Accidentul care i-a năruit visul Aurei Urziceanu. Muzica nu a fost prima alegere a artistei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.09.2023 - 18:00
Accidentul care i-a năruit visul Aurei Urziceanu. Muzica nu a fost prima alegere pentru artistă - Foto: Radio Romania Muzical / imagine cu caracter ilustrativ

Aura Urziceanu este o cunoscută artistă a muzicii jazz și nimeni vreodată n-o să știe să cânte melodia “Septembrie” mai bine ca ea. Vocea ei a fost remarcată de artiști precum Quincy Jones sau Ella Fitzgerald. Cu toate acestea, puțini știu că artista avea alt vis.

SHARE

Aura Urziceanu nu mai are nevoie de nicio prezentare. Îndrăgita artistă de muzică pop şi jazz a făcut istorie pe marile scene ale lumii, însă puţini ştiu că primul ei vis nu a fost acela de a deveni cântăreaţă, ci balerină.

Visul năruit într-un accident 

Provine dintr-o familie de muzicieni, tatăl ei, fost violonist în Orchestra Radio, a îndrumat-o către acest instrument, deși vocea ei cu inflexiuni speciale, nemaiauzite până atunci în România avea să-i aducă recunoașterea internațională.

Aura Urziceanu a părăsit țara la începutul anilor 70 stabilindu-se acolo unde muzica ei era înțeleasă, aprofundată și simțită mai bine, Canada. În 1974 îl cunoaște pe Ron Rully, cel care avea să-i devină soț, un toboșar apreciat în trupa lui Quincy Jones, și începe seria unor turnee extraordinare în SUA și Europa.

Citește și: Actrița Valeria Seciu a murit. Era văduvă de la 46 ani. Fiul se retrăsese la Muntele Athos

Puţini ştiu, însă, că visul Aurei Urziceanu nu a fost să devină cântăreaţă. Aceasta a dezvăluit într-un interviu acordat în urmă cu mai mulţi ani publicaţiei Tango că îşi dorea din toată inima să facă balet. Deşi tatăl său era violinist, iar mama pianistă, ea îşi dorea cu totul altă lume. Visul i-a fost curmat prematur, însă, de un accident.

Avea opt ani şi se pregătea intens pentru o carieră în balet când o bicicletă a lovit-o la piciorul stâng, fiind sfătuită de medic apoi să renunţe la dans pentru totdeauna. ”Am plâns, dar mi-a trecut. Apoi, m-am trezit cântând”, a declarat pentru Tango Aura Urziceanu. 

Voce remarcantă a muzicii jazz

În 1959, Aura Urziceanu a debutat cu piesa „Vreau să cânt și eu la televizor', cares-a dovedit premonitorie, tânăra brunetă, cu păr lung, trăsături delicate și ochi de căprioară încântând publicul nu doar cu frumusețea sa, ci și cu vocea deosebită.

În timp, ea a devenit o cântăreață autentică de jazz de clasă internațională, talentul ei fiind remarcat chiar de către faimosul Duke Ellington, însă începuturile au avut loc în 1966, când Aura Urziceanu s-a făcut remarcată în jazz cântând o adaptare a Rapsodiei Române, de George Enescu.

Ulterior, artista a reușit să fugă din țară, iar în 1972 și-a făcut debutul la Carnegie Hall, unde a cântat cu formația pianistului duke Ellington. De altfel, Aura Urziceanu este singura româncă ce a cântat alături de Ella Fitzgerald, Quincy J9ones și mulți alții.Între timp, artista s-a căsătorit cu percuționistul canadian Ron Rully, care a decedat în anul 2015, cei doi având un fiu, pe Elia Christopher Rully (48), tot muzician.

Citește și: De ce l-a așteptat Valeria Seciu doi ani pe Octavian Cotescu pentru a-și începe povestea de iubire

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te