Un centru al Academiei Române face sondaj în care laudă Academia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.12.2020 - 17:07
LARICS, centrul din subordinea Academiei care face cercetări sociologice. Sursa: larics.ro

În urmă cu câteva zile, LARICS al Academiei Române a publicat un barometru conform căruia chiar Academia Română este una dintre instituțiile creditate cu cea mai mare încredere de către români.

SHARE

LARICS este Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică, instituție care face parte din Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române. Acest barometru despre viața religioasă a fost făcut în colaborarare cu Secretariatul de Stat pentru Culte. 

LARICS se ocupă cu „analiza/evaluarea evenimentelor interne și externe, a presei internaționale, cu referire specială la România și Republica Moldova, în contextul unor confruntări purtate în spațul mediatic care au ajuns, în anumite evaluări, la dimensiunea unor „războaie informaționale”, conform unei descrieri de pe site

Conform acestui sondaj, făcut pe baza unui chestionar citit la telefon unui număr de 1.000 de respondenți, de cea mai mare încredere s-ar bucura Biserica – 70 la sută, Armata – 61 la sută și Academia Română – 47 la sută. 

Sondajul respectiv arată că peste 90 la sută dintre respondenți se declară credincioși și spun că cred în Dumnezeu, dar la biserică declară că merg săptămânal doar o treime, iar aproape 40 la sută spun că merg doar la sărbătorile mari sau când este un eveniment în familie. 

52 la sută dintre respondenți declară că religia are o valoare extrem de importantă în viața lor, iar peste 93 la sută spun că părinții lor au fost foarte religioși și moderați religioși.

O serie de răspunsuri interesante se referă la afirmațiile citite oamenilor despre relația cu credința. Astfel, 58,6 la sută dintre respondenți sunt de acord că religia este fundamentală pentru identitatea românilor, 60 la sută dintre respondenți spun că Biserica ar trebui să fie mai critică față de liderii de opinie și politicienii care se exprimă public împotriva credinței și religiei, iar 21 la sută dintre participanți sunt de acord cu afirmația că Rusia trebuie lăsată să aibă sfera ei de influență în estul Europei pentru a echilibra puterile occidentale. 

44 la sută sunt de acord cu afirmația că „statul încearcă să subordoneze cultele”, iar 47 la sută rezonează cu ideea că „statul a încălcat libertatea religioasă a cultelor”.

Iată câteva din întrebările citite respondenților la telefon:

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.