De frica malariei, tot mai mulți români vor să-și anuleze vacanțele în Zanzibar. ”A intervenit ceva”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.02.2024 - 10:19
Mulți români preferă vacanțele în Zanzibar Foto: Forum Zanzibar - rol ilustrativ

Unii români par să se fi speriat de malarie după ce doi oameni au murit din cauza acestei boli după ce s-au întors din Zanzibar. Astfel, pe grupurile de turism apar tot mai des anunțuri ale unor oameni care vor să renunțe la vacanță în acest loc exotic

SHARE

După ce doi români au murit de malarie după ce s-au întors din Zanzibar, pe grupurile de turism de pe platformele de socializare apar tot mai multe anunțuri cu oameni care vor să-și vândă vacanțele achiziționate. Unii le dau la preț mai mic decât au plătit pe ele. 

Alții, încearcă să-și ia toate măsurile de precauție și se interesează despre prevenție, vaccinuri sau tratamente. 

De frica malariei, tot mai mulți români vor să-și anuleze vacanțele în Zanzibar

Pe grupurile dedicate vacanțelor în Zanzibar, românii au început să posteze oferte cu vacanțe în Zanzibar la care vor să renunțe din cauza unor probleme intervenite în ultim moment. 

”Este cineva interesat de bilete de avion București - Dubai - Zanzibar pentru 2 adulți și un copil cu plecare in data de 09.02.2024 și întoarcere pe 18.02.2024? Și cazare la Tui blue bahari Zanzibar cu all inclusive! A intervenit ceva și nu mai putem pleca!”, este anunțul postat de un turist pe grupul Forum Zanzibar de pe Facebook.

”Plănuiam să mergem în Zanzibar în perioada 17-24.02, însă din păcate a intervenit ceva și nu putem ajunge.

Citește și: Fosta soție a președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, ucisă de malarie. Venise din Zanzibar

Cazarea este integral plătită și nu putem recupera suma atâît de târziua așa încât ne ăîncercăm norocul aici, poate sunt plimbăreți care încă nu au bookuit cazarea în acea perioadă. Facem și un discunt pentru cei interesați. 

Detalii cazare: Hotel intim pe malul oceanului, cu piscină, cameră triplă, mic dejun inclus”, scrie un alt turist pe grupul Vacante do it yourself.

Și pe alte grupuri sunt astfel de anunțuri.

Cei care nu vor să renunțe la vacanțe se interesează despre prevenție, despre medicație și măsuri de protecție.

O persoană care lucrează într-un spital din această zonă spune că s-au înmulțit cazurile de malarie în Zanzibar.

”Eu lucrez în spital în Stone Town și cazutile de malarie în ultimul timp au crescut. Singura modalitate de a fi infectat este prin pișcătură de țânțar. Nu e atât de grav.

Citește și: Un român de 54 de ani a murit de malarie. Încă doi pacienți, internați. Au fost în Zanzibar

Medicamentele antimalarie disponibile în orice farmacie sunt foarte eficiente dacă tratamentul e început de la primele simptome. Nu e nevoie de tratament profilactic. Doar bucurați-vă de vacanță și protejați-vă cu soluții/creme împotriva țânțarilor”, a scris utilizatorul grupului.

Ce trebuie să faci în Zanzibar pentru a nu face malarie

Reprezentantul unui resort din Zanzibar a explicat însă că în această zonă incidența de malarie este sub 1% și a dat mai multe sfaturi despre cum să se ferească de această boală cei care ajung acolo.

”Buna ziua, fac această postare pentru că recent au început să apară ceva întrebări și îngrijorări legate de siguranța medicală din Zanzibar. Fiind unul din oamenii cu activitate în ultimiii 3 ani acolo, și cu conexiune zilnica cu insula, am considerat că este util să ofer un update și o informare corectă și coerentă.
 

În Zanzibar incidența de malarie este sub 1%, conform World Health Organization (voi pune link-ul cu sursa în primul comentariu), ceea ce a determinat că insula să fie scoasă de pe toate listele de avertizare.
 
Nu există recomandare din partea WHO pentru tratament profilactic sau vaccin pentru turiștii care ajung în Zanzibar (vaccinul oricum este disponibil doar în Africa, nu și în Europa)!
 
Există cazuri extrem, extrem de sporadice și 99% sunt la localnici. Noi avem resorturi de 3 ani pe insulă, în tot acest timp am avut turiști de la 1 la peste 75 de ani, și nu am avut nici măcar un singur caz de turist care să contacteze această boală”, a scris acesta pe Forum Zanzibar.
Foto: Forum Zanzibar

”Atât timp cât sunt respectate normele minime de igienă nu exista absolut nici un pericol:
- spălare pe mâini înainte de a consuma orice aliment
- spălarea fructelor și a legumelor înainte de consum
- evitarea totală a consumului apei de la robinet
- evitarea consumului de băuturi cu gheață, în special în baruri și restaurante locale.
 
La noi în resort se folosește apa îmbuteliată la mașina de gheață, și sunt destul de sigur că în mai toate resorturile cu management european.

- evitarea street food
- un spray anti-insecte tropicale în bagaj când plecați de acasă
- și o recomandare personală, încercați să alegeți un resort un review-uri bune, și dacă se poate cu management European sau dintr-un lanț hotelier, unde cu siguranță regulile de igienă sunt mult mai stricte.
 

Și cam atât!
Îmi pare extrem de rău pentru cele 4 persoane care au contactat boala în Zanzibar, și le doresc însănătoșire grabnică tuturor, însă ar trebui avut clar în vedere că sunt doar câteva cazuri extrem de rare, în nici un caz ceva frecvent care ar trebui să alarmeze în mod deosebit.
 
Trebuie menționat și că malaria nu este o boală contagioasă, este o boală infecțioasă transmisă doar de țânțarul anofel, deci nu se transmite la o persoană la alta.
 
În ultimele 2 luni au fost peste 5000 de români în Zanzibar, cu excepția cazurilor de mai sus, nu a fost semnalat nici un alt caz, și personal nu cred că există nici un motiv de ingrihorare, atât timp cât sunt respectate regulile de igiena și este ales un resort cu review-uri bune”, a scris bărbatul.

Doi români au murit de malarie severă după ce s-au întors din vacanțe în Zanzibar. Printre victime este și fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Femeia ar fi mers în excursia exotică fără să se vaccineze, scrie presa locală. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te