3.000 de euro pentru o anumită categorie de români. Cine se califică să îi primească ?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.12.2023 - 18:12
3.000 de euro pentru o anumită categorie de români. Cei care au terenuri mari pot beneficia de bani Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

3.000 de euro pentru o anumită categorie de români. Cei care au terenuri mari pot beneficia de banii de la stat.

SHARE

3.000 de euro pentru o anumită categorie de români. Cei care au terenuri mari pot beneficia de banii de la stat.

Guvernul urmează să suplimenteze bugetul pentru Programul „Usturoi”, pentru a se asigura că există fonduri suficiente pentru ca toți beneficiarii acestei scheme de ajutor să primească cei 3.000 de euro/ha promiși la lansarea programului.

În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a inițiat proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Citește și: Culturile agricole le dau bătăi de cap constructorilor de autostrăzi. Apel pentru recoltarea rapidă

3.000 de euro pentru o anumită categorie de români. Cei care au terenuri mari pot beneficia de bani

„Proiectul vizează două modificări importante, astfel încât să se asigure plata întregii suprafețe eligibile plantată cu usturoi în cadrul Programului. Potrivit actului normativ, beneficiarii vor primi 3.000 euro/hectarul cultivat cu usturoi.

Citește și: Importăm alimente, băuturi și tutun în valoare de un miliard de euro pe lună. Mărfurile ajung la noi

Astfel, se suplimentează resursele financiare necesare achitării obligațiilor de plată către beneficiarii schemei de ajutor de minimis înscriși în Program, de la 29.700.000 lei la 41.200.490 lei (echivalentul în euro de la 6.001.200 euro la 8.325.000 euro)”, se arată într-un comunicat al MADR remis, luni, redacției AgroTV.

Totodată, prin noul act normativ, se prelungește termenul de plată al sumelor reprezentând ajutoare de minimis către beneficiari, de la 15 decembrie 2023 la 29 decembrie 2023.

Proiectul de act normativ a fost pus în dezbatere publică luni, 4 decembrie 2023, pe site-ul MADR, la secțiunea „Transparență decizională”.

Fermierii români primesc încă 34 de milioane de euro despăgubiri pentru seceta din 2022

Comisia Europeană a aprobat acordarea a 33,9 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru sprijinirea României în urma daunelor extinse cauzate de incendiile şi seceta din 2022, a transmis luni executivului comunitar.

„Aceasta este solidaritatea UE în acţiune! Am promis şi am oferit: sprijin financiar de 33,9 milioane de euro care va ajuta România să reconstruiască şi să refacă ceea ce a fost distrus de incendiile şi seceta din 2022.

Citește și: 330 de euro primesc cei care muncesc în agricultură. Vezi în ce condiții se acordă stimulentele

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene este un mod tangibil de a ne arăta solidaritatea şi sprijinul şi este de importanţă crucială în contextul schimbărilor climatice”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

În perioada martie – august 2022, România a fost afectată de o secetă severă cauzată de nivelul redus al precipitaţiilor.

„Aceste evoluţii au avut consecinţe extinse, cum ar fi recolte mai scăzute, incendii de pădure şi deficitul de apă curentă şi potabilă în multe regiuni”, astfel că „asistenţa FSUE va acoperi o parte din costurile operaţiunilor de urgenţă şi de refacere, cum ar fi servicii de salvare şi intervenţii pentru a sprijini necesităţile imediate ale populaţiei, precum şi repararea infrastructurii afectate şi curăţarea generală a zonelor afectate”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te