VIDEO Ziua Națională a României. La mulți ani, România! Cea mai mare Paradă Militară din istorie

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.12.2023 - 12:11
1 decembrie, Ziua Națională a României. La mulți ani, România! La mulți ani, români! - Foto: Arhive MAPN / imagine cu caracter ilustrativ

La mulți ani, România! La mulți ani, români! Se împlinesc 105 ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Iată cum sărbătoresc marile orașe 1 decembrie, dar și cum va defila la București cea mai mare Paradă Militară de Ziua Națională din istorie.

SHARE

Pe 1 decembrei Se împlinesc 105 ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Iată cum sărbătoresc marile orașe 1 decembrie, dar și cum va defila la București cea mai mare Paradă Militară de Ziua Națională din istorie.

Anul acesta, la parada din București participă aproximativ 2.400 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi peste 150 de mijloace tehnice.

UPDATE 12.00 În total, la paradă asistă 100.000 de persoane, fiind cea mai mare prezenţă înregistrată.

UPDATE 11.00 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Arcul de Triumf. Șeful statului este întâmpinat de Garda de onoare. A fost intonat imnul României.

La paradă sunt prezenţi premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.

 Începe Parada de 1 Decembrie.

50.000 de persoane s-au adunat în zona Arcului de Triumf pentru a asista la parada militară de Ziua Naţională.

Comandantul Paradei Militare Naționale este generalul-maior Ciprian Marin, șeful Statului Major al Forțelor Terestre. Ofițer cu o carieră militară excepțională, generalul Marin a îndeplinit cu succes mai multe funcții la toate nivelurile ierarhice ale Armatei României.

Începând din aprilie 2023, este șeful Statului Major al Forțelor Terestre.

Citește și: Cine este comandantul Paradei Naționale. Misiunile și decorațiile generalului-maior Ciprian Marin

La mulți ani, România!

De ce sărbătorim Ziua României la 1 Decembrie

Pe 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, formată din 1228 de deputaţi, a votat o Rezoluţie prin care s-a pecetluit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul, şi Ţara Ungurească, Crişana, Sătmar şi Maramureş.

În ziua semnării documentului peste 100.000 de persoane erau prezente la Alba Iulia, din toate colţurile Ardealului şi Banatului. Aşadar, ziua de 1 Decembrie 1918 marchează sfâşitul luptei românilor pentru întregirea statului. 

 

 

Citește și: Ce vehicule militare veți vedea la parada de 1 Decembrie? La ce oră încep festivitățile?

Citește și: Cum a ajuns România să aibă cea mai puternică armată dintre statele vecine? Ce arme luăm în 2024?

Citește și: Parlamentul a abrobat înzestrarea Armatei Române. Ce arme cumpărăm: tancuri, submarin, rachete

Astfel, astăzi noi trăim o zi istorică! Peste 2.600 de militari români şi străini, cu aproape 200 de mijloace tehnice, vor defila la Arcul de Triumf. Iar spectacolul va fi completat de zeci de aeronave.

 Parada Militară Naţională care va avea loc vineri, 1 decembrie, începând cu ora 11.00, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti, participă peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

 

 

”Totodată, în blocul de paradă vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 130 mijloace tehnice, iar dispozitivul aerian cuprinde 40 de aeronave militare româneşti, dintre care 23 de echipamente militare terestre şi aeriene sunt ale militarilor străini participanţi”, a mai transmis ministerul, potrivit unui post TV.

Potrivit Ministerului Apărării, după încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piaţa Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.

Detașamentul cu tehnică a fost adus la Arcul de Triumf.

 

La Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I” din Bucureşti va fi vernisată vineri, 1 Decembrie, de la ora 13.00,  Expoziţia „Tricolorul - simbol identitar al unităţii românilor în costumul popular”.

Citește și: Vulnerabilitățile Armatei Române: nave învechite, rezerviști puțini

Organizarea expoziţiei se circumscrie celebrării a două evenimente importante -  Ziua Naţională a României şi împlinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar Naţional de către Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923. 

Evenimentele din Bucureşti se încheie vineri, 1 decembrie, de la ora 19.00, cu retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te