Actrița Valeria Seciu a murit. Era văduvă de la 46 ani. Fiul se retrăsese la Muntele Athos

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.09.2022 - 11:07
valeria Seciu FOTO - redactia.ro

Actrița își pierduse de multă vreme soțul, fabulosul actor Octavian Cotescu, iar fiul lor, Alexandru Cotescu, s-a retras din lumea cotidiană într-un spațiu plin de sacralitate, la mânăstirea Vatoped, pe Muntele Athos.

SHARE

Actrița își pierduse de multă vreme soțul, fabulosul actor Octavian Cotescu, iar fiul lor, Alexandru Cotescu, s-a retras din lumea cotidiană într-un spațiu plin de sacralitate, la mânăstirea Vatoped, pe Muntele Athos.

Citește și: Cotescu: Ultimul spectacol, mai presus de viață. Ce vină are publicul că mi-e rău. A murit în 3 zile

Valeria Seciu s-a născut la 1 august 1939 la Bucureşti într-o familie de oameni obișnuiți. Încă de la vârsta de 6-7 ani, fetița asculta fascinată asculta lpiese de teatru radiofonic, iar mai târziu a avut ocazia să meargă la spectacolele Teatrului Municipal (viitorul teatru „LUcia Sturdza Bulandra”, după numele figurii legendare care l-a condus încă de la înființare, după cel de Al Doilea Război Mondial).

Citește și: Drama Andei Călugăreanu: Părăsită de soț pentru o colegă de scenă. A plâns continuu înainte să moară

După absolvirea liceului, după ce a picat de două ori examenul de admitere la Facultatea de Istorie, s-a pregătit cu marea actriţă Liliana Tomescu, iar în perioada 1960-1964 a frecventat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorului A. Pop Marțian, care-l avea ca asistent pe nimeni altul decât Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț.

La terminarea facultății, după un stagiu de doi ani la teatrul din Cluj-Napoca, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Național din București, în rolul Veronicăi Micle în spectacolul „Eminescu” de Mircea Ștefănescu, în regia lui Sică Alexandrescu. 

Citește și: Actrița care l-a refuzat pe Dinică, măritată cu soțul Andei Călugăreanu. Aceasta nu a iertat-o

Până în 1977, a făcut parte din trupa Naționalului bucureștean, după care a trecut la Teatrul Mic, condus atunci de Dinu Săraru și devenit fenomenul teatral al perioadei. Aici, a interpretat marile roluri care au făcut-o celebră, majoritatea în spectacole regizate de Cătălina Buzoianu: Ersilia Drei din „Să-i îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello, Margareta din „Maestrul și margareta” după romsnul cu același titlu al lui Mihail Bulgakov sau Marguerite Gauthier din „Dama cu camelii” a lui Alexandre Dumas. După 1989, Valeria Seciu a înfiinţat una dintre primele trupe independente, Teatrul Levant, unde a colaborat cu regizoarea Cătălina Buzoianu, la spectacolul ”Pelicanul”, după August Strindberg, o piesă montată într-un spaţiu neconvenţional, într-un depozit al Sălii Dalles (1995), potrivit comentator.ro.

Valeria Seciu s-a îndrăgostit, încă din timpul studenţiei de profesorul său, Octavian Cotescu, cu care s-a căsătorit după absolvirea Institutului de Teatru. În anul 1968, s-a născut fiul lor, Alexandru, care a absolvit două facultăţi, iar începând cu anul 2000 a ales să-l slujească pe Dumnezeu, devenind călugăr la Muntele Athos, sub numele de Monahul Daniil. Octavian Cotescu a trecut la Domnul în 22 august 1985, la doar 54 de ani, probabil în urma unui AVC provocat de stresul profesional intens, iar de atunci Valeria Seciu a ales să nu-şi mai refacă viaţa cu un alt bărbat...

Valeria Seciu avea doar 46 de ani.

După ultima sa apariție pe ecrane, în filmul „Roxanne', din anul 2013, Valeria Seciu s-a retras complet din viața publică. Singura ei apariție în public de atunci a avut loc în iulie 2015, când a primit o stea pe aleea actorilor din Piața Timpului din Capitală. Celebra actriță mai poate fi văzută din când în când la Biserica Stavropoleos din centrul Capitalei.

Fiul este călugăr

Fiul actorilor Octavian Cotescu și Valeria Seciu este astăzi călugăr la Muntele Athos. După ce a terminat facultăţile de Construcţii şi Teologie a venit aici şi s-a călugărit.

Mama a fost împăcată când am plecat. A fost bucuroasă că eu sunt fericit şi îmi găsesc calea. Asta trebuie să facă un părinte până la urmă. Să se jertfească, să jertfească liniştea lăuntrică pentru ca fiul sau fiica sau copilul să îşi găsească drumul în viaţă. Şi ea a ştiut să facă lucrul acesta”.

Sunt cuvintele călugărului Daniil, fiul lui Octavian Cotescu și al soției sale, actrița Valeria Seciu.

În Muntele Athos, la Vatoped, sunt 150 de călugări care au renunţat la tot ce înseamnă lumesc şi şi-au închinat viaţa lui Dumnezeu.

Cu barba încărunţită de ani, părintele Daniil se roagă.  După ce a terminat facultăţile de Construcţii şi Teologie a venit aici şi s-a călugărit.

Citește și: Fiul Valeriei Seciu s-a călugărit pe muntele Athos. Am venit în vacanță și am rămas. Mama e împăcată 

O carieră excepțională

Valeria Seciu s-a născut la 2 august 1939 în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (1964). De la absolvirea facultăţii, timp de 13 ani (1964-1977), a jucat în trupa Teatrului Naţional în spectacole precum: ”Eminescu” (1964), ”Răzvan şi Vidra” şi ”Apus de soare” (1967), ”Enigma Otiliei” (1968), ”Idiotul” (1969), ”Cui i-e frică de Virginia Wolf?”(1970), ”Pisica în noaptea Anului Nou” şi ”Jocul de-a vacanţa” (1971), ”Richard al III-lea” (1976).
A fost prezentă în multe piese jucate pe scena Teatrului Mic (încă din anul 1978), dintre care amintim câteva care s-au bucurat de mult succes: ”Să îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello (1978), ”Maestrul şi Margareta” de M. Bulgakov (1980), ”Nişte ţărani” de Dinu Săraru (1981), ”Dama cu camelii” de AL. Dumas (1985), ”Pescăruşul” de Cehov (1993), ”Spirit” de Margaret Edson (2001), ”Cum gândeşte Amy” de David Hare, (2005), ”Furtuna” de William Shakespeare (2009), toate în regia Cătălinei Buzoianu, ”Creatorul de teatru”, de Thomas Bernard, regia Alexandru Dabija (2007) ş.a. A desfăşurat o activitate bogată şi pe scenele altor teatre bucureştene, jucând în piese precum: ”Hamlet” în regia lui Liviu Ciulei (2000 – Teatrul Lucia Sturdza Bulandra), în piesa ”Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard în regia lui Alexandru Dabija, o producţie a Teatrului Act (Teatrul Studio din Timişoara, 2002), ”Cronica Sofistului” (Teatrul Act).

Citește și: Fiul Valeriei Seciu s-a călugărit pe muntele Athos. Am venit în vacanță și am rămas. Mama e împăcată

A fost Amanda în ”Menajeria de sticlă”, de Tennessee Williams, regia Cătălina Buzoianu (2006), reîntorcându-se pe scena Teatrului Naţional Bucureşti după o perioadă destul de lungă. În 2009, Valeria Seciu a jucat la Teatrul Mic rolul principal în spectacolul ”Doamna noastră din Pascagoula”, după ultima piesă scrisă de Tennessee Williams, în regia lui Florin Fătulescu, iar în 2012, în ”SatisFUCKtion” de Thomas Bernhard, regia Theo Herghelegiu. În 2011, a jucat pe scena TNB, în spectacolul ”Macbeth”, de William Shakespeare, în regia lui Radu Penciulescu.

În anii ’90, fără să părăsească scena Teatrului Mic, Valeria Seciu a înfiinţat Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de după revoluţie. De numele Teatrului Levant este legată o altă colaborare importantă a actriţei cu regizoarea Cătălina Buzoianu, la spectacolul ”Pelicanul”, după August Strindberg. Această piesă a fost montată într-un spaţiu neconvenţional, într-un depozit al Sălii Dalles.

A deţinut peste 20 de roluri în filme: ”Casa neterminată” (1964), ”Un august în flăcări” (1974), ”Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979), ”Lumini şi umbre” – serial TV (1979-1982), ”Bună seara, Irina” (1980), ”Dragostea şi revoluţia”, ”Vreau să ştiu de ce am aripi” (1983), ”Adela” (1984), ”Furtună în Pacific” (1985), ”Aurora” (2010), ”Roxanne” (2013) şi ”Sunt o babă comunistă” (2013).

A câştigat Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul ‘Spirit’, în regia Cătălinei Buzoianu, jucat pe scena Teatrului Mic. A obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul ”Înainte de tăcere”. În 2006, Valeria Seciu a primit Premiul UNITER pentru rolul principal din piesa ”Cum gândeşte Amy”, în regia Cătălinei Buzoianu. La Gala Premiilor UNITER, din aprilie 2007, cariera actriţei a fost încununată, fiindu-i oferit Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate. În 2009, tot la Gala Premiilor UNITER, Valeria Seciu a primit distincţia pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Gloucester din ”Lear”, regizat de Andrei Şerban pe scena Teatrului Bulandra din Capitală. (radioromaniactulitati)

 
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te