Cine este românul maestru de arte marțiale care i-a învățat pe carabinieri cum să se bată

DE Mihai Duță | Actualizat: 05.01.2024 - 19:55

George Cristian Burde a început să practice artele marțiale pe ascuns, înainte de Revoluție, de teama miliției și a informatorilor, aceste sporturi fiind interzise pe atunci. Acum are propria lui școală de arte marțiale în Italia, acolo unde a predat chiar și pentru carabinieri.

SHARE

Grigore Cristian Burde are 50 de ani, s-a născut și a copilărit în orașul Abrud, județul Alba, iar de peste 23 de ani trăiește în Belluno, (nordul Italiei), împreună cu soția și cei doi copii.

Înainte de revoluție a practicat artele marțiale pe ascuns, de teama miliției și a informatorilor, apoi, în 1990 s-a înscris la clubul de karate ,,Gemina”. Au urmat sute de ore de antrenamente, multă voință și sudoare, iar în anul 1998, după un curs realizat la București, a devenit antrenor de karate și viața i s-a schimbat.

A mers în peste 600 de stagii de pregătire

“M-am pregătit în peste 600 de stagii în domeniu (atât ca elev cât și ca antrenor), printre ele, 400 de stagii de pregătire (1-10 zile) le-am realizat în 17 țări printre care: Israel, Monte Carlo, Lituania, Anglia, Germania, Franța, Monaco, Bulgaria, Polonia etc. În urma acestor stagii am obținut calificări precum: instructor de tir, bodyguard armat, protecție V.I.P. cu specializări în autoapărare în cazul unor agresiuni în diferite situații cum ar fi: în autoturism, în autobuz, în tren, la piscină, pe pârtia de schi sau în parcare etc.

După ce am făcut mai multe cursuri în domeniu, prin anii 2002-2004 simțeam nevoia să deschid o școală pentru voind să împărtășesc și altora din marea mea experiență dobândită în atâția ani de muncă. Așa s-a născut ,,URBAN KRAV MAGA”.

Înarmat cu foarte multă răbdare, am reușit să mă fac cunoscut încet-încet în Italia, dar și în afara ei, atât de către persoanele civile, cât și de către diferite instituții ale statului, medici, poliție sau carabinieri.

La solicitarea lor, am început să predau seminare pentru medicii și personalul medical. Un prim astfel de seminar a avut loc în anul 2006 - nu se mai auzise de așa ceva în Italia până atunci - urmând ca mai apoi, prin anul 2019, să țin un curs cu peste 300 de medici și personal sanitar la care au participat inclusiv directorul general pe regiune, cât și directorii a trei spitale", a povesttit Cristian Burde pentru Newsweek. 

Cursuri pentru poliție și carabinieri

Apoi a început să predea cursuri: anti-agresiune pentru sute de femei, în licee pentru adolescenți, poliția națională, poliția județeană ori carabinieri.

Citește și: A cui e singura stea pe care nu se poate călca pe Hollywood Walk of Fame

"Începusem să mă fac cunoscut și încetul cu încetul să primesc scrisori de recunoaștere și apreciere de la Chestorul Poliției Regionale, Comandanți ai unităților de Carabinieri, directori de spitale, director de licee, psihologi etc.

În plus, am început să primesc, pe diferite canale de comunicare, aprecierile a mii și mii de oameni pe care îi antrenam sau care asistau la ceea ce predam în acest domeniu. Astfel, am început să lucrez nu doar fizic, ci și mental, cu oamenii, pentru că tehnica prin care predau are ca obiectiv să te pregătească să fii un luptător bine pregătit fizic, dar mai ales psihic! În URBAN KRAV – TEAM BURDE, am inclus o serie dintre cursurile mele despre : ,Autostima, Cum poți fi și tu un lide, ,Învață să comunici, Cum să fim atenți și să percepem limbajul corpului, Limbajul nonverbal, plus alte noțiuni ce aparțin de psihologie.

Pe întreg parcursul vieții mele profesionale am susținut peste 200 de seminare în 11 țări recum : Spania, Germania, Franța, Monaco, Polonia, Irlanda, Romania, Slovenia etc, dar pe cele mai multe le-am susținut în Italia. Pentru miile de ore de studiu, de antrenamente și sacrificii, în timp, am avut parte de foarte multă satisfacție imensă și mai ales atunci când primești recunoaștere de la oameniisimpli sau oameni care sunt cumva de neatins, dar la care ajungi doar pentru că îi atingi într-un fel aparte în inimă, făcându-i să trăiască mai siguri, mai responsabili și mai ales, mai buni. O aparte satisfacție am avut și atunci când am primit nenumărate scrisori de recunoștință de la oameni influenți sau când presa din Italia ori Romania mi-au apreciat și elogiat munca", ne-a mai spus Cristian Burde.

Citește și: VIDEO Ele sunt hoațele care furau din buzunare în Centrul Vechi prin metoda îmbrățișării

Familia, cea mai mare realizare

Cea mai mare realizare a maestrului de arte mațiale este însă familia.

"Cea mai mare realizare este familia mea, cei doi copii, Giulia 18 ani și Dragoș 15 ani. Fără ei, cu siguranță nu aș fi fost niciodată împlinit, dar mai ales nu puteam să fiu ceea ce sunt astăzi. Dacă nu aș fi avut sprijinul familiei mele și în mod special al soției, Adela, nu puteam să ajung aici. Nu este ușor să faci peste 600 de seminare în 17 țări, dacă nu ai sprijinul familiei, susținerea în tot ceea ce faci și mai ales, cel mai important lucru este că ai nevoie să-ți fie asigurată liniștea sufletească și echilibrul mental", spune maestrul în arte marțiale.

Rămâne legat de România

Este foarte legat în continuare de România și este mândru că a reușit să aducă străini ca să se antreneze aici, dar și ca să le arate cât de frumoasă este țara.

"Am puterea, determinarea și forța să continuu să fiu un român adevărat, să inspir oamenii prin ceea ce fac și simt. Nu sunt un om bogat, material vorbind, sunt doar un român mândru de originile mele, de patria mea și chiar dacă drumul m-a dus departe, mă simt un patriot prin idealurile în care trăiesc, dar mai ales prin rădăcinile pe care le respect și nu le uit, originea fiind pentru mine un element de identitate și onoare!

Din dorința de a pune în valoare potențialul nostru turistic, de a arăta lumii ce țară frumoasă avem și mai ales ce oameni frumoși are România, am reușit să aduc străini interesați de a face antrenamente pe meleagurile noastre. Astfel, în anul 2018 am reușit să prezint străinilor o Românie frumoasă, cu oameni deosebiți, deschiși și plini de bunăvoință", a spus Burde.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te