeţele Constanţa şi Galaţi", precizează IGSU.

Sfaturile autorităților pentru șoferii care pleacă la drum

”Sfătuim conducătorii auto să se informeze înainte de a pleca la drum despre condiţiile meteo-rutiere din zonele în care urmează să se deplaseze şi să-şi echipeze autovehiculele cu anvelopele de iarnă, în situaţia în care carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei.

Reduceţi viteza, adaptând-o constant la condiţiile de drum, nu bruscaţi comenzile autovehiculelor, folosiţi sistemele de iluminare-dezaburire, evitaţi manevrele riscante şi asiguraţi-vă foarte bine înainte de schimbarea benzii.

De asemenea, pentru că vântul bate cu putere în unele zone, este foarte important să nu opriţi sau staţionaţi în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, panourilor publicitare sau altor obiecte pe care rafalele puternice le pot aduce pe autovehicule, putând crea distrugeri sau chiar rezulta victime”, transmit reprezentanţii Centrului Infotrafic.

Având în vedere că avertizările de vreme rea sunt încă în vigoare, IGSU recomandă cetăţenilor să adopte următoarele măsuri pentru preîntâmpinarea situaţiilor care le pot pune în pericol viaţa şi bunurile:

* evitaţi să porniţi la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informaţi-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;
* înainte de plecare, asiguraţi-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);
* urmăriţi la posturile radio/TV buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;
* evitaţi atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
* evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

"În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri: trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie; anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă - 112, indicând locul în care aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la dumneavoastră.

Nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi; porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior.

Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon", transmite IGSU. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te