Conducerea Comisiei Juridice a făcut dreptul la privat. Vicol, la „fabrica de diplome” Spiru Haret

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.09.2022 - 16:21
Laura Vicol - FOTO: INQUAM PHOTO, Călin George

Justiția din România este modelată de o Comisie permanentă a Camerei Deputaților a cărei conducere a studiat dreptul la instituții de învățământ care nu sunt de top. Cu puține excepții.

SHARE

Camera Deputaților are 25 de comisii. Una din cele mai importante este Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. Aici se dau avize pe cele mai importante inițiative legislative din domeniul justiției. Ar fi trebuit ca cei care o conduc să fi urmat cursuri și specializări la facultăți de top. Ceea ce nu se întâmplă.

Președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților este controversata Laura Vicol. Ea a apărat în instanță mai multe personaje controversate. Printre acestea se numără unul dintre liderii Clanului Sportivilor, interlopul Marius Alecu, zis Bebino, fraţii Nuţu şi Sile Cămătaru.

Citește și: Laura Vicol, avocata fraților Cămătaru și candidată PSD, 300.000 de euro la saltea

Laura Vicol are un masterat în Probaţiune în Procesul penal, Universitatea ”Spiru Haret”, Bucureşti. Facultatea Spiru Haret a fost numită „fabrica de diplome” după ce în anii 2000 înregistra sute de mii de studenți înmatriculați în același timp. 

Citește și: 200 milioane de lei, evaporate din fabrica privată de diplome „Spiru Haret” în numai zece ani

Detalii AICI

Vicol a terminat dreptul la Universitatea București, apoi a absolvit Institutul de Drept şi Relaţii Internaţionale ”Nicolae Titulescu” din cadrul Universităţii ”Nicolae Titulescu. Dacă Universitatea București este în top, Universitatea Spiru Haret este pe 33 iar Titulescu pe 49 într-un clasament al Universităților din România.

Ioan Cupșa de la PNL este vicepreședinte. Este o excepție pozitivă. El a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, cea mai bună din România.

Cel de-al doilea vicepreședinte este Silviu Dehelean (USR). El a absolvit, între 1998 - 2002 Facultatea de Drept, Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir, Cluj-Napoca. Universitatea Creștină este una din cele mai slabe din România, fiind poziționată pe locul 66. Detalii AICI

Newsweek a scris că la Universitatea Cantemir este aproape de închidere din lipsă de studenți.

Citește și: Universitatea privată pregătită de închidere i-a avut profesori pe Udrea, Năstase, Corlățean

Al treilea vicepreședinte este Eduard Popica de la PSD. El a terminat Universitatea „Petre Andrei” - Iasi Facultatea de Drept, clasată pe poziția 63 în România. Detalii AICI 

Peste 4.000 de diplome false au fost emise de conducerea actuală a Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi (UPA) în 2012. Detalii AICI

Secretara Comisiei este Gliga Dumitrița (PSD) care a terminat Universitatea „Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Drept, Cluj-Napoca. Detalii AICI

Al doilea secretar este din partea UDMR. LADÁNYI László-Zsolt a terminat dreptul la Universitate de Vest „Vasile Goldiş” Arad, aflată pe un loc 43. Detalii AICI

Conducerea Universităţii ”Aurel Vlaicu” Arad, una dintre cele două la care au avut loc percheziţii, în 2017, şi-a exprimat regretul privind suspiciunile care planează asupra unor profesori şi arată că va colabora cu anchetatorii pentru ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Şi reprezentanţii Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” Arad arată că au pus la dispoziţia procurorilor documentele solicitate pentru anchetă. Ancheta vizează mai multe specializări, între care Facultăţile de Medicină, Farmacie şi Stomatologie, relatează News.ro.

Detalii AICI

Al treilea secretar Olivia Morar (PNL) nu și-a depus CV-ul la Camera Deputaților, deși au trecut doi ani de când este parlamentar.

Atenție. Comsia juridică de care am vorbit mai sus este diferită de Comisia specială pentru Legile justiției care dezbate în aceste zile modificările la legile justiției.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te