Dacă doriți să trăiți mai mult, exercițiile pentru mobilitate ar putea fi un pas în direcția cea bună.
Cercetătorii brazilieni au calculat un scor al mobilității articulațiilor - numit „Flexindex” - pentru aproximativ 3.100 de adulți sănătoși de vârstă mijlocie care au efectuat o serie de 20 de mișcări, relatează un articol al The New York Post.
Bărbații și femeile cu scoruri scăzute aveau un risc mai mare de a muri - de până la cinci ori mai mare, în unele cazuri - decât cei flexibili, a constatat studiul.
„A fi în formă aerobică și puternic și a avea un echilibru bun au fost asociate anterior cu o mortalitate scăzută. Am reușit să demonstrăm că flexibilitatea redusă a corpului este, de asemenea, legată de supraviețuirea scăzută la bărbații și femeile de vârstă mijlocie”, a declarat autorul studiului, Dr. Claudio Gil S. Araújo, medic de medicină sportivă.
Araújo a dezvoltat testul utilizat pentru studiu acum mai bine de 40 de ani. Testul măsoară amplitudinea mișcărilor pentru șapte seturi de articulații - gleznă, genunchi, șold, trunchi, încheietură, cot și umăr.
Citește și: Cea mai în vârstă persoană din SUA dezvăluie secretul unei vieți lungi și fericite, la 115 ani
Exercițiile includ extensia genunchiului, rotirea umărului și îndoirea brațului la nivelul cotului.
Femeile s-au descurcat mai bine decât bărbații, cu 35%. Participantele cu vârste între 61 și 65 de ani au fost, în medie, cu 10% mai flexibile decât bărbații cu vârste între 46 și 50 de ani.
Aces lucru a fost surprinzător, pentru că mobilitatea articulațiilor tinde să scadă pe măsură ce îmbătrânim, din cauza pierderii masei musculare, subțierii cartilajului și/sau apariției artritei.
Cercetătorii au urmărit participanții, care aveau între 46 și 65 de ani, timp de aproximativ 13 ani.
În acest timp, aproximativ 300 de persoane au murit.
Citește și: O femeie de 104 ani și-a sărbătorit ziua, mergând cu motocicleta. A dezvăluit secretul longevității
Scorurile de flexibilitate au fost cu aproape 10% mai mari pentru participanții care au supraviețuit în comparație cu cei care au murit.
„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu în care a fost analizat un grup mai mare de persoane, care arată că un nivel redus de flexibilitate corporală este legat de o mortalitate mai mare”, au scris cercetătorii în concluziile lor, publicate miercuri în Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.
În filmulețul de mai jos este prezentat testul.
Și alte cercetări au găsit o legătură între lipsa de flexibilitate și moartea timpurie. Se spune că un test de echilibru de 10 secunde și un test de a sta în picioare au prezis longevitatea.
Cercetătorii brazilieni spun că studiile ulterioare ar trebui să analizeze dacă întinderile sau antrenamentele care stimulează mobilitatea articulațiilor, cum ar fi Tai chi chuan sau yoga, afectează durata de viață.