Înconjurată de amanți, cea mai frumoasă româncă e otrăvită. Criminalul recunoaște pe patul de moarte

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.11.2022 - 17:57
Crimă misterioasă - Foto: Pexels

Perioada de dinainte de cel de-al doilea război mondial a fost una plină de intrigi și de „mondenități”. Cel mai mediatizat scandal a fost decesul Miss România care a lăsat o moștenire nerevendicată de 5 milioane de lei.

SHARE

Gheorghe Cristescu s-a născut în 1983 și a fost un politician comunist român. A fost primul secretar general al Partidului Comunist din România (1921 - 1924) și a fost printre fondatorii acestuia. A fost supranumit Plăpumarul. Gheorghe Cristescu a fost exclus din Partidul Comunist Român în 1926 și a fost închis în perioada 1950 - 1954 dar a fost reabilitat de Nicolae Ceaușescu în 1971.

A murit doi ani mai târziu. Cristescu a avut o fată extrem de frumoasă. Tita Cristescu era o demimondenă, întreținută de câțiva bărbați celebri. Fusese aleasă Miss România în 1926... A încercat vreme de 3 ani o carieră de actriță la Berlin dar fără succes. Între 1929 și 1930 a jucat câteva roluri secundare în București.

De Crăciun, în 1935 a fost găsită în apartamentul ei otrăvită cu cianură. Tatăl ei face plângere la poliție acuzându-l de crimă pe Liviu Ciulei, antreprenor bogat. Era amantul ei de mai mulți ani. Tita a fost înmomântată la Cimitirul Belu, dar fără ceremonie religioasă.

Disparția Miss România a stârnit rumoare și o veritabilă teorie a conspirației. Ziarul Universul a scris că moartea Titei s-ar fi putut datora faptului că având relații în lumea bună ar fi fost atrasă într-o agenție de spionaj. 

A fost cel mai mediatizat scandal de moravuri din perioada interbelică. Presa s-a ocupat vreme de un an de detaliile crimei, de proces, scotocind viețile celor doi amanți - Tita și Liviu Ciulei, tatăl celebrului regizor.

Citește și: Polițista căreia șeful îi scria "Când plec, bagi două lemne groase în fundul sobei", primul succes

Lumea s-a împărțit în două. Una credea că Tita era o victimă inocentă a unui om bogat, iar cei care îl sprijineau pe Ciulei credeau că acesta a fost atras într-o capcană de forțe oculte. Erau premise pentru o crimă pasională dat fiind că după șase ani de iubire Tita alesese să se mărite cu un diplomat numit Cuza Hotta stârnind gelozia lui Ciulei. Deși era mai în vârstă și avea doi copii, Ciulei a făcut o pasiune bolnăvicioasă pentru Tita, aflăm din lucrarea lui Dan-Silviu Boerescu - „Povești tulburătoare de iubire din vechii București”, o lucrare extrem de documentată. 

Noaptea fatală

În seara zilei de Ajun, Tita se întoarce acasă de la cinematograf. Servitoarea a întâmpinat-o și i-a spus că Liviu Ciulei i-a adus o cutie de bomboane. Tita a mâncat două sau trei bomboane. La scurt timp, i s-a făcut rău sub ochii mai multor persoane care se aflaua la ea. A fost găsită moartă, medicii chemați în ajutor neputând face nimic. 

Citește și: FOTO Legenda wrestling-ului feminin se întoarce. Frumoasa brunetă "sfarmă oasele" adversarelor

A lăsat la moartea ei o avere imensă între 3 și 5 milioane de lei multe blănuri, un apartament într-o zonă centrală. 

Peste câteva zile vine și autopsia care e clară - moarte prin otrăvire cu cianură.  Suspecții au fost audiați primii, iar slujnica prima scoasă de pe lista de suspecți. Era considerată o femeie înapoiată de la țară care nu putea pune la cale un plan diabolic. A urmat un proces de răsunet în care Liviu Ciulei a fost acuzat de crimă pasională. Certurile și amenințările dovedite de martori îl incriminau. 

Pentru că nu au putut strânge destule dovezi, Ciulei a fost achitat.

Criminalul se dezvăluie

Misterul a fost dezlegat de un preot. Chemat la spovedania unei bătrâne aflate pe moarte, chiar servitoarea din noaptea morții Titei, aceasta a mărturisit că ea e criminala. Pentru că stăpâna era prea frumoasă, avea tot și ea nimic. 

Preotul a spus poliției și astfel misterul a fost elucidat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te