Țara unde românii nu mai pot bea bere rece când merg în vacanță. Ministrul Turismului a demisionat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.02.2024 - 11:24
Într-o țară de pe glob e penurie de alcool Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Este penurie de alcool în Zanzibar. Românii care merg în vacanță acolo mai pot bea doar sucuri răcoritoare. Ministrul Turismului din această țară a demisionat.

SHARE

Mai multe hoteluri turistice de-a lungul plajelor Matemwa din nordul insulei principale din Zanzibar servesc doar băuturi răcoritoare, iar oamenii din acea zonă spun că trebuie să meargă în orașul principal, Stone Town, pentru alcool.

Prețurile la bere s-au dublat. Cu toate acestea este destul de greu de găsit.

Țara unde românii nu mai pot bea bere rece când merg în vacanță. Ministrul Turismului a demisionat

Un întreprinzător care vinde bere și fructe de mare  spune că afacerea i-a fost grav afectată.

„Nu mai avem bere la barul meu și am doar un stoc de băuturi răcoritoare”, a spus el pentru BBC. "Guvernul trebuie să ia măsuri. Acum este sezonul de vârf, este foarte cald și acești turiști au nevoie de bucurie, au nevoie de bere rece pe aceste plaje", a spus acesta.

Citește și: Care este berea din România cu cel mai mult alcool? Unde o găsești? Costă de 25 ori cât una normală

Turiștii spun că simt această provocare a lipsei de alcool „Îmi place Zanzibarul și plajele sale. Oamenii sunt uimitoare și singura provocare pe care o simt acum este că nu pot să iau băuturi alcoolice. Vreau să am băuturi spirtoase sau chiar whisky, dar nu se găsește nimic la hotel - în schimb m-au sfătuit să-l comand de la Stone Town.”, a spus un turist american.

Fabricarea locală de alcool este interzisă în Zanzibar, a cărui populație este în mare parte musulmană.

Majoritatea alcoolului vândut pe insule provine din Tanzania continentală, în timp ce o parte este importată din Africa de Sud.

Penuria inițială la începutul acestui an a început când Consiliul de control al alcoolului din Zanzibar (ZLCB) a amânat reînnoirea permiselor pentru cei trei importatori stabiliți - One Stop, Scotch Store și ZMMI.

Citește și: De ce unele beri din România au gust diferit de cele din alte țări. Factorii care duc la diferențe

Nu este clar de ce nu au fost reînnoite licențele celor trei firme, care furnizasera alcool insulei de mai bine de două decenii.

Pentru ca importatorii de alcool să obțină licență, trebuie să fie rezidenți din Zanzibar, cu un cazier fiscal curat, un depozit și un vehicul de livrare.

În plus, importatorii trebuie să plătească, de asemenea, o taxă anuală de 12.000 USD (10.000 GBP) către consiliul de reglementare.

Luna trecută, ZLCB a acordat licențe pentru trei companii noi - Kifaru, Bevko și Zanzi Imports - dar hotelierii spun că încă se luptă să satisfacă cererea.

Se pare că noile firme sunt implicate într-un proces îndelungat de verificare, pe fondul unor rapoarte conform cărora unii non-zanzibari sunt implicați în operațiunile companiilor, încălcând legea.

Situația s-a complicat și mai mult după ce cei trei deținători anteriori de licențe au depus contestații, cerând guvernului să le reînnoiască permisele de import de băuturi alcoolice.

Magazinele de băuturi alcoolice din Zanzibar se luptă să păstreze rafturile aprovizionate.

Berea s-a scumpit. Unele mărci nu se mai găsesc deloc

„Există un deficit de alcool în Zanzibar și deja am informat autoritățile despre situația sectorului turismului”, a declarat pentru BBC Rahim Mbarouk, președintele Asociației de Investiții în Turism din Zanzibar.

Citește și: Dispare o bere cunoscută din România? Companiei i s-a cerut falimentul

Prețul berii a crescut de la 2.500 de șilingi (1 dolar; 0,80 lire sterline) la 5.000 de șilingi, potrivit Neema Meena, o călătorie frecventă către Zanzibar din Tanzania continentală.

Se spune că unele mărci de alcool populare, cum ar fi Safari, sunt complet indisponibile.

„Această lipsă lovește puternic”, a declarat Frank John Kahamu, secretar la Amani Alcohol Merchants Union, pe site-ul privat The Citizen.

Peste 3.000 de lucrători și-ar putea pierde locurile de muncă dacă situația va continua.

„Nu putem continua să plătim salariile cu rafturile goale”, a explicat un om de afaceri.

Simai Mohammed Said a demisionat săptămâna trecută din funcția de ministru al turismului, invocând „condiții de muncă nefavorabile și perturbatoare”.

Demisia sa a fost legată de o conferință de presă recentă în care a acuzat public ZLCB că gestionează greșit industria băuturilor alcoolice.

„Dacă nu reușim să planificăm, inclusiv să avem suficient stoc de băuturi alcoolice, ne frustrăm vizitatorii”, a spus el, potrivit presei de stat.

Criza vine pe fondul sosirilor de turiști în creștere în insulele semi-autonome Tanzaniei.

Ei au asistat la o creștere de 16% a numărului de vizitatori internaționali anul trecut, primind un record de peste 630.000 de turiști, potrivit raportului anual de turism.

Creșterea turismului s-a datorat creșterii semnificative a sosirilor din India și Rusia, se arată în raport, conform BBC.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te