Maghiarii spun că au ajuns mai săraci decât românii. România este deja cu ani lumină înaintea noastră și există pericolul ca anul acesta să fim depășiți de bulgari, scriu jurnaliștii maghiari..
Citește și: Ungurii, invidioși pe Târgul de Crăciun din București. Langoșii de 4 ori mai ieftini ca la Budapesta
„Anul trecut, populația ungară a cheltuit 71% din media UE pentru bunuri și servicii, adică pentru consum. Aceasta este a doua cea mai proastă situație din UE, ceea ce face ca maghiarii să fie pe locul doi în topul celor mai săraci cetățeni ai UE. Cel puțin conform cifrelor din 2022, care tocmai au fost actualizate.
Citește și: Viktor Orban anunță un adevărat război la graniță: „Au deschis focul asupra polițiștilor noștri”
Maghiarii spun că au ajuns mai săraci decât românii. Pentru ce au ajuns să ne invidieze ?
Anul trecut, doar bulgarii stăteau mai rău decât ungurii, cu 69% din media UE cheltuită pe consumul personal. Bulgarii au parcurs un drum lung din 2021, când cifra lor era de 65%.
Există acum un pericol real ca bulgarii să ne depășească în acest an”, spun jurnaliștii.
Cifra Ungariei este cu un punct procentual mai bună decât în 2021 (când era deja a doua cea mai slabă), dar inflația record din Ungaria din acest an a dus la o prăbușire a consumului, vânzările cu amănuntul scăzând cu 10 %. În condițiile în care nicio altă țară din UE nu s-a confruntat cu un șoc atât de puternic al inflației și al consumului în acest an, există o șansă reală ca cifra în 2023, Ungaria să fie cea mia slabă țară a Europei la consum.
Cifrele care nu mint
Eurostat a calculat că, în 2022, Luxemburgul va avea cel mai mare consum pe cap de locuitor, cetățenii cheltuind 138% din media UE, urmat de Austria și Germania.
În partea de jos a tabelului se află Bulgaria, cu 69% din media UE, a doua cea mai săracă țară este Ungaria, cu 71% din consumul UE, iar a treia cea mai săracă țară din partea de jos sunt Croația și Letonia, cu 76-76%.
România este la ani lumină în urma Ungariei în ceea ce privește consumul, spun maghiarii.
Datele de anul trecut arătau că, în România, consumul a fost de 86% din media UE, ceea ce nu se compară cu cele 71% ale Ungariei.
„Economia României a recuperat puternic în ultimii ani, după cum reiese din cifrele privind consumul românesc. De asemenea, țara a înregistrat o inflație semnificativ mai mică în acest an, dar și o creștere economică mai rapidă decât cea a Ungariei. Numărul mare de lucrători români migranți care își trimit veniturile acasă este un factor important în creșterea rapidă a consumului, spun cercetătorii”, a mai cred jurnaliștii.
„Deși stăm ceva mai bine în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, dacă ne uităm la cifrele de consum, obiectivul guvernului este complet nerealist.
La nivelul actual de recuperare a decalajelor, ne-ar lua aproape 50 de ani pentru a ajunge din urmă Austria. Un obiectiv mai realist ar fi să ne apropiem de nivelul de dezvoltare al economiei românești, dar și acest lucru ar necesita un efort major din partea politicii economice maghiare, scrie nepszava