Cristian Burde, românul care excelează la arte marțiale în Italia

DE Newsweek România | Actualizat: 09.10.2022 - 12:51
Cristian Burde - Sportiv/Instructor Krav Maga - Belluno, Italia

Grigore Cristian Burde are 50 de ani, s-a născut și a copilărit în orașul Abrud, județul Alba, iar de peste 23 de ani trăiește în Belluno, (nordul Italiei), împreună cu soția și cei doi copii. 

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Înainte de Revoluție, a practicat artele marțiale pe ascuns, de teama miliției și a informatorilor, aceste sporturi fiind interzise în acea perioadă.  

După 1990, s-a înscris la clubul de karate ,,Gemina“. Au urmat sute de ore de antrenamente, multă voință și sudoare, iar, în anul 1998, după un curs realizat la București, a devenit antrenor de karate și viața i s-a schimbat. 

„M-am pregătit în jur de peste 600 de stagii în domeniu (atât ca elev cât și ca antrenor), printre ele, 400 de stagii de pregătire (1-10 zile) le-am realizat în 17 țări printre care: Israel, Monte Carlo, Lituania, Anglia, Germania, Franța, Monaco, Bulgaria, Polonia etc.

În urma acestor stagii am obținut calificări precum: instructor de tir, bodyguard armat, protecție V.I.P. cu specializări în autoapărare în cazul unor agresiuni în diferite situații cum ar fi: în autoturism, în autobuz, în tren, la piscină, pe pârtia de schi sau în parcare etc. 

După ce am făcut mai multe cursuri în domeniu, prin anii 2002-2004 simțeam nevoia să deschid o școală din dorința de a împărtăși și altora din marea mea experiență dobândită în atâția ani de muncă. Așa s-a născut URBAN KRAV MAGA.

Înarmat cu foarte multă răbdare, am reușit să mă fac cunoscut încet-încet în Italia, dar și în afara ei, atât de către persoanele civile, cât și de către diferite instituții ale statului, medici, poliție sau carabinieri.

La solicitarea lor, am început să predau seminare pentru medici și personalul medical. Un prim astfel de seminar a avut loc în anul 2006 - nu se mai auzise de așa ceva în Italia până atunci - urmând ca mai apoi, prin anul 2019, să țin un curs cu peste 300 de medici și personal sanitar la care au participat inclusiv directorul general al regiunii, cât și directorii a trei spitale. 

Am predat mai apoi cursuri: anti-agresiune pentru sute de femei, în licee pentru adolescenți, poliția națională, poliția județeană ori carabinieri.

Începusem să mă fac cunoscut și încetul cu încetul să primesc scrisori de recunoaștere și apreciere de la chestorul Poliției Regionale, comandanți ai unităților de carabinieri, directori de spitale, directori de licee, psihologi etc.“, ne-a spus Cristian Burde. 

Este foarte legat în continuare de România și este mândru că a reușit să aducă străini ca să se antreneze aici, dar și să le arate cât de frumoasă este țara. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te