Cine sunt cei 7 vinovați moral pentru explozia de la GPL Crevedia. Au știut, dar nu au acționat

DE Petre Bădică | Actualizat: 29.08.2023 - 21:32
Stație GPL Crevedia - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Pentru explozia de la stația GPL Crevedia nu există niciun vinovat. ISU, Garda de Mediu, prefectura Dâmbovița, primăria Crevedia, sunt instituțiile de care se vorbește cel mai des atunci când se caută vinovați, chiar și morali, pentru drama de lângă București.

SHARE

Cine se face vinovat de explozia de la Crevedia? Cel mai simplu ar fi să îl indicăm pe patronul firmei Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal.

Newsweek România a scris pe larg despre ambele personaje care au câștigat o grămadă de bani din afacerile cu gaz.

Citește și: Stația GPL care a explodat e a fiului primarului din Caracal. Edilul are 22 proprietăți. E milionar

Citește și: Fiul primarului PSD ce avea stația GPL din Crevedia: 71.000.000 lei profit. Ce afaceri făcea în zonă

Ei doar au profitat de neglijența și slăbiciunea instituțiilor statului.

O instituție care pare că și-a făcut treaba, ISU Dâmbovița, a indicat vinovații morali pentru tragedia de la Crevedia. Vinovați prin complicitate și pentru că nu au acționat.

Cine sunt vinovații pentru tragedia de la Crevedia

„Ca urmare a pierderii valabilității autorizației de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor au fost notificate Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Județul Dâmbovița. Totodată, Legea prevede informarea și a altor instituții publice interesate, sens în care ISU Dâmbovița a înștiințat și Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia”, transmit cei de la ISU.

Acestor instituții li se adaugă Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Dâmbovița care au fost sesizate potrivit ISU Dâmbovița.

Newsweek a probat, azi, că ISU Dâmbovița a amendat, în 2020, proprietarul stației cu 40.000 lei și i-a retras o autorizație. 

Citește și: Fiul primarului din Caracal a plătit 40.000 lei, iar stația GPL Crevedia a putut funcționa ilegal

Cine sunt conducătorii instituțiilor, care, prin pasivitate, au permis tragedia de la Crevedia

Trebuie spus că informările ISU Dâmbovița s-au depus în iulie-septembrie 2020. Actualii conducători ai instituțiilor de mai jos puteau face verificări chiar dacă nu erau în funcție la data la care s-au făcut sesizările.

Inspectoratul Județean în Construcții

Inspectoratul este condus de Irina Neagu. În 2022 a moștenit 9 terenuri și o casă de vacanță de 350 de metri pătrați. Tot în 2022 a vândut două mașini a căror valoare depășește 22.000 de euro. Este plătită cu suma de 7.000 lei net. A terminat Universitatea Tehnică de Contrucții București.

Președinte Consiliul Județean

Președintele Consiliului Județean este PSD-istul Corneliu Ștefan, care este economist și doctor în economie. Detalii AICI

Din 2012 a fost consilier județean, între 2016 și 2020 a fost deputat, iar din 2020 este președintele Consiliului Județean.

A terminat facultatea la Universitatea Valahia, unde a și predat.

Universitatea Valahia este cea mai slabă dintre universitățile românești care au vizibilitate internațională. Detalii mai jos.

Citește și: Clasamentul celor mai bune universități din România. Clujul conduce

Agenția pentru Protecția Mediului

Președintele Agenției este Alexandru Păștinaru care nu are nicio treabă cu domeniul pe care îl administrează. CV aici. El a terminat dreptul la Universitatea Cantemir, care este una din cele mai slabe din țară. A fost la un pas de închidere.

Citește și: Universitatea privată pregătită de închidere i-a avut profesori pe Udrea, Năstase, Corlățean

A lucrat la Corpul de Control al Primăriei sectorului 5. În 2020 a „aterizat” comisar la Garda de mediu, deși nu avea nicio legătură cu domeniul. Fără experiență și studii, din 2022 este președinte Agenției pentru Protecția Mediului. 

Lui Păștinaru îi place să joace la pariuri, iar în 2022 a câștigat suma de 1.300 de lei. În anul 2019, Păștinaru câștiga suma de 3.000 de lei pe lună. Doi ani mai târziu, în 2021 primește o donație de la părinți în valoare de 100.000 de euro din care își ia 3 apartamente, pe care le dă spre închiriere. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

IGSU este condus de Paul Iamandi. CV AICI. Din prima am țintit faptul că a luat diploma de licență la Universitatea Petre Andrei, una din cele mai slabe din țară. Este a 63-a în România. Peste 4.000 de diplome false au fost emise de conducerea Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi (UPA) în 2012. 

Citește și: Conducerea Comisiei Juridice a făcut dreptul la privat. Vicol, la „fabrica de diplome” Spiru Haret

Primăria Crevedia

Despre primarul Florin Petre, Newsweek România a scris pe larg. El a recunoscut că știa că în stația GPL se desfășoară activități ilegale.  

Citește și: Primarul din Crevedia, unde a explodat stația GPL, condamnat la închisoare în legătură cu un furt

Citește și: Primarul Petre nu a văzut activitate la stația GPL, aflată pe strada Primăriei. Avea gard de 1,5 m

Instituția Prefectului

Prefect este Gilia Claudia care este, de asemenea, profesor la Universitatea Valahia de care am amintit mai sus. Până în 2017 a fost cadru didactic la respectiva universitate. Apoi, a devenit prorector și deputat. Din 2022 e prefect. CV AICI

Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița 

Cel mai probabil, instituția trebuia să verifice care este starea firmei ce opera stația GPL.

Newsweek a mai identificat un vinovat și anume CNICR care ar fi trebuit să vadă modul în care funcționau instalațiile. CNCIR ar fi trebuit să verifice tehnic stația GPL de la Crevedia. Compania a fost condusă până acum o lună de Ioana Timofte, care era plătită cu 12.000 de euro pe lună și care a fost reținută de DIICOT.

Citește și: 12.000 €/lună pentru șefa companiei de stat care trebuia să facă verificări la stația GPL Crevedia

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te