Un bărbat doarme doar 30 de minute pe noapte de 12 ani. Secretul din spatele programului său extrem

DE Florentina Enache | Actualizat: 06.09.2024 - 13:02
Un bărbat doarme doar 30 de minute pe noapte de 12 ani. Secretul din spatele programului său extrem  - Foto: The New York Post
Un bărbat doarme doar 30 de minute pe noapte de 12 ani. Secretul din spatele programului său extrem - Foto: The New York Post
Foto: The New York Post
Foto: The New York Post

Un bărbat din Japonia doarme doar 30 de minute pe noapte de 12 ani. Care este secretul din spatele programului său extrem? Medicii trag, însă, un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive ale lipsei de somn asupra organismului, mulți punând la îndoială povestea bărbatului.

SHARE

Un tată și culturist japonez susține că este un „adevărat maestru” și că și-a „dublat” speranța de viață, dormind doar o jumătate de oră pe noapte, timp de 12 ani.

Daisuke Hori, în vârstă de 40 de ani, spune că și-a antrenat corpul și mintea să funcționeze normal și să nu se simtă obosit, deși doarme doar între 30 și 45 de minute în fiecare noapte.

Un bărbat doarme doar 30 de minute pe noapte de 12 ani. Secretul din spatele programului său extrem

Hori se bazează pe activitatea fizică și pe cafea pentru a se menține treaz și alert pe parcursul zilei sale de 23,5 ore.

„Atâta timp cât faceți sport sau beți cafea cu o oră înainte de a mânca, puteți evita somnolența”, a spus el, conform South China Morning Post, citat de The New York Post.

Hori, care locuiește în Hyogo, la nord-vest de Osaka, a început să își reducă somnul zilnic, în urmă cu 12 ani, pentru a putea fi activ mai multe ore pe zi.

Citește și: Dormitul mai mult în weekend scade riscul unor boli grave. Câte ore să dormim noaptea

Tehnica lui Hori se bazează pe calitatea în detrimentul cantității de somn.

„Persoanele care au nevoie de concentrare susținută în activitatea lor beneficiază mai mult de pe urma unui somn de calitate decât a unui somn lung. De exemplu, medicii și pompierii au perioade de odihnă mai scurte, dar își mențin eficiența ridicată”, a explicat el.

Hori, care e antreprenor, a participat recent la competiția „Best Body Japan”, în care concurează bărbați și femei care se mândresc cu fizicul lor.

Daisuke Hori - Foto: The New York Post

Cum arată o zi din viața lui Hori?

O zi obișnuită pentru bărbatul căsătorit și tată al unui copil a fost surprinsă în emisiunea „Will You Go With Me?” de la Yomiuri TV din Japonia. Programul de reality show a prezentat viața lui Hori pe parcursul a trei zile de filmare.

Citește și: Ce alimente să eviți seara și ce temperatură să ai în dormitor pentru un somn profund și odihnitor?

Într-o zi, Hori a dormit timp de 26 de minute, trezindu-se fără alarmă, odihnit și plin de energie. El a luat micul-dejun și a făcut un antrenament, apoi s-a îndreptat spre serviciu.

Hori a fondat „Asociația Japoneză de Instruire a celor care dorm puțin” în 2016. Se pare că el a învățat peste 2.100 de persoane să doarmă foarte puțin.

Una dintre elevele sale a declarat că a început să reducă somnul în urmă cu patru ani și a trecut de la opt ore de somn pe noapte la doar 90 de minute, iar sănătatea sa este într-o „stare excelentă”.

Medicii, semnal de alarmă

Dr. Thomas Kilkenny, director al Institutului de Medicină a Somnului de la Spitalul Universitar Northwell Staten Island, are îndoieli cu privire la afirmațiile lui Hori.

„Mi se pare foarte greu de crezut că acest domn doarme doar 30 de minute zilnic. Acest lucru pare a fi imposibil”, a declarat Kilkenny pentru The Post. „Privarea de somn provoacă efecte negative extreme asupra minții și corpului.”

Citește și: Un bărbat a încercat să intre la Disney World cu un bilet vechi de 46 de ani. Ce i-a spus personalul

Experții recomandă ca adulții să aibă între șapte și nouă ore de somn pe noapte. Dormitul mai puțin de șase ore poate duce la creștere în greutate, obezitate, diabet, hipertensiune, boli de inimă, accident vascular cerebral sau depresie.

„Lipsa continuă de somn va duce la deces. Privarea de somn este interzisă de Convenția de la Geneva, fiind clasificată drept formă de tortură. Un om nu poate funcționa corect fără o cantitate adecvată de somn”, a continuat Kilkenny.

„Mă îndoiesc că povestea acestui domn este adevărată și cu siguranță acest lucru nu îi va crește speranța de viață”. 

Citește și: O femeie a slăbit 63 de kilograme într-un an, folosind „metoda semaforului”. Pe ce se bazează?

Stilul extrem de somn al lui Hori a divizat internetul, deoarece unii au lăudat dedicarea bărbatului, în timp ce alții sunt îngrijorați de bunăstarea sa.

„Este un adevărat maestru al gestionării timpului. Și eu vreau să învăț cum să dorm mai puțin și să lucrez mai eficient”, a scris o persoană.

„Aceasta este suprasolicitarea propriei vieți în avans! Chiar dacă creierul poate rămâne treaz, inima nu va putea face față”, a adăugat altul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te