Marcel Boloș și Ilie Bolojan au înviat Cetatea Oradea. De câte proiecte europene a fost nevoie

DE Edi Neagu | Actualizat: 17.11.2021 - 23:52
Cetatea Oradei a fost readusă la viață. FOTO: facebook

Marcel Boloș a dezvăluit cum a utilizat banii europeni pentru dezvoltarea Cetății Oradea și cine i-a fost alături în acest proces. Boloș a atras atenția că, pentru un astfel de proiect complex, o finanțare europeană nu e suficientă.

SHARE
 
Fostul ministru liberal Marcel Boloş spune cum s-a folosit de experiența sa de ministru al Fondurilor Europene pentru a dezvolta orașul Oradea, împreună cu fostul primar Ilie Bolojan.
 
„Toată lumea îmi spune că sunt Orădean. Eu m-am născut la Hodișu, jud. Cluj, dar cea mai mare parte a carierei mi-am petrecut-o implicat în dezvoltarea orașului Oradea. Primele proiecte pe fonduri europene pe care le-am început alături de colegii din Primaria Oradea se referă la Cetatea Oradea.
 
Astăzi vreau să vă invit să descoperiți Cetatea Oradea printr-un tur virtual spectaculos, în care puteți fi însoțiti de detalii legate de istoria monumentului, dar și de etapele de reabilitare și activitățile de revitalizare! Acest proiect face parte dintr-un proiect derulat cu sprijinul ADR Nord-Vest, RFC - Recapture the Fortress Cities/Revitalizarea Orașelor Fortărețe, finanțat prin Programul INTERREG EUROPE”, scrie Boloș pe Facebook.
Marcel Boloș este profesor universitar doctor la catedra de Finanţe Contabilitate de la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea, iar activitatea de la catedră s-a reflectat în activitatea administrativă.
 
„Cetatea Oradea îmi este dragă pentru că a fost primul obiectiv de patrimoniu pentru care am avut curajul, alături de domnul primar Bolojan, să accesăm fonduri europene și să arătăm că #SePoate. Am început timid în 2008, prin proiectul referitor la Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic: Cetatea Oradea, ca și complex turistic European, în valoare de 36 milioane lei, pentru ca astăzi valoarea proiectelor cu fonduri europene în două exerciții financiare (2007-2013 și 2014-2020) să ajungă la peste 100 milioane lei pentru punerea în valoare a acestui obiectiv”, a mai spus Boloș.
 
 
De asemenea, el este director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, cea mai performantă agenţie regională din ţară ȋn materie de absorbţie a fondurilor europene.
 
„Punctez că anul trecut când am fost ministrul fondurilor europene, a fost pentru prima dată când am alocat din timp bani europeni pentru pregătirea proiectelor regionale din următoarea perioadă de programare, iar echipa pe care am format-o la Oradea, conștiincioasă a făcut demersurile pentru accesarea acestor bani prin intermediul Programului Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020, pentru ca în perioada 2021-2027, să continuăm investițiile la Cetatea Oradiei prin proiectul „Reabilitarea, restaurarea şi refuncţionalizarea zidurilor cetăţii oradea (bastioane, curtine şi contraescarpă) în vederea introducerii în circuitul turistic – Cetatea Oradea – centru multicultural şi multiconfesional european – etapa a IV-a”, cu finanțare în cadrul următorului program operational regional.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te