Povestea Rodicăi Popescu-Bitănescu care împlinește 85 de ani. Soțul i-a furat inima la examenul auto

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.08.2023 - 01:36
Rodica Popescu Bitănescu - Foto: Arhive
Copilărie marcata de comunisti pentru Rodica Popescu Bitănescu - Foto: Arhive / imagine cu caracter ilustrativ

Rodica Popescu - Bitănescu împlinește 85 de ani. Este una dintre cele mai îndrăgite actrițe de la noi din țară. Este o persoană plină de viață și mereu cu zâmbetul pe buze, deși viața nu a fost blândă cu aceasta.

SHARE

De ani de zile, Rodica Popescu Bitănescu îi face pe românii de pretutindeni să râdă. Admiratorii ei sunt tentați să creadă că viața sa a fost mereu lapte și miere din moment ce apare mereu cu zâmbetul pe buze în fața oamenilor, însă realitatea este complet alta.

Copilărie marcată de comuniști

Viața actriței a fost una perfectă până la vârsta de 9 ani. Atunci când odată cu naționalizarea impusă de Partidul Comunist ajuns la putere, întreaga avere a familiei a fost confiscată, iar tatăl său, simpatizant al partidului Țărănist, a fost închis la Pitești, una din cele mai dure închisori pentru deținuți politici. 

„Primii ani i-am petrecut la țară, la Răsuceni, unde m-am născut și unde n-am avut curajul să spun ani și ani de zile. Nu voiam să se știe cine a fost tata.

A avut acolo niște pământ, o moșioară mică. A venit naționalizare în iunie 1948. Pe la 9 ani a început chinul. Am fugit cu toții către București, dar nu aveam unde să stăm. Mama a luat cu mine câinele care se numea Tâc-Tâc, că dădea din coadă. Imaginați-vă ce au simțit părinţii mei. Tata a ieșit din pușcărie la 50 de ani cu frică. 

Era perioada gripei asiatice pe care am făcut-o eu, acasă la mine. Din toţi studenţii din cartierul ala doar pe mine m-a găsit.

Citește și: 13 ani fără Jean Constantin. Hamal în port, fără studii de actorie, își găsește dragostea la 50 ani

Stăteam într-un cartier boieresc, într-un subsol cu igrasie şi fără aer, cu ferestre la pământ. În acea perioadă, am avut această boală, care s-a manifestat cu hemoragie pe nas. Şi aşa am ținut-o până am ajuns dintr-o musculoasă un bețișor, piele şi os, fără mușchi, fără nimic. Sunt complexată şi acum.

„Foamea m-a înebunit. Făceam pungi din ziare, apă și făină și le vindeam” 

Mi-am dorit să fiu grăsuță şi să mănânc mult, că foamea m-a înnebunit. Noi am fost victime colaterale. 

Eu am crescut cu atac de panică. Timp de 11 ani am mâncat numai mâncărica de prune şi magiun. Am făcut gimnastica de disperare, ca să mă fortific. 

Am fost o tipă foarte ambiţioasă.

Nu aveam timp de panică. Trebuia să mă duc acasă, să iau hârtiuțe mici de ziar, să le fac cu apă şi făină, să fac pungi pe care le vindeam, că lumea nu avea.

Aveam atac de panică să mă rezolv, să fac ceva. Că lumea zice, am atac de panică. Păi, fă ceva, să ieşi din atac de panică! Eu nu am avut timp să mă vait. Nu m-am văitat niciodată.” 

A intrat la actorie cu 10 din a doua încercare, a terminat tot cu 10

Îndrăgita actriță a absolvit liceul „Gheorghe Lazăr” din București și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesor A. Pop Marțian, în anul 1960, pe care l-a terminat cu 10. 

„Am dat la treatru și am „căzut cu lanțuri”, fiind atât de încrezută nici nu m-am pregătit… A doua oară m-am pregătit. Am intrat cu 10 și am și terminat cu 10.

Eu nu eram foarte bună la repetiții, de altfel  eu nu pot să repet o piesă luni sau ani de zile, sunt un om spontan, nu sunt o actriță de repetiții multe, în schimb când era spectacol sau examen reușeam să mă adaptez să fac să iasă totul foarte bine”.

În perioada studenției, tatăl ei a fost deținui politic, iar ea nu a putut niciodată să-l viziteze. Vedeta a decis să țină ascuns acest lucru pentru a nu-și pune cariera și căsnicia în pericol.

„Nu consider un păcat că m-am ascuns. Eu nu i-am povestit soțului meu. Mi-a fost frică să nu se sperie. Eram obișnuită ca toată lumea să fugă de mine.

„Nu visam decât să găsesc pe unul să-mi dea să mănânc”

Rodica Popescu-Bitănescu este căsătorită de peste 45 de ani cu Mircea Bitănescu, de profesie jurist. Cei doi s-au cunoscut atunci când actrița a susținut examenul pentru permisul de conducere, acesta aflându-se în comisia de examinare.

A fost dragoste la prima vedere, iar după doi ani de tatonări, s-au căsătorit civil, ulterior și religios. 

„Toți colegii lui îl sfătuiau să nu se însoare cu o actriță. La căsătoria noastră, tata nu mai era. Nu voia nimeni să mă ia de nevastă. Eram și nemâncată. Îmi era și foame. Nu visam decât să găsesc pe unul să-mi dea să mănânc”, a explicat Rodica Popescu Bitănescu.

Citește și: Ne-au făcut să râdem, dar cei patru „milițienii” din Brigada Diverse au avut un destin tragic

„I s-a spus şi lui să nu mă ia de nevastă. Nu, nu a ţinut cont de asta. El m-a luat de nevastă… Trecutul i l-am spus eu… Nu am făcut nunta, o să îmbrac rochia de mireasă când voi face nu ştiu câţi ani de căsătorie cu Mircea… Mircea e un tip care îmi place, are ochii albaştri şi ce m-a impresionat la el e mersul.” 

Semnul înfricoșător care prevestea moartea tatălui ei

În cadrul unei emisiuni TV, marea actriță a povestit și ziua în care a aflat că tatăl ei s-a stins din viață. Totul s-a întâmplat ca-n filme.

„Era un bec mare la oglinda de machiaj. Și eu neștiind că el murise, am spus: ‘Tatăl meu trebuie să trăiască!”. Și când am spus, a bubuit becul ăla enorm. S-a făcut întuneric în cabină. Au amuțit colegii mei și ăla a fost semnul.

În clipa în care el a plecat la drum, avea un fel de maimuțoi mic la oglindă și când i-am spus ”Drum bun”, a căzut. Nu mi-a plăcut semnul ăsta. N-am vrut să-i spun, dar m-am gândit că o să se întâmple ceva rău. Am aflat prin fratele meu. Eu n-am crezut că există moarte până atunci”, a explicat ea.

În tot acest timp i-a fost alături mama ei, pe care a fost nevoită să o îngrijească de una singură.

„Aș fi vrut să mor odată cu ea să nu mai chinuiască. A stat la pat 7 ani de zile nemișcată. O găseam pe spate cu escare, cu răni”, a recunoscut vedeta.

Chiar și la 85 de ani, Rodica Popescu Bitănescu se declară o persoană plină de energie, cu un spirit tânăr. Marea actriță reușește să se mențină în formă ocupându-și întotdeauna timpul cu câte o activitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te