11 cazuri de malarie diagnosticate în România, în ultimele 3 luni. Unul este la terapie intensivă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.01.2024 - 16:35
Un pacient este în stare gravă la spital cu malarie Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ
Un pacient este în stare gravă la spital cu malarie Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

Mai mulți români care au călătorit în Africa au fost diagnosticați cu malarie. Unul dintre pacienți este în stre gravă la terapie intensivă. Simptomele bolii seamănă cu cele ale gripei.

SHARE

Ministerul Sănătății a transmis că în ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa.

 Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese. 

Reprezentanții Spitalului Victor Babeș din București spun că un pacient internat acolo este la ATI.

11 cazuri de malarie diagnosticate în România, în ultimele 3 luni. Unul este la terapie intensivă

De asemenea, reprezentanții Societății Române de Boli Tropicale și Medicina Călătoriei precum și ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” atrag atenția asupra importanței realizării tratamentului profilactic împotriva malariei, precum și a altor boli specifice, atunci când sunt programate călătorii în zone endemice.

Citește și: Patru turiști români s-au întors cu malarie din Zanzibar. Medicii trag semnale de alarmă

În ultima lună, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” s-au înregistrat 4 cazuri de malarie severă, la pacienți care au călătorit recent în Zanzibar.

În acest context, specialiștii lansează un apel către publicul larg, subliniind importanța informării medicale corespunzătoare în legătură cu călătoriile spre anumite destinații turistice. De asemenea, agențiile de turism sunt îndemnate să îndrume turiștii către cabinetele medicale specializate în boli infecțioase și medicina călătoriei, pentru a obține informațiile medicale necesare înainte de plecarea în călătorie.

„Pentru turiștii care călătoresc în destinații ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecțioase și, dacă destinația o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât și a altor afecțiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni”, a declarat prof. univ. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”.

Citește și: China eradichează malaria, după 70 de ani de luptă împotriva bolii transmise de ţânţarul anofel

Ce simptome are malaria

Semnele și simptomele malariei pot include: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree precum și alte manifestări.

Specialiștii afirmă că diagnosticul malariei se realizează în urma unor analize specifice ale sângelui care se fac în unități medicale specializate.

Este esențial ca pacienții să se prezinte la medic imediat ce apar primele semne, pentru a beneficia de un diagnostic precis și pentru a iniția rapid tratamentul specific.

Specialiștii avertizează că întârzierea în prezentarea la medic în cazurile de malarie poate fi extrem de periculoasă, putând duce chiar și la deces.

Malaria este o boală transmisă prin înțepătura țânțarului Anopheles în zonele endemice. 

Ce trebuie să știe cei care vor să călătorească în Africa

Ministerul Sănătății recomandă celor care intenționează să călătorească să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

 

Malaria Recomandari Pentru ... by Valeria Cupa

 

”În ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie și decembrie și 3 cazuri în ianuarie). Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese.

Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar (specia Anopheles). Profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice și protecție împotriva înțepăturilor de țânțari.

 

Recomandari Catre Populatie Pentru Evitarea Imbolnavirilor Prin Boli Transmise de Tantari by Valeria Cupa on Scribd

Mai multe informații cu privire la malarie și alte boli tropicale care pot fi asociate călătoriei puteți găsi pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică”, a transmis Ministerul Sănătății.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te