Acuzații: 10.000 € pentru parohie. Ce spune Arhiepiscopia Sucevei, unde a fost publicată informația

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.05.2021 - 00:23
Acuzatii: 10.000 € pentru o parohie. Ce spune Arhiepiscopia Sucevei unde a fost publicata informația / https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/

Arhiepiscopia Sucevei a răspuns unui enoriaș - care a pretins că parohiile se dau pentru șpăgi consistente - pe site-ul www.arhiepiscopiasucevei.ro, la rubrică numită „răspunsul ierarhului”.

SHARE

Pe site-ul www.arhiepiscopiasucevei.ro există o rubrică numită „răspunsul ierarhului”. Aici enoriașii ridică o serie de întrebări, unele care țin de canoanele bisericii, altele - lumești.

ÎNTREBARE:

„Hristos a înviat! Înaltpreasfinția Voastră, aș vrea să vă prezint câteva <obiceiuri și tradiții> din A.S.R. în ultimii 30 de ani.

Citește și: Cazurile noi de COVID, în ușoară creștere: 707 infectări în 24h. 718 pacienți la ATI

1. De la instalarea Înaltpreasfinției Voastre (26 iulie 2020) parohiile din mediul urban și rural se ocupă prin concurs. La noi era „obiceiul” ca acestea să se vândă, prețul fiind diferit în funcție de „cumpărător” și mărimea parohiei, ex.:

- parohie cu 100 de familii - 10.000 de euro, iar un post de paroh - 5.000 de euro (altfel spus, șpaga și nepotismul erau la ele „acasă”).

2. Am înțeles că în luna iunie doriți să-i evaluați pe cei din Administrația Eparhială. La noi era „obiceiul” ca aceștia să rămână în funcție până când își făceau „plinul”.

Citește și: Urma banilor negri din Mitropolia Moldovei: 100 de lei nunta și botezul pe chitanță, restul la plic

3. De la instalarea Înaltpreasfinției Voastre primiți pe oricine în audiență. La noi era „obiceiul” ca ușa Arhiepiscopiei să fie deschisă cu capul (mâinile fiind ocupate fie cu o sarsana sau ceva gălbiori, „locotenenții” având grijă să fii „chestionat”).

4. Vizitele pastorale pe care le faceți în parohii sunt discrete și în liniște. La noi era „obiceiul” de a se oferi câte un „plic consistent” celui care vizita.

5. Ați oprit 50% din dividendele de la păduri. La noi era „obiceiul” să se ia mai mult, dar nu exista „corul bocitoarelor” (dirijor ..... bun cunoscător al „tainelor” profitului).

Acuzatii: 10.000 € pentru o parohie. Ce spune Arhiepiscopia Sucevei unde a fost publicata informația

6. Le-ați transmis preoților să facă curățenie în cimitire. Dar șobolanii, șoarecii, șopârlele etc. unde să se adăpostească? Să înțeleg că nu iubiți „târâtoarele”?

7. Le-ați transmis preoților să alunge mizeria, mucegaiul și praful din biserici. Dar acestea s-au adunat în ani de zile (iar un lucru care are mult praf arată vechimea lui, poate deveni obiect de patrimoniu).

8. Ați solicitat preoților să achiziționeze (să vândă) lumânări doar de la Centrul Eparhial. La noi era obiceiul” ca unii preoți să-și producă singuri lumânări sau să le procure de pe piața liberă.

9. Ați obținut fonduri pentru restaurarea Ansamblului Monastic „Sf. Ioan cel Nou”. La noi era „obiceiul” ca din bugetul A.S.R. să aibă loc „scurgeri” către mai mulți „locotenenți” din Administrația Eparhială. Acum înțeleg de ce au afirmat cei de la „Știri din Bucovina” faptul că iubiți modernismul și nu „obiceiurile și tradițiile”.

10. Mai mult decât atât, am vrut să introducem un nou „obicei”, să ne alegem singuri Arhipăstorul, dar Preafericitul Părinte Patriarh și membrii Sfântului Sinod „ne-au dat planurile peste cap” (vorba românului: socoteala de acasă...).

În încheiere, v-aș întreba: Oare din cauza acestor „obiceiuri și tradiții” din ultimii 30 de ani avem o mare pondere de populație care aparține altor culte religioase?”.

RĂSPUNSUL Arhiepiscopiei Sucevei: 

Stimate domnule! Judecățile oamenilor nu sunt totuna cu judecățile lui Dumnezeu. Fără să aduc în discuție ce a fost înainte de venirea mea, – ca unul ce nu pot da socoteală decât pentru faptele mele: „fiecare din noi va da seama despre sine lui Dumnezeu” (Romani 13, 12) –, îmi doresc o metamorfoză a eparhiei, tradusă scripturistic: „Un cer nou şi un pământ nou”.

Cât privește apropierea sau depărtarea de Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească a lui Hristos, Sfântul Apostol Pavel spune răspicat: „nimeni nu poate pune altă temelie decât cea pusă, care este Iisus Hristos” (I Corinteni 3, 11). Cu Dumnezeu înainte! Adevărat a înviat!

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.