Consiliul de Administrație al BNR: doi foști miniștri, un ex-sforar PNL și un economist comunist

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 20.05.2021 - 22:42
Consiliul de Administrație al BNR: 2 foști miniștri, un fost sforar PNL și un economist comunist Foto Inquam Photos/Virgil Simionescu

Angajarea Vioricăi Dăncilă la Banca Națională a României a scandalizat opinia publică, pentru că fostul premier nu are pregătirea necesară funcția primită. Dar BNR e plin de foști politicieni care și-au găsit astfel un loc călduț.

SHARE

Angajarea foștilor premier Viorica Dăncilă și Petre Roman și a fostului europarlamentar Ioan Mircea Pașcu la Banca Națională a României a scandalizat opinia publică, revoltată că cei trei primesc o sinecură pe bani publici.

Viorica Dăncilă, deși fost prim-ministru, nu are calificarea profesională să lucreze la BNR, Petre Roman este trimis în judecată pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriada, iar europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu are un trecut controversat, fiind ministru al Apărării în guvernul Năstase. 

Dar cei trei nu sunt primii politicieni care și-au găsit un adăpost pe bani mulți la Banca Națională a României.

Cel mai important organism de conducere al instituției, Consiliul de Administrație, este plin de foști miniștri și de personaje susținute politic. 

Prim-viceguvernator al BNR este Florin Georgescu, cel care a fost ministru al Finanțelor în guvernele conduse de Nicolae Văcăroiu (1992-1996) și Ponta (mai - decembri 2012). De asemenea, a fost deputat PDSR, precursorul PSD, timp de două mandate. 

În anul 2000, Florin Georgescu a fost membru în Consiliul de Administrație al Băncii de Investiții și Dezvoltare (BID), instituție controlata de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Colaborarea cu SOV nu l-a împiedicat să devină vicegurnator în 2004.

Citește și: Alegeri în Bragadiru: „luptătorul“ Ghiță de la PSD contra liberalului cu Maybach. USR susține PMP

Favoritul lui Dragnea, adăpost la BNR

Viceguvernator este Leonardo Badea, fost parlamentar PSD între 2012-2017. Atunci a demisionat din Parlament, pentru a deveni șeful Autorității de Supraveghere Financiară, post pentru care a fost susținut de Liviu Dragnea. A devenit viceguvernator în 2019, la cinci luni după ce protectorul său din PSD a intrat la închisoare.

Al doilea viceguvernator este Eugen Nicolăescu, fost ministru PNL al Sănătății în guvernele Tăriceanu (2007-2008) și Ponta (în 2012). Nicolăescu i-a locul la Banca Națională colegului său din partid Bogdan Olteanu, care a plecat după ce DNA a deschis un dosar în privința sa. Între timp, acesta din urmă a fost condamnat la 5 ani de închisoare în 2020.

Și Eugen Nicolăescu a fost implicat într-un dosar penal. În mai 2008, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală împotriva lui Eugen Nicolăescu și a deputatului Cristian Boureanu, vicepreședinte al PD-L, pentru „abuz în serviciu contra intereselor publice”.

Cei doi erau acuzați că, în anul 2000, pe când erau membri în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Loteria Națională, au aprobat un act adițional la un contract dintre Loterie și firma grecească Intracom, care a adus companiei românești pagube de peste 120 de milioane de euro.

Citește și: Patriarhia îi dă o palmă lui IPS Teodosie: refuză să-l facă mitropolit și îl acuză de fapte ilegale

Gherghina, din economia comunistă la capitalism

Membru al Consiliului de Administrație este și Dan Radu Rușanu, multă vreme considerat unul dintre cei mai influenţi oameni politici din lumea financiară din România și un „sforar” al politicii.

A ocupat rând pe rând funcții importante în PNL și Parlament, toate aveau legături cu finanțele: secretar de stat în Ministerul Finanţelor, preşedintele băncii de stat EximBank sau preşedinte al Comisiei de Politică economică al Camerei Deputaţilor.

Cel mai important fin al lui Dan Radu Rușanu este Daniel Chițoiu, cel care a ocupat până acum câteva zile postul de vice-prim ministru și ministru al Finanțelor Publice.

Un alt apropiat al liderului PNL este actualul șef al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a cărui soţie, Mihaela Diaconu, face afaceri cu soția lui Dan Radu Rușanu, potrivit Digi24.

Dan Radu Rușanu a fost, de asemenea, președinte al Autorității de Supraveghere Financiară. A fost arestat preventiv, după DNA i-a deschis un dosar penal pentru corupție. Ulterior, a fost achitat în acest dosar.

Tot membru este și Gheorghe Gherghina, un economist educat în comunist, care a deținut funcții în guvernele lui Nicolae Ceaușescu până în ultimul moment, în 1989, dar care a fost recuperat ca specialist în bugete după 1990.

Între 1987 și 1990, a fost economist la Ministerul Finanţelor - Direcţia generală pentru finanţarea acţiunilor social - culturale şi drepturi de personal, iar între 1985-1987, cercetător ştiinţific la Institutul de Finanţe, Circulaţie Monetară şi Prețuri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te