Peter Georgescu, din lagărul de muncă al comuniștilor, în topul managerilor lumii

DE Mihai Duță | Actualizat: 14.10.2020 - 23:58
Peter 
Georgescu

Povestea lui Peter Andrew Georgescu (81 de ani) pare, mai degrabă, scenariul unui film de acțiune. Tatăl lui Peter, Valeriu C. Georgescu a fost directorul general al operațiunilor Exxon în România.

SHARE

În 1947, Valeriu Georgescu se afla în Statele Unite și nu a mai putut reveni în țară din cauza regimului pro-sovietic instaurat aici. Peste noapte, au devenit dușmanii regimului comunist .

Peter și fratele său au fost lăsați în România cu bunicii și au rămas departe de mama și de tatăl lor timp de opt ani. Bunicului său i-a fost confiscată averea și a fost întemnițat, fiind ucis în închisoare.

La scurt timp după ce bunicul său a fost închis, Peter, în vârstă de doar zece ani, a fost arestat împreună cu fratele și bunica și a fost trimis într-un lagăr de muncă.

În 1953, tatăl său a fost abordat de diplomații comuniști români la New York care i-au cerut să devină spion  în schimbul păstrării în viață a copiilor săi. Părinții lui Peter au refuzat și au mers direct la presă, provocând un scandal internațional.

Cu intervenția congresmanului Frances Bolton și a președintelui Eisenhower, băieții s-au reunit cu părinții lor în aprilie 1954.

Peter Georgescu a urmat apoi Phillips Exeter Academy, unde ajunsese la invitația directorului de acolo, care l-a primit cu toate că tânărul nu știa limba engleză și nici nu mai fusese la școală în ultimii ani. Dar Peter a trecut cu brio peste aceste probleme.

Apoi a absolvit Universitatea Princeton, cum laudae, și a obținut o diplomă de MBA la Stanford Business School. În 1963, a ajuns la  Young & Rubicam ca stagiar în departamentul lor de cercetare.

Treizeci și șapte de ani mai târziu s-a retras din funcția de președinte și director executiv al Young & Rubicam, pe când această firmă se afla în vârful industriei de publicitate și comunicații conexe.

În semn de recunoaștere pentru contribuțiile sale la industria de marketing și publicitate, Peter a fost introdus în Advertising Hall of Fame și a primit mai multe diplome de Honorary Doctorate of Humanity și alte recunoașteri de la o serie de colegii și universități renumite.

Cel mai recent, Peter a fost unul dintre susținătorii principali ai tranziției guvernanței afacerilor de la  shareholder primacy la stakeholder capitalism. El a vorbit pe larg pe această temă în Statele Unite, inclusiv la Aspen Institute și
Commonwealth Club și la mese rotunde la care au participat membrii ai Congresului Statelor Unite.

Peter a lucrat în opt consilii de administrație publice și este în continuare  vicepreședinte al Spitalului Presbiterian din New York, al bursei Paul & Daisy Soros Fellowships for New Americans. De asemenea, este  administrator al Academiei Exeter și al altor organizații nonprofit.

Peter Georgescu a publicat volume care s-au bucurat de mare succes: Capitalists, Arise!, The Source of
Success
 și  The Constant Choice. Totodată, a scris articole de opinie în secțiunea Sunday Review de la The New York Times, articole care au avut mii de comentarii pe Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te