Burduja: „Sunt necesare investiţii în digitalizare atât la ministere, cât şi în mediul privat”

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.04.2023 - 20:43
Sebastian Burduja - Foto: Facebook

Sebastian Burduja a declarat, la Braşov, că sunt necesare investiţii în digitalizare din partea ministerelor, dar şi a mediului privat, arătând că România este în continuare pe ultimul loc în Europa în ce priveşte digitalizarea economiei.

SHARE

Ministrul, care a participat vineri, la Poiana Braşov, la Caravana antreprenorială, eveniment organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali, a lansat o provocare mediului de afaceri să investească în cercetare şi digitalizare.

Burduja: „Sunt necesare investiţii în digitalizare atât la ministere, cât şi mediul privat”

"I-am provocat să investească în cercetare-dezvoltare, dându-le exemplul Israelului, unde 5% din PIB este dedicat cercetării, însă 90% din acest procent vine din mediul mediu privat, ori, la noi în ţară, avem 0,5% din PIB, împărţit cam 50-50% între public şi privat şi, de asemenea, i-am rugat să promoveze instrumente de digitalizare în cadrul comunităţii de afaceri pentru că firmele mari au adoptat noile instrumente - de la un simplu website de prezentare până la modalităţi de vânzare online, alte companii mai mici nu sunt încă acolo. Există facilităţi pe cercetare dezvoltare - activitatea este scutită, în codul fiscal, de anumite impozite şi taxe", a spus demnitarul.

"Anul trecut am clarificat ce înseamnă activitate de cercetare şi astăzi avem un registru al evaluatorilor de cercetare - şi asta am promovat aici. În trecut, ANAF-ul venea şi se pronunţa cu privire la aplicarea acestei facilităţi, adică spunea dacă o activitate este de cercetare sau nu, ceea ce nu este corect; azi, agenţii economici au posibilitatea să-şi certifice această activitate şi să aibă această abilitate, predictibilitatea măsurilor pe care le iau şi să investească cu mai multă încredere în cercetare", a subliniat Sebastian Burduja.

Citește și: Cum trecem la mașini electrice: Plinul, în 3 ore la 60% din stații. Lipsesc pe drumurile secundare

În context, ministrul a făcut referire şi la digitalizarea ANAF, spunând că această problemă nu se va rezolva în curând.

"Anumite aspecte - spaţiul privat virtual funcţionează, adică ne putem plăti obligaţiile faţă de ANAF în general în mediul online, acestea sunt aspectele simple, însă aspectele complicate - legate de urmărire, de creşterea gradului colectare, nu sunt rezolvate şi România putea rezolva această problemă de mulţi ani, doar că un alt guvern a decis întreruperea unui program cu Banca Mondială, noi plătisem o parte din program pe asistenţă tehnică şi când să trecem la implementare guvernul a decis să nu mai facem program.

Adică s-au pierdut nişte bani. Digitalizarea ANAF nici nu se va face de azi pe mâine, pentru că nu mai au procedură de achiziţie. În ce priveşte achiziţia pe digitalizarea ANAF, va dura 6 luni - un an de zile şi vorbesc în termeni foarte optimişti", a afirmat Sebastian Burduja.

Nu în ultimul rând, el a spus că sunt necesare investiţii în digitalizarea ministerelor, menţionând că, spre exemplu la Sănătate, ultimele s-au făcut în urmă cu zece ani.

Citește și: Simbolurile misterioase care au fost găsite sculptate în Deșertul Qatarului. Cu ce seamănă ele

"Blestemul acestui minister este că atunci când se întâmplă ceva rău în digitalizare, toată lumea se uită la noi. Dar realitatea din teren şi instituţională este că noi nu gestionăm nici digitalizarea ANAF, nici a Ministerului Sănătăţii sau a celui al Educaţiei, ne ocupăm de cloud-ul guvernamental şi de câteva proiecte specifice şi de legislaţia generală. Cert este că trebuie investit.

Ultimele investiţii în digitalizarea Ministerului Sănătăţii sunt de acum 10 ani", a spus ministrul Digitalizării, adăugând că fiecare ministru trebuie să-şi asume un termen clar pentru realizarea acestor investiţii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te