1.800.000 € alocase guvernul maghiar pentru renovarea liceului - internat prăbușit în Odorhei

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.12.2023 - 14:18
1.800.000 € a dat guvernul maghiar pentru renovarea liceului-internat din Odorhei care s-a prăbușit - Foto: ISU

1.800.000 € alocase guvernul maghiar, condus de Viktor Orban, pentru renovarea liceului - internat care s-a prăbușit în Odorhei. Un băiat și-a pierdut viața și alți 3 elevi au fost grav răniți. Clădirea avea peste 100 de ani și urma să intre în reabilitare anul viitor.

SHARE

UPDATE. Transtelex.ro spune că clădirea căminului, construită în 1910, aparținea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar statul maghiar a promis recent că o va renova. Clădirea, care aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice, este închiriată de primărie pentru peste 300.000 de lei pe an. Presa maghiară susține că renovarea internatului Liceului Tamási Áron este planificată pentru anul viitor cu fonduri de la Budapesta.

Presa din Transilvania (detalii mai jos) spune că guvernul maghiar alocase deja 1,8 milioane de euro pentru lucrări.

Banii s-au alocat, lucrările urmau să înceapă

Citește și: Ligia Deca a convocat de urgență conducerea Ministerului Educației. Doi experți, trimiși la Odorhei

Un perete al internatului Liceului Tamași Aron s-a prăbușit din senin luni după-amiază. Patru copii, elevi ai liceului, au fost prinși sub dărâmături. Un băiat a murit.

Citește și: FOTO Momente dramatice la Odorheiul Secuiesc. Patru elevi, prinși sub un perete căzut la un internat

1.800.000 € a alocat guvernul maghiar pentru renovarea liceului-internat din Odorhei

Timp de mai bine de două ore pompierii au lucrat continuu pentru a-i scoate de sub malul de moloz. 

Internatul Liceului era vechi de peste 100 de ani.

Potrivit reprezentanților liceului, clădirea unde azi e internatul a fost construită între 1890 și 1892 în stil neoclasic. Gergely Lengyel și fiul său, János Lengyel și János Candlenffy, antreprenori, au realizat lucrările cu ajutorul și contribuția financiară a satelor catolice din Udvarhelyszék.

Clădirea impunătoare avea douăzeci și patru de camere, opt săli de clasă, dulapuri, două camere pentru profesori, o bibliotecă, o sală de ședințe, un apartament cu patru camere pentru director, o sală de gimnastică și o sală de banchet. Acoperișul clădirii a fost acoperit cu tablă. Educația a avut loc în ea timp de 18 ani, până când a fost construită noua clădire a gimnaziului.

Viktor Orban a dat 5 milioane euro pentru renovarea liceului

Tocmai din această cauză clădirea-internat avea nevoie de lucrări de renovare și reabilitare. Pentru acestea guvernul maghiar a alocat bani. 

„Budapesta a oferit încă 720 de milioane de forinţi (1,8 milioane de euro) pentru finalizarea renovării clădirii anexă care găzduieşte clasele primare şi pentru renovarea internatului. Prima a fost inaugurată în ianuarie 2023, astfel încât fostul Institut de Fete Romano-Catolic, mai cunoscut sub numele de Mănăstire, găzduieşte de acum înainte săli de clasă moderne”, potrivit stiriletransilvaniei

Anterior, guvernul de la Budapesta oferise suma de 3,75 milioane de euro pentru renovarea clădirii liceului care a început în 2018, lucrările fiind terminate în 2020.

Din coroborarea celor două surse, reiese că banii au fost alocați de guvernul maghiar, dar lucrările au fost finalizate doar pentru clădirea - anexă, urmând ca internatul să fi fost modernizat și consolidat anul viitor, în 2024.

Cum s-a produs tragedia

Misiunea de salvare de la internatul Liceului "Tamasi Aron" din municipiul Miercurea Ciuc, al cărui perete s-a surpat luni, surprinzând patru elevi sub dărâmături, s-a încheiat, iar forţele de intervenţie se retrag, a anunţat Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

Potrivit sursei citate, echipajele de salvare au reuşit să scoată de sub dărâmături patru adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, respectiv trei fete şi un băiat, dar, din păcate, ultimul nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

"Acţiunile de căutare-salvare au încetat, forţele de intervenţie se retrag. Bilanţ final: o victimă decedată, o victimă cu traumatisme severe, intubată, două victime conştiente, cu diverse traumatisme", au precizat reprezentanţii ISU Harghita.

Forţele ISU Harghita implicate în misiune au fost sprijinite şi de Salvamont, cu câini de căutare, precum şi cu o dronă cu cameră de termoviziune.

Citește și: Maghiarii spun că au ajuns mai săraci decât românii. Pentru ce au ajuns să ne invidieze ?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te