Copilul Valeriei Seciu și al lui Octavian Cotescu „pleacă” în vacanță și nu se mai întoarce vreodată

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.08.2023 - 11:12
Valeria și Octavian Cotescu - Foto: Colaj/ Arhiva

Valeria Seciu și Oc tavian Cotescu au avut un singur copil. Alexandru a decis să părăsească această lume pentru a se călugări la muntele Athos. El a spus că mama lui a fost împăcată. Valeria Seciu ar fi împlinit, azi, 84 de ani.

SHARE

Valeria Seciu și Octavian Cotescu au avut un copil pe nume Alexandru. El a decis să se călugărească după ce a obținut și acordul mamei. A primit numele de Daniil. El a povestit cum a ajuns la muntele Athos. Glumind el spuen că a venit în Grecia ca într-o vacanță și nu a mai plecat niciodată. E vorba desigur de muntele Athos.

În Muntele Athos, la Vatoped, sunt 150 de călugări care au renunţat la tot ce înseamnă lumesc şi şi-au închinat viaţa lui Dumnezeu.

Citește și: Valeria Seciu ar fi avut 84 ani. A trăit singură 3 decenii după moartea soțului ei, Octavian Cotescu

 Întrebat dacă nu cumva calea spre mântuire e mai uşoară în mănăstire decât în lumea tumultoasă, plină de ispite, Alexandru Cotescu a dat un raspuns sincer și profund.

„Şi eu cred e mai uşor. De aia am venit aici. Dacă mi se părea că e mai uşor acolo poate că aş fi rămas. Dar mi se pare că e mai uşor aici decât în afara lumii. Într-adevăr lumea are mult rău în ea şi mi se pare că e mai uşor aici. Cred că până la urma cel mai greu lucru este să ajungi să îţi desparţi mintea de lume.

Asta este cel mai greu. Şi să ţi-o întorci către lăuntrul tău. (…) Lumea îi învaţa pe oameni să se uite spre afară, să îşi aibă atenţia spre exterior. Ori, călugărul încearcă să fac exact invers. Să se uite înlăuntrul său. Şi adevărul este ca oamenii cum cresc astăzi în lume nu sunt obişnuiţi să facă asta. Le e foarte greu. Şi asta e cel mai greu. Celelelate sunt exterioare. Dispar cu timpul, cu vârsta…lucrul cel mai greu e să ajungi să priveşti înlăuntrul tău şi să îl găseşti acolo pe Dumnezeu, a spus Părintele Daniil.

„Sunt oameni care caută foarte mult, oameni care caută puţin, oameni pe care îi aduce Dumnezeu, oameni pe care îi aduce Maica Domnului fără tulburări, fără îndoieli. Şi eu cam aşa am păţit. Pe mine m-a adus fără să caut prea mult”, spune părintele Daniil.

În Muntele Athos, la Vatoped, sunt 150 de călugări care au renunţat la tot ce înseamnă lumesc şi şi-au închinat viaţa lui Dumnezeu.

Citește și: Margareta Nistor, aproape de moarte: Aveam un kilogram. Mama, sfătuită de medic să facă altă fată

 „Am venit mirean. Aveam părul mai mic ca al tău. A crescut între timp... a crescut numai părul, din păcate. Deci n-a fost o ruptură... n-a fost. Poate a fost un pic neaşteptată pentru cei din jurul meu. Nu se aşteptau. Ba chiar îmi plăcea să glumesc. Nu le spuneam multora. Îmi aduc aminte că era un prieten, un cunoscut, îmi spunea că eu am fost în Halkidiki în vacanţă. Bravo, şi eu tot acolo mă duc... şi am venit în vacanţă. Şi am rămas în vacanţă. E ca o vacanţă aici... e marea aproape.

E mare, dar pe care îl face Dumnezeu unui om să îi deschidă inima şi mintea, să se apropie de monahism. Nu îl face multora. Şi din cauza asta suntem şi noi... avem de dat socoteală că ni s-a dat darul ăsta şi nu ştim ce să facem cu el. Călugărul trebuie să se sfinţească. De aia vine aici. E simplu. Trebuie să înveţe să se cunoască pe sine însuşi şi să înveţe să îl iubească pe Dumnezeu. Şi aşa cum spune Sfântul Isaac Sirul, a-L Iubi pe Dumnezeu înseamnă a nu-ţi găsi odihna decât în Dumnezeu. Şi asta înseamnă sfinţenie. Călugărul trebuie să ajungă se sfinţească, a povestit călugărul pentru emisiunea ”România, te iubesc”.

Cum s-a despărțit de mama sa

„Mama a fost împăcată când am plecat. A fost bucuroasă că eu sunt fericit şi îmi găsesc calea. Asta trebuie să facă un părinte până la urmă. Să se jertfească, să jertfească liniştea lăuntrică pentru ca fiul sau fiica sau copilul să îşi găsească drumul în viaţă. Şi ea a ştiut să facă lucrul acesta”.

Cine a fost Octavian Cotescu

A urmat  Liceul Militar din Iasi, mutat la Timișoara și Pitesti care a fost desfiintat în 1945. Revenit la Iasi reia cursurile Liceului National. Elev în clasa a VI-a, al Liceul National din Iasi, Octavian Cotescu sustine, in toamna anului 1946, examenul de intrare la Conservatorul Iesean reusind cu rolul Mircea Vadu din "Cumpana", isi sustine examenul de diploma la Institutul de Teatru Matei Millo in 1950, după care a fost repartizat la Teatrul Bulandra din București, unde a debutat la 12 mai 1951, în spectacolul "Pădurea" de A.N. Ostrovski.

A jucat în numeroase filme și piese de teatru alături de actori ca Toma Caragiu, Dem Rădulescu etc. Împreună cu Coca Andronescu a creat un memorabil cuplu fictiv, originar din Lehliu Gară, Tanța și Costel.

Povestea de iubire

Actrița l-a întâlnit pe actorul și profesorul Octavian Cotescu, pe scena teatrului Bulandra. Actrița a simțit atunci, că cei doi sunt meniți să împărtășească un destin special împreună. Valeria Seciu s-a stins în toamna anului trecut. Ar fi împlinit, azi, 84 de ani.

„Obişnuiam să merg foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oara pe Octav, în <Pădurea>, cu Lucia Sturdza Bulandra, Fory Etterle, Jules Cazaban. Aşa m-am apropiat de teatru, auzindu-l, văzându-l pe Octavian Cotescu. Era o certitudine pentru mine ca voi deveni actriţă. Am dat de foarte multe ori ocol Institutului, fără să bat la uşă. Întâi am dat examen la Istorie. Chiar de două ori. Pe urmă m-a pregătit Liliana Tomescu. A fost o mare îndrăzneală. I-am dat pur şi simplu un telefon. Şi a fost de o mare generozitate. Ea mi-a dat din fiinţa ei", a relatat actriţa într-un interviu.

La IATC, Valeria Seciu îl avea profesor pe Octavian Cotescu, dar nu considera potrivit să aibă o relație cu o studentă. Cei doi au așteptat până când actrița a absolvit facultatea pentru a avea o relație sentimentală. “O, foarte romantic ne-am cunoscut. Eu eram studenta îndrăgostită moartă de profesorul ei. Dar și profesorul o iubea pe studentă. însă legătura s-a realizat abia dupa absolvire“, detalia Valeria Seciu.

Valeria Seciu a fost cerută în căsătorie de Octavian Cotescu în 1966. Din iubirea lor s-a  născut un fiu, în 1968, pe nume Alexandru.

Marele actor s-a stins din viață, în 1985, la doar 54 de ani. Seciu a păstrat iubirea ei pentru Cotescu la loc sacru și a refuzat să-și mai refacă viața lângă un alt bărbat. 

Citește și: Cotescu: Ultimul spectacol, mai presus de viață. Ce vină are publicul că mi-e rău. A murit în 3 zile

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te