„Verde“ pentru vacanța de Crăciun, Revelion sau pentru schi

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 19.11.2021 - 09:50
Laponia
Revelion în Dubai
Austria
Egipt
Mauritius

Lucrurile încep să revină la normal, inclusiv vacanțele, pe fondul vaccinării anti-COVID-19.

SHARE

Dacă anul trecut pandemia a dat totul peste cap, prima opțiune pentru vacanța de Sărbători fiind o petrecere într-o locație izolată sau acasă, alături de apropiați, iar majoritatea destinațiilor externe tradiționale  pentru sporturile de iarnă au fost închise, în 2021 „cheia“pentru vacanța de Crăciun, Revelion 2022 și/sau schi este certificatul verde COVID-19.

Chiar dacă pandemia este încă departe de a fi ținută sub control, autoritățile din întreaga lume fiind în alertă din cauza recrudescenței numărului de cazuri de COVID-19, aceasta nu mai are un impact major asupra destinațiilor disponibile, pentru că majoritatea statelor deja permit intrarea turiștilor internaționali în baza prezentării certificatului verde și/sau a unui test PCR negativ. 

România este pe lista roșie și, probabil, va mai fi o perioadă, din cauza numărului mare de cazuri zilnice înregistrate pe fondului uneia dintre cele mai slabe rate de vaccinare a populației eligibile din Europa, dar românii pot călători fără probleme în baza certificatului verde, obținut fie în baza vaccinării, fie a trecerii prin boală, fie a unui test PCR negativ. Cel mult, unele țări, precum Bulgaria în momentul de față, pot cere și vaccinaților rezultatul negativ al unui test PCR.

Pentru a afla ce preferă românii în această iarnă, cum a schimbat pandemia comportamentul turiștilor și topul destinațiilor pentru vacanța de Crăciun, Revelion și/sau schi, Newsweek România a stat de vorbă cu reprezentanții a trei dintre cele mai importante agenții de turism, Palalela 45, Hello Holidays și Accent Travel, precum și cu consultantul în marketing turistic și antreprenorul Răzvan Pascu. 

Topul destinațiilor externe preferate de români

Egipt, Dubai, Maldive, Mauritius, Laponia, Bulgaria, Austria, Turcia, piețe de Crăciun din Europa. Nu neapărat în această ordine, dar cam așa arată topul destinațiilor externe preferate de români în această iarnă, după spusele specialiștilor.

Iar Egiptul este vedeta anului 2021, peste 250.000 de români alegând această destinație în care se poate merge și doar cu test PCR.

„Sunt oferte de vacanță pentru sărbători aproape ca într-un an normal. Cererile pentru vacanțe de Crăciun sau Revelion au revenit la un ritm aproape normal.

Avem curse charter spre Egipt din București și din majoritatea orașelor țării și s-au vândut deja jumătate din vacanțele pentru Crăciun și Revelion.

Egiptul a devenit în 2021 destinația spre care s-a zburat tot timpul anului, nu numai sezonier, primăvara și toamna.

Este destinația în care nevaccinații au acces cu un test negativ și care în vară a eliminat testul cerut și persoanelor vaccinate. Noi credem că peste 250.000 de români au fost și vor merge până la finalul anului în Egipt. 

Revelion în Dubai

Se călătorește constant și în Dubai, o destinație verde care se vinde foarte bine pentru Revelion, dar și pentru vacanțe în decembrie și ianuarie.

Deși se cere test care trebuie făcut în România, și se mai face unul gratuit în aeroport, românii au înțeles că este pentru siguranța lor.

Este mare aflux de turiști acum în Dubai din toată lumea, cu ocazia World Expo Dubai. Există români care se duc special pentru expoziție.

Avem vacanțe de Revelion în Antalya, pe zbor charter. Primul avion s-a vândut imediat, lansăm o a doua cursă“, a declarat, pentru Newsweek România, Alin Burcea, CEO Paralela 45.

„Rezervările arată un interes tot mai crescut pentru destinațiile exotice de Revelion sau după Revelion, iar dacă anul trecut vorbeam preponderent de Maldive, Mexic sau Kenya, anul acesta «vedeta» este Mauritius. Peste 50% din charter a fost deja rezervat. (...) 

De Crăciun, cei care au vrut să petreacă în afara țării au cam făcut deja rezervări. Câteva sute de români vor pleca în Laponia, în Țara lui Moș Crăciun.

Încă există cerere pe această destinație, dar locurile s-au epuizat deja. Se caută, bineînțeles, și pachete de vacanță spre principalele piețe de Crăciun din Europa, însă la un nivel ceva mai redus decât în 2019“, explică Răzvan Pascu. 

„Egipt, Turcia, Dubai dau topul de Sărbători acum, față de anul trecut când Turcia tocmai intrase pe lista galbenă înainte de Crăciun și se stătea în izolare 14 zile la întoarcere, ceea ce ne-a făcut să anulăm programele. (...) În vremurile normale, clasamentul era dat de Grecia, Turcia, Bulgaria. (...)

Pentru noi este prima dată când avem zboruri charter spre Egipt de Sărbători“, a declarat, pentru Newsweek România, Denisa Oprea, director de marketing Hello Holidays. 

Iar Lucian Boronea, CEO Accent Travel, a explicat că, „înainte de pandemie, topul destinațiilor externe de iarnă era alcătuit de Grecia, Spania, Dubai, Turcia, Franta, Austria, Italia, Malta, Thailanda.

În 2002, topul a fost condus de Bulgaria, Dubai, Egipt, Grecia, Maldive. Iar, în 2021, topul este Egipt, Dubai, Maldive, Republica Dominicană, Zanzibar, Maroc. (...) În ceea ce privește destinațiile de schi din acest an, topul destinațiilor externe este Bulgaria, Serbia, Slovenia, Austria“. 

Cele mai căutate tipuri de cazare: boutique hotel și pensiunile mici

Pandemia a influențat modul în care românii își alcătuiesc vacanțele. „În general, am observat o tendință a turiștilor de a alege servicii mai bune, cazări mai scumpe, de a opta pentru vacanțe mai lungi.

Altfel spus, de a se bucura mai mult de concediu, de a aprecia mai mult această evadare din cotidian“, spune Răzvan Pascu.

Mauritius

„Turiștii au optat pentru hoteluri cu condiții foarte bune, deoarece acest lucru le oferă siguranță împotriva COVID-19.

Există o preferință pentru locații mai mici, tip «boutique hotel» sau pensiuni care asigură tot confortul și condiții de maximă siguranță față de răspândirea virusului“, a menționat și Lucian Boronea. 

Prețurile vacanțelor de Sărbători, mai mari și cu 45% față de 2020. 

„Dacă anul trecut, când măsurile se relaxaseră parțial, jucătorii din turism căutau să recupereze pierderile și veneau cu tot felul de oferte, anul acesta se poate observa foarte clar o explozie a prețurilor spre toate destinațiile iubite de români și pentru toate serviciile, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.

Pe scurt, prețurile pentru vacanțele de Crăciun/Revelion/Schi în 2021 sunt la nivelul celor din 2019 sau chiar mai mari și cu peste 35-45% decît în 2020. Cât despre vacanțele din 2022, efectiv se vede o explozie a prețurilor“, a punctat Răzvan Pascu.

„Dacă vorbim de vacanțele exotice din perioada Revelionului, bugetul mediu este undeva la 3.000 euro/persoană, preț ce include biletul de avion, cazare în regim demi-pensiune sau all-inclusive, cina festivă de Revelion, asigurare de calatorie, cu clauza Storno și COVID-19“, a adăugat Pascu.

„În general, prețurile sunt mai mari, din cauza cheltuielilor făcute de hotelieri pentru respectarea măsurilor anti-COVID-19. Vacanțele exotice (Maladive, Zanzibar, Republica Dominicană, etc.) costă cel puțin 1.500 de euro/persoană.

Egipt, de la 800 euro, Dubai, cel puțin 1.000 euro“, a menționat Alin Burcea. „Într-o proporție foarte mare am încercat să păstram prețurile din 2019, atât anul trecut, cât și anul acesta.

În cazul Greciei, de exemplu, destinația cu care noi ne-am început activitatea în urmă cu 14 ani și unde avem parteneriate foarte solide cu agenții locale și volume de turiști, am putut păstra foarte ușor prețurile din 2019.

Bugetul mediu a este între 250 și 300 euro/persoană“, a declarat, pentru Newsweek România, Denisa Oprea, director de marketing Hello Holidays. Iar Lucian Boronea, CEO Accent Travel, a menționat că „bugetul mediu alocat de români pentru o vacanță este de 1.500 euro/2 adulți“. 

În decembrie, „puzderie“ de rezervări last-minute

„Pandemia (și toate discuțiile din media) a avut și are influență asupra intentiilor de călătorie. În octombrie, de exemplu, turiștii români au fost destul de sceptici cu privire la rezervările de vacanțe pentru iarnă, dat fiind că plana cumva o stare generală de expectativă și incertitudine.

Nu știam ce restricții noi vor fi, la noi în țară numărul de cazuri creștea, campania de vaccinare mergea tot mai prost. La început de noiembrie, însă, lucrurile au început să își mai revină, dar nu este grozav nici acum. Ce se va întâmpla?

În decembrie, va fi puzderie de rezervări și cererea va crește foarte mult. Prețurile vor crește și ele și mai ales disponibilitățile vor fi mult mai limitate.

Și iar vor apărea discuții despre prețuri uriașe de Revelion. Dar asta este, cine nu se învață să rezerve în avans va trece prin asta în fiecare an“, a explicat Răzvan Pascu. 

„În pandemie, marea majoritate a rezervărilor se face cu două – trei săptămâni înainte (…) Cererile pentru vacanțe de Crăciun sau Revelion în România au revenit la un ritm aproape de normal abia în ultima săptămână, după descreșterea numărului de cazuri și creșterea ritmului vaccinării.

Datorită imunizării, atât prin vaccinare, cât și prin trecerea prin boală, infectarea va scădea până de Sărbători, iar circa 8/9 milioane de persoane imunizate, plus copiii nevaccinabili reprezintă potențiali clienți pentru vacanța de iarnă“, a precizat și Alin Burcea. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te