HARTĂ. Librării pe care merită să le vizitezi

DE Laura Powers | Actualizat: 13.12.2019 - 10:32
Libreria Acqua Alta, Veneția, Italia

Cărțile au avut dintotdeauna puterea să facă cititorii să viseze, transportându-i într-o clipă spre pământuri îndepărtate.

SHARE

Librăriile sunt adesea inspirația pentru această magie, permițându-le cititorilor să scaneze rafturile în căutarea următoarei evadări.

Unele librării au dus experiența la următorul nivel, făcând ca însăși rafturile să fie destinația – prin arhitectură, decor sau chiar iluzii optice.

Așezați-vă comod și pregătiți următoarea dumneavoastră ieșire spre aceste biblioteci unice din lume 

Housing Works Bookstore Cafe&BarNew York, New York

Housing Works este chintesența librăriilor din New York, depășită doar de Strand.

Parte a unui lanț non-profit, care donează veniturile pentru combaterea SIDA și ajutarea celor fără casă, librăria are o scară în spirală care duce la balconul de la primul etaj, plin cu cărți, și care îți dă senzația unei biblioteci vechi în inima cartierului modern SoHo.

El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires, Argentina

Acest teatru din 1919 transformat în cinema, transformat în librărie, reprezintă legătura concretă, reală, dintre artele spectacolului și cărți.

A păstrat tavanul cu frescă, cu margini ornate, și cortinele de catifea ale fostului teatru, la care s-au adăugat cărți de-a lungul pereților, inclusiv în lojele unde pe vremuri stăteau spectatorii.

Librairie des Colonnes, Tanger, Maroc

Tanger a fost casă pentru mulți scriitori faimoși din anii ‘50 și ‘60, iar Librairie des Colonnes era locul preferat de Paul Bowles, William S. Burroughs, Tennessee Williams, Truman Capote și alții.

Librăria vinde, în continuare, mai mult volume în franceză, dar se găsesc și cărți în spaniolă, engleză și, tot mai mult, în arabă. Publică și propriile cărți.

Word on the Water, Londra, Anglia

Această librărie plutitoare de pe canalul Regents este cunoscută și ca „Barja londoneză cu cărți”.

Mobilă pe vremuri, și-a găsit acum un loc permanent, unde cititorii pot veni tot timpul anului, încălziți de un foc de lemne iarna sau bucurându-se de muzică și poezie pe acoperiș, vara.

Boekhandel Dominicanen, Maastricht, Olanda

Această biserică din secolul al XIII-lea a primit o viață nouă în 2006, ca librărie.

Vizitatorii pot găsi aici cărți pe o insulă cu trei niveluri amplasată în mijlocul catedralei sau se pot bucura de tavanele boltite, acoperite cu picturi murale și iluminate cu vitralii.

Libreria Acqua Alta, Veneția, Italia

Pentru a proteja cărțile de apă, în timpul inundării canalelor Veneției, acest magazin unic le păstrează în diverse recipiente rezistente la apă, cum ar fi căzi vechi sau o gondolă.

Librăria – care oferă mai ales cărți la mâna a doua sau dintre cele scoase de pe piață – este îndesată cu decoruri eclectice, de la podea până la tavan, și adăpostește și câteva pisici.

Zhongshuge, Hangzhou, China

Fiecare magazin cu cărți al acestui lanț chinezesc de librării are o arhitectură unică, dar librăria din Hangzhou iese în evidență.

Scări și scaune construite din rafturile rotunde, combinate cu tavane cu oglinzi dau iluzia optică a unui nesfârșit șir de cărți.

Alte iluzii optice includ un tunel cu cărți și ce pare să fie un roller coaster fără sfârșit din cărți, în camera volumelor pentru copii.

Kay Craddock Antiquarian Bookseller, Melbourne, Australia

Amplasată într-o biserică gotică, această librărie vinde doar cărți de anticariat.

Vizitatorii pot căuta ciudata colecție de figurine bufnițe, împrăștiate peste tot, sau se pot plimba printre rafturi pentru a găsi clasici – precum colecția Jane Austen tipărită în 1833, care se vinde cu 15.000 de dolari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te