Câți kilometri de autostradă și de drumuri expres va avea România în 2024? Ce drumuri se inaugurează

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 20.09.2023 - 16:18
Câți kilometri de autostradă și de drumuri expres va avea România în 2024? 1000 de km pe hârtie Foto: Profimedia Iamges (fotografie cu caracter ilustrativ)

Marcel Ciolacu anunţă inaugurarea a 1.000 de kilometri de autostradă. Premierul a fost prezent, miercuri, la sediul Ministerului Transporturilor, la semnarea a trei contracte pentru obiective de infrastructură rutieră.

SHARE

Marcel Ciolacu anunţă inaugurarea a 1.000 de kilometri de autostradă.

Premierul a fost prezent, miercuri, la sediul Ministerului Transporturilor, la semnarea a trei contracte pentru obiective de infrastructură rutieră.

Contractele vizează tronsonul 4 al autostrăzii Sibiu – Făgăraş (16,26 km) şi drum de legătură cu DN 1 (5,6 km), lotul 1 al autostrăzii A0 Nord (17,5 km) şi secţiunea Leghin – Târgu Neamţ din autostrada A8 (30 km), spune Romania TV. 

„Săptămâna asta se mai închide o bornă. Vom avea peste 1.000 de kilometri daţi în folosinţă de autostradă, de drum expres.

Şi anul viitor, din câte am înţeles eu, domnul Grindeanu îşi propune să mai finalizăm aproape 250 de kilometri, ceea ce înseamnă 25% din cât s-a realizat în cei 32 de ani de până acum”, a spus Marcel Ciolacu.

Câți kilometri de autostradă și de drumuri expres va avea România în 2024? 1000 de km pe hârtie

„Cred că este pentru prima oară când se semnează trei tronsoane în aceeaşi zi, trei tronsoane în locaţii diferite. Pornim Autostrada Unirii, în sfârşit trecem munţii.

Tot A8, acest proiect mult aşteptat, toate trei însumează 65 de kilometri.

Se închide o dată cercul pe A0 – Centura, ceea ce e foarte important astfel încât şi Autostrada Moldovei şi Sudul de la Craiova va avea continuitate până la până la Constanţa.

Am fost acum puţin timp împreună cu domnul ministru şi cu domnul director de la CNAIR, am fost şi la faţa locului, la lucrări, se lucrează.

Citește și: VIDEO România atinge borna de 1.000 km de autostradă cu un ciot care se termină în câmp

După 30 şi ceva de ani deja avem un tablou şi o perspectivă clară a drumurilor din România şi a investiţiilor”, a mai adăugat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a dezvăluit un lucru inedit legat de lucrările la Autostrada Moldovei: „Am să vă povestesc un lucru inedit.

Când mergeam cu domnul Grindeanu pe drumul naţional cumva paralel, unde erau lucrările la Autostrada Moldovei, era un drum aglomerat.

Chiar s-a mărit drumul de îl faci cu vreo oră de la Bucureşti la Bacău.

A fost pentru prima oară când am văzut că românii lăsau prioritate camioanelor care munceau pentru Autostrada Moldovei să intre în câmp printr-un drum făcut pentru organizarea de şantier, iar românii opreau, făceau coloană ca să dea prioritate constructorului.

Citește și: Ciolacu spune că Grindeanu va bate recordul de 100 km autostradă/an. În 2022, au fost sigur 13 km

Eu nu am mai văzut aşa. Ca să înţelegem de fapt şi respectul pentru constructor, că se muncea şi nu se mai fac că muncesc şi care este de fapt aşteptarea ca această autostradă a Moldovei să se finalizeze cât mai repede”.

România are în acest moment 995 de kilometri dați în folosință pe 11 autostrăzi și două drumuri expres, iar în anii trecuți s-au inaugurat. în medie, doar câteva zeci de kilometri de autostradă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te